Składniki:
- 2 jajka
- 10g odżywki białkowej o smaku słonego karmelu
- 50g jogurtu
- odrobina proszku do pieczenia
- 10g zmielonych migdałów
- 5g łuski babki jajowatej
- słodzik
- olej kokosowy
Sposób przygotowania:
- Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Żółtka, odżywkę, jogurt, proszek do pieczenia, zmielone migdały, słodzik i łuski babki jajowatej miksujemy na gładką masę.
- Gotową masę odstawiamy na kilka minut do napęcznienia błonnika.
- Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, do dokładnego połączenia z ciastem.
- Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu do zarumienienia, na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.
Wartości odżywcze:
Białko: 25g Tłuszcz: 17g Węglowodany:4g 268kcal
łuski babki jajowatej można zastąpić np. ostropestem plamistym?
pewnie bez problemu, chociaż dzięki babce jajowatej powstaje fajna, spójna konsystencja, ale i bez niej wyjdzie dobrze :)