Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Push Pull - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 189

Formularz - Proszę o pomoc

Mężczyzna

28

Waga

68

Wzrost

163

Cel treningowy

Redukcja

Staż treningowy na siłowni

6 miesięcy

Uprawiane inne sporty

brak

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

Siłownia z pojedyńczymi sprzętami

Dieta

Obecnie planuję uderzać w 2100 kalorii

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

Słabsze stawy w dłoniach, stąd problemy z utrzymaniem większego ciężaru

Zażywane suplementy

Białko

Ostatnio przerabiany plan

FBW

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

Przysiad 65kg / Wyciskanie na ławce 50kg / Martwy ciąg 90kg wszystko 3x3
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 28 lat Na forum 109 dni Przeczytanych tematów 8
Witam,
Prosiłbym o ocenę mojego planu i przyjmę wszelkie uwagi, które mogłyby wpłynąć na polepszenie go.
Mój obecny staż jest od maja 2024, ale tak w pełni regularnie od października 2024. Obecnie od sylwestra nie ćwiczę, planuję wrócić 14 stycznia po dwóch tygodniach przerwy. Za czasów gimnazjum/liceum zdarzało się chodzić na siłownie, ale po miesiącu/dwóch rezygnowałem.

Od razu uprzedzam, ze względu na słabsze stawy w dłoniach, które wpływają na chwyt, próbuję podciągnięć i dipów poza głównym treningiem bo obecnie jestem w stanie wykonać po 1 do 2. Również końcowe ćwiczenia zdarza się robić z pasami gdy mam problem z utrzymaniem ciężaru.

Mój obecny cel to redukcja do maja, gdyż teraz mogę sobie pozwolić na trening 4 razy w tygodniu. W maju gdy przyjdzie dziecko na świat pewnie będę musiał się ograniczyć do jednego, dwóch treningu w tygodniu albo zrobić przerwę.

Oto plan:

PUSH I
Przysiad 4x6-8
Prostowanie nóg na maszynie 3x10-12
Wyciskanie na skosie dodatnim Smith 3x8-10
Wyciskanie na ławce płaskiej hantlami 3x8-12
OHP stojąc 3x6-8
Triceps zza głowy na bramie 3x10-12
Prostowanie ramienia wyciąg górny 3x12-15
Łydki

PUSH I
RDL 4x8-10
Uginanie nóg na maszynie leżąc 3x10-12
Omni-grip lat pulldown 3x10-12
Wiosłowanie jednorącz 3x8-10
Facepull 3x12-15
Incline dumbblee curl 3x8-10
Uginanie młotkowe 3x8-10
Brzuch

PUSH II
Suwnica 3x10-12
Wyciskanie sztangą na płaskiej 4x6-8
Wyciskanie hantli na skosie dodatnim 3x10-12
Rozpiętki z góry na bramie 3x10-12
Wznosy bokiem na bramie 3x10-12 na stronę
Wyciskanie francuskie leżąc 3x8-10
Łydki

PULL II
Martwy ciąg na Trapbar 3x6-8
Wiosłowanie podchwytem 4x10-12
Seated row jednorącz 3x10-12
Narciarz 3x12-15
Y raise 3x12-15
Uginanie biceps ze sztangą 3x8-10
Brzuch

Wychodzi serii w skali tygodnia po 16 klata,20 nogi, 16 plecy, 15 barki, triceps i biceps po 9

Metoda progresji to zwiększenie ciężaru, gdy dojdę do docelowej wyższej wartości powtórzeń

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

Bardziej bym typował, że mięśnie dłoni i przedramion są na razie za słabe, a nie stawy, które po prostu by bolały. Więc trzeba je wzmocnić.

W treningu push 1 bym nieco zmienił zamiast tych wyprostów nóg dałbym jakieś bardziej wartościowe ćwiczenie. Możesz dać wykroki co będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż to prostowanie nóg na maszynie.

Dałbym w tym dniu treningowym jedno ćwiczenie na triceps powinno wystarczyć.

Pull 1 (jest opisany jako push) ćwiczenia masz całkiem spoko, ale brakuje mi jakiejś wersji podciągania na drążku. I też sprawdź czy jedno ćwiczenie na biceps nie będzie wystarczające.

Push 2 suwnica od biedy może być, ale ja bym dał tam jakiś przysiad bułgraski i więcej serii niż 3. Sporo masz w tym dniu ćwiczeń na klatkę piersiową w stosunku do pozostałych partii mięśniowych.

Pull 2 jest dobry i tutaj nie ma co mieszać.

Ogólnie plan treningowy jest dobrze ułożony te poprawki, które Ci zaproponowałem są kosmetyczne. Przytrzymać odpowiednio dietę i progresję ciężarową i będzie dobrze.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-01-14 11:53:02
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Co dokładnie masz na myśli pod stwierdzeniem "słabszych stawów w dłoniach"? Nie bardzo wiem co to oznacza według Ciebie. Masz wrodzoną łamliwość kości? Nie istnieje coś takiego jak słabe stawy. Możesz mieć osłabione mięśnie, słabą technikę, słabe zakresy ruchu i możliwość, czy też słabe czucie nerwowo-mięśniowe. Wszystko to przekłada się na możliwości wysiłkowe pod określonym kątem, ale nie słabe stawy. Polecam skupić się na technice i nauce prawidłowego ruchu.

https://www.sfd.pl/Podciąganie_na_drążku__jak_zacząć_-t1216778.html

https://www.sfd.pl/art/Trening/Pompki_na_poręczach,_dlaczego_warto_je_robić_-a672.html

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Upper Lower - ocena

Następny temat

Trening Push Pull Legs - ocena

Spalanie
Polecane artykuły