Szacuny
1
Napisanych postów
78
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1208
Witam pytanie może troche banalne. Jak wiadomo ryż jest w woreczkach w porcjach po 100g i pytanie jak potrzebnuje tylko 80g ryżu to jak ten woreczek rozetne i wyjme te 80 g to potem jak go ugotować? Normalnie bez nieczego do wody wwalić i potem odcedzić?
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Mi się osobiście łatwiej odmierza ryż przed ugotowaniem. Tak np.po ugotowaniu jeszcze 1 porcja będzie mieć więcej wody,z 2 porcji odcieknie mi jej troche itp-sumując-odmierzenie przed obróbką jest dla mnie dokładniejsze i wygodniejsze
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Oczywiście,że tak. Jak już będziesz mieć doświadczenie w gotowaniu ryżu( ) to nawet będziesz wiedział, ile wody nalać,aby całą wpił i nie było potrzeby odlewania
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
ja od zawsze makaron, ryz i kasze gotuje tak: wrzucam do wrzątku na ok.5- max.6 minut. U mnie jest to total al dente, albo tzw "al denat" uwielbiam b. twarde, niemal pól surowe. A co co proporcji 1:2 (produkt:woda)- spróbuj- przekonasz sie o czym mówie. To jest zaj**isty patent, ktory gdzies kiedys wyczaiłam jak robią szefowie kuchni w najlepszych restauracjach na swiecie (bylo o tym na kuchniaTV)
Szacuny
3
Napisanych postów
102
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
14431
Są ; ) Osobiście takich nie kupuje, ale widziałem i dostaniesz je m.in. w Intermarche. A myślę, że jak dobrze poszukasz to i jeszcze w jakimś sklepie znajdziesz.