Masa w toku dziś poszalałem tarta truskawkowa z budyniem
Robiłem na tartę o średnicy 28 cm.
Ciasto:
2 lub 3 szklanki mąki
10 ml cukru( można wiecej lub mniej zależy jak kto woli)
4 żółtka
20 dag tłuszczu
3 łyżki zimnej wody
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Ponadto:
60 dag truskawek
tłuszcz do formy
wykonanie:
1. Masło posiekać z mąką połaczona z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka, szcyptę soli, 3 łyżki wody zimnej, a następnie rękoma szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię(worek foliowy) i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Budyń ugotowac na mleku według przepisu na opakowaniu.
3. Truskawki umyć, obciąć szypułki i pokroić w cwiartki.
4. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
5. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza na około 10 - 15 minut ( upiec na rumiano).
Pieczenie w piekarniku góra dół.
Obciążyć ciasto np. grochem lub kulki ceramiczne do pieczenia.
6. Po upieczeniu ciasto posmarować budyniem, na wierzchu gęsto ułożyć truskawki, wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec około 30 minut.