- puree z dyni 100g
- mąka pełnoziarnista 100g
- masło extra 50g
- jabłko 120-150g
- 1 jajko
- płatki migdałowe 30g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- soda oczyszczona - na czubku łyżeczki
- cynamon, gałka muszkatołowa
Surową pociętą na małe kawałki dynie blenderujemy na puree.
W innej misce miksujemy miękkie masło na gładką masę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, jajko i dyniowe puree - miksujemy na jednolitą masę, dodajemy mąkę i ponownie miksujemy by połączyć wszystko. Ciasto wykładamy do formy małej.
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, posypujemy cynamonem i mieszamy tak by były równo pokryte przyprawą. Jabłka kładziemy na wierzch ciasta.
Pieczemy w 180C przez 40 minut.
Na zdjęciu ciasto jest w formie babeczek bo posiadam tylko duże formy do ciasta. Wyszło mi 5 dużych babeczek.
Ciasto jest bez cukru, więc jak ktoś lubi słodziutkie wypieki to polecam dodać słodzik lub białko
Zmieniony przez - kessik w dniu 2014-10-05 21:06:06
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Nowy dziennik - pods. str 5
http://www.sfd.pl/Trening_siłowy,_Trening_biegowy_i_jak_to_pogodzić__dziennik_Kessika-t1065957.html
dziennik pierwszy podsumowanie s. 24
http://www.sfd.pl/Potrzebuję_pomocy__redukcja-t1014685.html
a tu jedzonko
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Kessik_piecze_i_gotuje_ale_czasem_też_trenuje-t1078111.html#post4