składniki jak na zdjęciu
3 białka jaj
1 zółtko
1 jogurt naturalny 250g
1 ser biały chudy 275g
1 łyzka otrębów pszennych 15g
1 łyżka kakao ok 15g
1 łyżka WPC 20g
1 bydyń waniliowy 40g (lub tyle samo mąki ziemniaczanej lub jakiejś zdrowej)
duuuużo słodzika
chlust mleka do rozpuszczenia słodzika
3 łyżki żelatyny
łyżeczka sody oczyszczonej i aromat do ciast - można pominąć :)
Na zdjeciu jest też nektarynka ale ją pominęłam w przygotowaniach. i są trzy 2 jajka, choć w praktyce na biszkopt dałam dwa.
wykonanie
BISZKOPT:
1.słodzik rozpuszczamy w odrobinie mleka lub wody
2. białka oddzielamy od żółtek (dwa żółtka wywalamy jedno zostaje) i ubijamy białka, dodajemy do nich sodę.
3. po ubiciu białek mikserem, dodajemy budyń (mąke), słodzik, otręby, odrobinę aromatu
4. wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20min w temp 200C
MASA:
1. ok 2-3 łyżki żelatyny (zależy jak duże macie łyzki:P) rozpuszczamu w gorącej wodzie i dodajemy tam dużo tabletek ze słodzikiem
2. do rozpuszczonej żelatyny wrzucamy ser biały i ok 50g jogurtu naturalnego i łyżke WPC - wszystko bardzo szybko mieszamy.
3. ostawiamy do stężenia
POLEWA:
1. kilka tabletek słodzika i łyżkę płaską żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie
2. jogurt naturalny mieszamy z kakao i aromatem do ciast
3. do rozpuszczonej żelatyny dodajemy wymieszamy jogurt z kakao
4. odstawiamy do stężenia
RAZEM:
1. Biszkopt przekrajamy na 3 lub 4 blaty, przekładamy masą serową, na wierzch polewamy masą z jogurtowo-kakaową
Wartości odzywcze:
3 białka jaj - B/T/W = 12 / 0 / 1
1 zółtko B/T/W = 3,3 / 0 / 6,5
1 jogurt naturalny 250g B/T/W = 4,3 / 2 / 5,7
1 ser biały chudy 275g B/T/W = 49,5/ 9,7/0
1 łyzka otrębów pszennych 20g B/T/W = 3,3/ 0 /4
1 łyżka kakao ok 15g B/T/W = 3,5 / 1/ 1,5
1 łyżka WPC 20g B/T/W = 16/ 1,6 /1,2
1 bydyń waniliowy 40g B/T/W = 2/0,5/ 30
SUMA ok 750g ma B/T/W = 92 / 15 / 50 ok 700kcal z żelatyną i chlustem mleka jakieś 750kcal
czyli 100g BTW = 12,3 / 2 / 6,7 tj ok 90-100kcal
Smakówa.
To jest wersja na mały torcik, naprawdę mini. Jak ktoś chce zrobić duży to radze dać składniki x4 :P
Mi smakuje bardzo :)
Mój dzisiejszy jeden plasterek :)
Całość przekrojona
Zmieniony przez - natalijka w dniu 2014-08-28 16:43:58
Zmieniony przez - natalijka w dniu 2014-08-28 16:46:53

3 białka jaj
1 zółtko
1 jogurt naturalny 250g
1 ser biały chudy 275g
1 łyzka otrębów pszennych 15g
1 łyżka kakao ok 15g
1 łyżka WPC 20g
1 bydyń waniliowy 40g (lub tyle samo mąki ziemniaczanej lub jakiejś zdrowej)
duuuużo słodzika
chlust mleka do rozpuszczenia słodzika
3 łyżki żelatyny
łyżeczka sody oczyszczonej i aromat do ciast - można pominąć :)
Na zdjeciu jest też nektarynka ale ją pominęłam w przygotowaniach. i są trzy 2 jajka, choć w praktyce na biszkopt dałam dwa.
wykonanie
BISZKOPT:
1.słodzik rozpuszczamy w odrobinie mleka lub wody
2. białka oddzielamy od żółtek (dwa żółtka wywalamy jedno zostaje) i ubijamy białka, dodajemy do nich sodę.
3. po ubiciu białek mikserem, dodajemy budyń (mąke), słodzik, otręby, odrobinę aromatu
4. wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20min w temp 200C
MASA:
1. ok 2-3 łyżki żelatyny (zależy jak duże macie łyzki:P) rozpuszczamu w gorącej wodzie i dodajemy tam dużo tabletek ze słodzikiem
2. do rozpuszczonej żelatyny wrzucamy ser biały i ok 50g jogurtu naturalnego i łyżke WPC - wszystko bardzo szybko mieszamy.
3. ostawiamy do stężenia
POLEWA:
1. kilka tabletek słodzika i łyżkę płaską żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie
2. jogurt naturalny mieszamy z kakao i aromatem do ciast
3. do rozpuszczonej żelatyny dodajemy wymieszamy jogurt z kakao
4. odstawiamy do stężenia
RAZEM:
1. Biszkopt przekrajamy na 3 lub 4 blaty, przekładamy masą serową, na wierzch polewamy masą z jogurtowo-kakaową
Wartości odzywcze:
3 białka jaj - B/T/W = 12 / 0 / 1
1 zółtko B/T/W = 3,3 / 0 / 6,5
1 jogurt naturalny 250g B/T/W = 4,3 / 2 / 5,7
1 ser biały chudy 275g B/T/W = 49,5/ 9,7/0
1 łyzka otrębów pszennych 20g B/T/W = 3,3/ 0 /4
1 łyżka kakao ok 15g B/T/W = 3,5 / 1/ 1,5
1 łyżka WPC 20g B/T/W = 16/ 1,6 /1,2
1 bydyń waniliowy 40g B/T/W = 2/0,5/ 30
SUMA ok 750g ma B/T/W = 92 / 15 / 50 ok 700kcal z żelatyną i chlustem mleka jakieś 750kcal
czyli 100g BTW = 12,3 / 2 / 6,7 tj ok 90-100kcal
Smakówa.
To jest wersja na mały torcik, naprawdę mini. Jak ktoś chce zrobić duży to radze dać składniki x4 :P
Mi smakuje bardzo :)
Mój dzisiejszy jeden plasterek :)

Całość przekrojona

Zmieniony przez - natalijka w dniu 2014-08-28 16:43:58
Zmieniony przez - natalijka w dniu 2014-08-28 16:46:53