SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Równowaga kwasowo-zasadowa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 53756

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
W tym opracowaniu chciałbym zwrócić waszą uwagę na właściwe komponowanie posilków co w konsekwencji wpłynie na odpowiednie utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Spożywane przez nas produkty różnią się między sobą zawartością pierwiastków zakwaszających i alkalizujących.
W naszych dietach (a przy najmniej w mojej) dominuja takie produkty jak: ryż, płatki owsiane, kasze, makarony, jajka, sery, mięso, które to są produktami zakwaszającymi. Dodatkowo biorąc pod uwage fakt, że większość produktów będących efektem przemiany materii to kwasy tym większa tendencja do zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu prowadzi do licznych chorób obejmujących:
-przewód pokarmowy,
-układ sercowo-naczyniowy,
-mięśnie,
-stawy,
-cały organizm.
Zakwaszenie organizmu prowadzi również do katabolizmu. Dochodzi do niego w przypadku, gdy układ buforowy krwi i układ oddechowy (płuca) nie są w stanie utrzymac w naszym organiżmie równowagi kwasowo-zasadowej, to przy zakwaszeniu organizmu dochodzi do zawieszonego wydalania jonów wodorowych przez układ moczowy (nerki). Gdy i to nie przynosi oczekiwanego rezultatu wówczas dochodzi do produkcji amoniaku z glutaminy i innych aminokwasów. Skutkiem tego jest stan kataboliczny, obniżenie sprawności umysłowej oraz problemy z koncentracja.
Tak więc bardzo ważnym czynnikeim jest odpowiednie komponowanie posiłków czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, nieżbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).
Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość bialek, węglowodanów oraz tłuszczy zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Zatem do każdej porcji ryżu/makaronu/kaszy z miesem należy dodać dużą porcję warzyw.
Przykłady łączenia produktów:
-spożywając 100 g ryżu oraz 100 gram piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm poprzez spożycie 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
-100 g makaronu i 100 g wołowiny poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
-100 g płatków owsianych i 100 g jajek poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.
Oprócz włączenia do diety dużej liczby warzyw (umiarkowanej owoców) warto zaopatrzyć się także w preparat wiaminowo-mineralny.

Produkty kwasotwórcze:
-kasza jęczmienna (175),
-płatki owsiane (132),
-ryż (76),
-makaron (38),
-mięso wieprzowe (286),
-mieso wołowe (137),
-jaja (162),
-ser tylżycki (54).

Produkty alkalizujące:
-mleko (27),
-buraki (89),
-ziemniaki (89),
-marchew (68),
-pomidory (56),
-sałata (38),
-ogórki (32),
-kapusta (26),
-czarne pożeczki (88),
-wiśnie (73),
-gruszki (36),
-truskawki (36).

Mam nadzieję że to opracowanie będzie dobrym uzupełnieniem tego: https://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t135833.html 

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4
przestudiuj dokładnie i bez uprzedzeń:
www.dr-kwasniewski.pl
>>12 lat stosuję podobną dietę
(a może i od dziecka - tylko, że kiedyś jadłem tfu-zboże)
(z małymi poprawkami (+B=50-100 +T=150-200g) (jaja, zwierzęta, masło)
oraz -W=30-50g z jarzyn - mniej więcej tak
jak Pan Bóg Noemu przykazał)
i mam się b. dobrze.
pozdrowienia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 523 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 14448
Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo!

Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne.

Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból.

Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.
Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości.
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.


Objawy zakwaszenia

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.


W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia?


Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym.. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie.

Poniżej przedstawiono prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.

Płyn ustrojowy - Wartość pH

Sok żołądkowy - 2,5
Mocz - 6,2
Wydzielina pochwowa - 4,0 do 4,7
Krew - 7,4
Pęcherzyk żółciowy - 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy - 7,5 do 8,8


Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest zabezpieczona wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:
układy buforowe krwi i tkanek
nerki
płuca

Płuca i nerki czynnie eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych.

Wymieniając przyczyny zakwaszenia organizmu pominiemy czynniki natury biochemicznej, skupimy się natomiast na tych, które można przypisać naszemu stylowi życia.

Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:
Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.
Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.
Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.
Stosowania kuracji odchudzających.
Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.
Stresu i szybkiego tempa życia.
Skutków ubocznych niektórych leków.
Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.
Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.
Zaburzeń procesów wydzielania kwasów.
Zatrucia (np. metalami ciężkimi).
Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.
Upośledzenia funkcji nerek.
Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.

Wystarczy jeden czynnik z powyższej niekompletnej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.

W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

Nasz styl życia i nawyki żywieniowe powodują jednak ciągłe zakwaszanie organizmu, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i do wyczerpania się systemów buforowych. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Są one oznaką chronicznych zmian i przyczyną wielu skarg pacjentów.

Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:
Bóle mięśni - gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
Dna moczanowa - miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
Nadkwasota i zgaga - nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka


Jak można zdiagnozować zakwaszenie organizmu?

Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:
Duży brzuch
Obfita tkanka tłuszczowa
Baryłkowaty kształt tułowia
Cienkie nogi
Sztywny kręgosłup
Sztywna dynamika ciała
Mało elastyczna, wiotka skóra
Podpuchnięte oczy
Przewlekły ból


Jak można temu zapobiec?

Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:
Przyjmować wystarczające ilości płynów.
W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
Zmienić dietę.
Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.
Zmniejszyć stres.

Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu choroby jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Dodatkowo należy systematycznie przyjmować substancje zasadowe takie jak Proszek Zasadowy według receptury doktora Auera.

Proszek Zasadowy doktora Auera dzięki odpowiednio dobranym składnikom przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.


Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne


Nadmiar kwasów ma udział w zasadzie niemal we wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Szczególnie ważną rolę odgrywa przy wszystkich schorzeniach reumatoidalnych. Odłożone w tkance łącznej kwasy, niezależnie od innych czynników, uszkadzają kości i chrząstki stawowe
Od zakwaszenia bierze początek większość zależnych od przemiany materii schorzeń kości, stawów i dyskopatii!
Złogi soli różnych kwasów są wyraźne zwłaszcza w mięśniach górnej części pleców i szyi, a także w okolicach kości krzyżowej. Można tam z łatwością wyczuć "guzki".
W wyniku niewłaściwej diety (zwykle po obfitym jedzeniu i piciu) wiele osób natychmiast odczuwa dolegliwości w dolnej części pleców lub różnych stawach. Często połączenie nadwagi, nadmiaru kwasów i chorób stawów tworzy jednostkę chorobową, która jest olbrzymim obciążeniem dla organizmu.
Najbardziej drastycznym przykładem jest ostry atak dny, przy którym następuje gromadzenie się kwasu moczowego, najczęściej w stawach dużego palca stopy. Kwas powoduje ostry stan zapalny. Każdy chory na dnę otrzymuje leki łagodzące ból. Nadmiar kwasów, który jest rzeczywistą przyczyną schorzenia, nie jest jednak neutralizowany.

Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. W takich przypadkach odkwaszanie trzeba przeprowadzać bardzo długo. Sukces terapii jest widoczny wówczas, gdy chory potrzebuje coraz mniej leków przeciwreumatycznych.
Zaleca się również stosowanie diety niskosodowej i niskobiałkowej.

Żródło: http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Sugerowałbym określanie właściwości kwasowo-zasadowych produktów żywieniowych na podstawie tabel ze wskażnikiem PRAL:
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 684 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 25245
No tak do dopelnienia super tematu:
https://www.sfd.pl/Wady_i_zalety_żywienia-t319720.html

Sogi :)ofc

Cel jest droga. Droga jest celem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51565 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czytać !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 588
Super opracowane. Dobra pomoc do nauki patofizjologii

"Bądź gotów zrobić więcej, niż myślisz że możesz"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
sog
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 295 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1726
pamieta ktos nazwe tego suplemetu odkwaszającego ? podawał go na forum bodyline... twierdził, ze wyraźnie czuć jego działanie

kto nie ryzykuje- szampana nie pije

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
MuscleBody, Proszek zasadowy :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 4524 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 33482
Czytalem juz wczesniej, sog nie wchodzi niestety, a wiec duchowy tylko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 124 Napisanych postów 23463 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 95225
Wiem, że odświeżam, ale dobrze by było tutaj zapytać.

Ten proszek to gdzie można kupić? w aptece?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DROŻDŻE - DODATEK DO DIETY ?

Następny temat

urozmaicenie diety

WHEY premium