Szacuny
1
Napisanych postów
849
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
12075
"Wymagania chemiczne butelkowanych wód źródlanych, o czym się powszechnie nie wie, są obecnie takie same jak dla innej wody do spożycia przez ludzi a więc i takie same jak wody płynącej z kranu. "
Czy to znaczy ze moge bez oporow pic wode z kranu bez gotowania ?
Szacuny
3
Napisanych postów
707
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
17214
Teoretycznie tak, praktycznie różnie bywa.
Ja np mam tak dobrą wodę w kranie, że nie opłaca mi się kupować źródlanej Po prostu jest smaczna.
A walory smakowe wody nieraz nie wpływają na jej przydatność do picia.
Woda w kranie musi być wodą pitną, chyba, że dostarczający ją zastrzegł inaczej.
A że w smaku może być paskudna, lub może coś się zdarzyć w źródle poboru wody (np ktos wyleje tam ścieki), to już inna kwestia...
Dobrze, jestem brzydka. Prawie tak jak ty. Tym bardziej apeluję do Twojego sumienia. Bierzmy ślub!
Przecież to nieludzkie mieszać w to jeszcze dwie niewinne osoby...
Szacuny
3
Napisanych postów
310
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
4035
kurde z tymi wodami to jest zamet :p
wode z kranu mam dobra ale smak jakos nieprzekonuje mnie zeby ja pic :P
Co do wod wyskoko mineralizowanych sa dosc drogie wiec bede sobie taka kupywal tylko na trening, przez reszte dnia bede pil normalne tanie wody. Mysle ze to dobre rozwiazanie
Szacuny
2
Napisanych postów
11
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
49
Ano jest zamęt...
I najgorsze, że im dłużej czytasz na temat wód, tym większy się ten zamęt staje :)
Wiele czyta się o "wypłukiwaniu minerałów" pijąc wody a niewielkiej (małej) ich zawartości, to znowu o możliwości nabawienia się kamicy, pijąc wodę wysokozmineralizowaną.
Tak więc chyba trzeba "złotego środka" - woda średniozmineralizowana ;). Ale i w tej grupie woda wodzie nie równa, więc jedna może się okazać "lepsza", inna "gorsza". Oby tylko ta "gorsza" nie była wręcz... szkodliwa :/
Szacuny
1
Napisanych postów
849
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
12075
Czyli teoretycznie woda z kranu nie powinna byc szkodliwa? A mozna przeprowadzic jakies badania stanu wody na wlasna reke albo za niewielka cene sprawdzic stan wody w laboratorium?
Szacuny
3
Napisanych postów
707
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
17214
Wrzucam Wam ranking wód mineralnych pod względem zawartości niektórych składników.
I dodam jeszcze: wody wysokozmineralizowane nie powodują kamicy nerkowej lub innych kamieni u zdrowych ludzi, czyli u większości z Nas.
Jeśli ma się upośledzoną pracę nerek lub predyspozycje do kamicy, to owszem, woda wysokozmineralizowana jest niewskazana. Wtedy polecane są inne wody- np. Jan (nie ma wielu składniów mineralnych, działa moczopędnie)- ale to już woda lecznicza, więc wszystko uzgodnić z lekarzem.
Tak czy inaczej, ludzie nie mający predyspozycji do odkładania się kamienia mogą pić wodę wysokozmineralizowaną bez oporów.
A, i najlepszym rozwiązaniem dla ludzi, którym nie zależy na uzupełnianiu minerałów z wody, i chcących nie płacić niewiadomo ile za butelkę, jest po prostu woda średniozmineralizowana.
Źródlane to zły pomysł, uwierzcie
Zmieniony przez - kaniola w dniu 2008-06-10 17:53:50
Dobrze, jestem brzydka. Prawie tak jak ty. Tym bardziej apeluję do Twojego sumienia. Bierzmy ślub!
Przecież to nieludzkie mieszać w to jeszcze dwie niewinne osoby...
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
17
co do kupowania certyfikatów to nie mogę się w 100% zgodzic. mają one sens jeśli chodzi o wody dla małych dzieci. jeśli jakiś renomowany instytut poleca ,ze cos jest dobre dla dzieci to oznacza to ,ze śmiało mozna podawac maluchom. naprawde niewiele jest na rynku wód z atestami dla dzieci a nie każdy wie,ze można zaszkodzic dzeicku podajac mu wode wysokozmineralizowana ( maluchy maja jeszcze niedojrzałe nerki).
Szacuny
0
Napisanych postów
106
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1398
Witam
Bardzo fajny temat ale nie napisales ile tej wody trzeba pic w praktyce.
Piszecie ze nie mozna pic samej wody wysokozmineralizowanej typu Muszynianka a autor na koncu napisal ze sie nie przedawkuje niczego (mowimy o zdrowym czlowieku)
dlatego chcialbym sie dowiedziec ile mam pic dziennie Muszynianki i ile reszty wód średnio czy slabo zmineralizowanych.
czy mozna pic sama muszyniake i nie martwic sie o kamienie ?