Składniki:

  • 2 jajka
  • 10g odżywki białkowej o smaku słonego karmelu
  • 50g jogurtu
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 10g zmielonych migdałów
  • 5g łuski babki jajowatej
  • słodzik
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtka, odżywkę, jogurt, proszek do pieczenia, zmielone migdały, słodzik i łuski babki jajowatej miksujemy na gładką masę.
  3. Gotową masę odstawiamy na kilka minut do napęcznienia błonnika.
  4. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, do dokładnego połączenia z ciastem.
  5. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu do zarumienienia, na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.

Wartości odżywcze:

Białko: 25g Tłuszcz: 17g Węglowodany:4g 268kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
janek83

łuski babki jajowatej można zastąpić np. ostropestem plamistym?

1
Banan

pewnie bez problemu, chociaż dzięki babce jajowatej powstaje fajna, spójna konsystencja, ale i bez niej wyjdzie dobrze :)

1