Omlet z ziołami, gorgonzolą i parmezanem.
Składniki na 1 porcję:
3 jajka
1 łyżka mleka
kilka listków świeżego tymianku i rozmarynu
20 g sera gorgonzola
10 g parmezanu
15 g masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z jedną łyżką mleka na jednolitą masę. Zioła drobno posiekać i dodać do masy jajecznej wraz ze szczypta soli i pieprzu.
Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucić masło, które szybką zacznie się topić i od razu wlać masę jajeczną. Podważać szpatułką bądź łyżką drewnianą masę z brzegów patelni tak żeby omlet ściął się równomiernie. Gdy masa będzie jeszcze delikatnie płynna dorzucić kawałki gorgonzoli oraz starty parmezan. Złożyć omlet w kształt koperty. Wyłączyć gaz pod patelnią i odstawić ją na bok. Omlet dojdzie sobie w środku na jeszcze gorącej patelni.
Smacznego :)
Wartości odżywcze:
Białko: 30 g
Węglowodany: 1,5 g
Tłuszcze: 43 g
Kcal: 549
Jedno z mich ulubionych śniadań, dość kaloryczne, ale o to przecież chodzi w śniadaniu, ma napędzić metabolizm na cały dzień. Do tego porządna porcja domowego pełnoziarnistego pieczywa i człowiek czuję że żyje :). Polecam i smacznego .