Kłopot z przejedzeniem swojego zapotrzebowania kalorycznego u osób trenujących to kwestia stosunkowo częsta. Problem ten dotyka nie tylko kobiet, choć to one nierzadko mają problemy ze spożyciem wystarczającej ilości pożywienia, ale także i mężczyzn. By budować mięśnie, ujędrniać ciało, nadawać mu kształtu, zyskiwać siłę i uzyskiwać zadowalające rezultaty treningów - trzeba jeść.
Brak apetytu objawia się nieodczuwaniem łaknienia, uczuciem pełności, brakiem chęci spożywania jedzenia w wystarczających ilościach. W ilościach, które byłyby w stanie zapewnić nasze zapotrzebowanie na energię, witaminy oraz minerały. Przyczyn braku apetytu może być wiele. Uczucie łaknienia zazwyczaj obniża się z wiekiem. Tempo metabolizmu obniża się, żołądek produkuje mniej soków trawiennych, ponadto osłabione zostają zmysły węchu i smaku. Wszystko to wpływa na mniejszą potrzebę oraz chęć jedzenia.
W zależności od tego, jak długo trwają zaburzenia apetytu, mogą one prowadzić do niedoborów, a w konsekwencji zaburzeń prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli sytuacja taka nie ustępuje, nie można jej bagatelizować. Powinniśmy wówczas udać się do lekarza, w celu wykluczenia poważnych schorzeń.
Jedną z najczęstszych przyczyn spadku łaknienia jest stres. Zarówno sytuacje w życiu prywatnym, jak i w zawodowym odgrywają tutaj niebagatelne znaczenie. Przedłużający się stan silnego stresu prowadzi do zmniejszenia perystaltyki jelit. Dodatkowo często pojawia się charakterystyczne „ściskanie” w żołądku. Skutkiem powyższych jest brak łaknienia.
Z obniżeniem apetytu wiążą się również zaburzenia psychiczne, takie jak depresja, a także anoreksja. Przedłużający się stan przygnębienia oraz obniżonego nastroju wpływa istotnie na zmniejszenie chęci jedzenia.
Na
obniżenie łaknienia wpływa również palenie papierosów. Podobnie może dziać się także przy spożywaniu zbyt dużej ilości kawy. Używki te wpływają za uczucie pełności żołądka i zmniejszają apetyt.
Znaczący wpływ na odczuwanie łaknienia mają także wszelkiego rodzaju infekcje. Na pewno nie raz doświadczyłeś brak apetytu spowodowany infekcją gardła lub dróg oddechowych. Spożywanie posiłków jest utrudnione, gdyż odczuwamy dyskomfort w przypadku bolącego gardła, nie odczuwamy smaku i zapachu potraw w przypadku kataru, jesteśmy osłabieni, apatyczni i senni w przypadku gorączki. W okresie krótkiej infekcji nie należy wciskać w siebie jedzenia na siłę. Gdy choroba się przedłuża warto sięgać po pokarmy łatwe do spożycia, np. zupy, kremy warzywne.
Niekiedy podłoże obniżonego łaknienia może wynikać z rozwijającej się choroby nowotworowej. Przede wszystkim w przypadku nowotworów krwi, jelita grubego oraz żołądka.
Przyczyną braku apetytu mogą być również choroby układu pokarmowego.
Należy wymienić tu stany zapalne błony śluzowej żołądka, choroby wrzodowe żołądka, dwunastnicy oraz choroby wątroby.
Przyczyną może być także afagia. Jest to choroba polegająca na niezdolności połykania pokarmów oraz płynów.
Bardzo często jednak obniżone łaknienie nie wynika z choroby, a wiąże się z błędami dietetycznymi, towarzyszącymi im zaparciami, biegunkami oraz niestrawnością, uczuciem pełności i ciężkością na żołądku.
Ponadto częstym czynnikiem jest znudzenie się dietą, która nie jest wystarczająco urozmaicona.
Jak radzić sobie z brakiem apetytu w takich przypadkach?
Po pierwsze zadbaj o to, by dieta nie była monotonna. Nawet najbardziej wytrwała osoba nie wytrzyma jedzenia dzień w dzień takiego samego zestawu posiłków w ciągu kilku miesięcy. Dbaj o to, by posiłki były w miarę możliwości urozmaicone. Kurczak i ryż, płatki owsiane i twaróg to nie jedyne wybory, jakich możesz dokonać.
Sięgaj po dania, które lubisz. Takie, które sprawiają ci najwięcej przyjemności.
Używaj wyrazistych przypraw, które nadadzą potrawie atrakcyjny smak. Ważne by dania nie były mdłe. Ciężko jest zjeść solidną porcję mięsa z kaszą czy ryżem, jeśli nie będzie ono odpowiednio doprawione. Sięgaj po przyprawy takie jak pieprz, chili, curry, kurkuma, czosnek, imbir, zioła oraz cynamon.
Jeśli ciężko ci zjeść dużą porcję naraz, jedz częściej małe posiłki.
Planuj! Planuj i przygotowuj jedzenie wcześniej. Jeśli masz problemy ze zbyt niskim apetytem, nie możesz na nim polegać. By dostarczyć odpowiednią ilość energii i składników odżywczych planuj jedzenie dzień wcześniej lub nawet na cały tydzień.
Nie rezygnuj z tłuszczy. Tłuszcze to najbardziej energetyczny z makroskładników. W 1 gramie tłuszczu znajduje się 9kcal, to ponad dwa razy więcej niż w węglowodanach czy białku. Tłuszcze mają również stosunkowo małą objętość. Dzięki czemu w posiłku o małej objętości można zmieścić duże ilości energii.
Jeśli po pewnych produktach żywnościowych odczuwasz dyskomfort, nie jedz ich na siłę.
Pomocne mogą być również herbatki ziołowe poprawiające trawienie. Sięgaj po miętę pieprzową, mniszek lekarski, koper włoski, dziurawiec.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Najlepsza_odżywka_na_masę_mięśniową-t210297.html
https://www.sfd.pl/Dokładna_ilośc_kcal_w_1g_białka,węgli,tłuszczów-t349495.html
https://www.sfd.pl/kiedy_miesnie_rosna_-t86607.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 17:48:55