W większości przypadków cukrzyca idzie w parze z otyłością i się nawzajem napędzają. Dlatego moje wcześniejsze błędne przypuszczenie.
Może byś napisał tryb życia i dietę swojego taty, tak będzie nam łatwiej. Profil lipidowy był badany?
Co do tego, by zwiększył aktywność fizyczną - trening siłowy na dużych ciężarach (jeżeli lekarz pozwoli) i aeroby chyba nie wątpliwości?
Oczywiście wszystko systematyczne. Ograniczenie węglowodanów też wydaje się logiczne, jednak z badań, które widziałem bez względu na to, jaka była dieta, poziom glukozy spadał przy spadku wagi. Z drugiej strony osobom otyłym z bardzo wysokim poziomem cukru czasem zaleca się diety ketogeniczne. Optymalnym rozwiązaniem wg mnie będzie low carb. Omega-3 też pomoże.
Może byś napisał tryb życia i dietę swojego taty, tak będzie nam łatwiej. Profil lipidowy był badany?
Co do tego, by zwiększył aktywność fizyczną - trening siłowy na dużych ciężarach (jeżeli lekarz pozwoli) i aeroby chyba nie wątpliwości?
Oczywiście wszystko systematyczne. Ograniczenie węglowodanów też wydaje się logiczne, jednak z badań, które widziałem bez względu na to, jaka była dieta, poziom glukozy spadał przy spadku wagi. Z drugiej strony osobom otyłym z bardzo wysokim poziomem cukru czasem zaleca się diety ketogeniczne. Optymalnym rozwiązaniem wg mnie będzie low carb. Omega-3 też pomoże.Beatus, qui prodest, quibus potest