Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u pacjentów z cukrzycą typu II, którzy przyjmowali cynamon (1 g dziennie) przez 90 dni, odnotowano więcej, niż dwukrotny spadek stężenia hemoglobiny A1c, w porównaniu z tymi, którzy otrzymywali tylko standardową opiekę.

Analiza 10 badań wykonana przez Roberta W. Allena i wsp., wykazała, że cynamon może również obniżać stężenie cholesterolu i trójglicerydów.

Konkretnie dawki cynamonu od 120 mg dziennie do 6 g dziennie, w okresie o 4 do 18 tygodni:

  • zmniejszyły stężenie glukozy na czczo o średnio 24.59 mg/dL,
  • zmniejszyły cholesterol o średnio o 15.60 mg/dL,
  • zmniejszyły LDL-C o  średnio 9.42 mg/dL,
  • zmniejszyły stężenie trójglicerydów o średnio 29.59 mg/dL.

Niestety nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność cynamonu w przypadku pacjentów z cukrzycą typu II.

Celem badania Farzaneh Hasanzade i wsp. było określenie wpływu cynamonu na stężenie glukozy we krwi. Było to randomizowane badanie kliniczne, w którym 70 pacjentów z cukrzycą typu II przydzielono losowo do 2 grup (35 w grupie cynamonowej i 35 w grupie placebo). Grupy zostały dopasowane pod względem wskaźnika masy ciała (BMI), HbAlc i cukru we krwi na czczo (FBS). Jedna z grup otrzymywała cynamon (w sumie 1 g dziennie w podzielonej dawce), a druga standardową terapię przeciwcukrzycową i placebo. Obserwacje trwały 2 miesiące.

poziom cukru we krwi

Wyniki po 60 dniach:

  • stężenie glukozy we krwi na czczo spadło w sposób nieistotny w grupie cynamonu oraz bardziej wyraźnie w grupie placebo (skutek konwencjonalnej terapii),
  • wskaźnik HbA1C (glikowana hemoglobina) nie uległ zmianie w grupie cynamonu oraz niewielkiemu obniżeniu w grupie placebo (skutek konwencjonalnej terapii). Czym jest pomiar HbA1C? Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w ustroju człowiek (w największym uproszczeniu można by powiedzieć, iż jest to średnie stężenie glukozy).

Wyniki badania wykazały, że stosowanie 1 g cynamonu dziennie przez 60 dni nie zmieniło stężenia glukozy u pacjentów z cukrzycą. Dlatego nie można zalecać stosowania cynamonu w cukrzycy typu II i w przyszłości potrzebne będą dalsze badania.

Dlaczego wyniki eksperymentu Farzaneh Hasanzade i wsp.  są rozbieżne w stosunku do innych badań? Nie wszystkie eksperymenty ujęte w meta-analizie są wysokiej jakości. Na dodatek na wyniki meta-analizy Roberta W. Allena i wsp. , decydująco wpłynęło jedno badanie, które było potraktowane, jako trzy osobne, Khan i wsp. Jako że Khan osiągnął niezwykle dobre rezultaty pod względem obniżania stężenia glukozy na czczo, trudno uznać wyniki tej meta-analizy za nieprzekłamane. Faworyzuje ona podawanie cynamonu, a na tak wielką skuteczność tej przyprawy nie ma żadnych dowodów. Ponadto Farzaneh Hasanzade i wsp. podawali 1 g cynamonu dziennie - być może skuteczniejsze są o wiele większe dawki? Cynamon na pewno nie zaszkodzi, jednak niekoniecznie sprawdzi się w leczeniu cukrzycy, na to już niewiele wskazuje. Z pewnością działanie takie wykazuje Berberyna.

Referencje:

Crawford P1. “Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial”

Robert W. Allen, PharmD,1 Emmanuelle Schwartzman, PharmD,1,2 William L. Baker, PharmD, BCPS (AQ CV),3,4 Craig I. Coleman, PharmD,3 and Olivia J. Phung, PharmD “Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/

Sonal Gupta Jain,1 Seema Puri,1 Anoop Misra,corresponding author2 Seema Gulati,3,4 and Kalaivani Mani “Effect of oral cinnamon intervention on metabolic profile and body composition of Asian Indians with metabolic syndrome: a randomized double -blind control trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5469078/

Farzaneh Hasanzade, Maryam Toliat,2 Seyyed Ahmad Emami,3 and Zahra Emamimoghaadam “The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924990/

Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003;26(12):3215–3218

Komentarze (4)
Entreri

Warto dodac, ze cynamon cynamonowi nierowny - istnieje ponad 250 jego rodzajow, najbardziej znane to cassia i cynamon cejlonski - i kazdy z tych typow ma "troche" inne wlasciwosci. Byc moze stad biora sie rozbieznosci w badaniach.

1
Bull

możliwe, cenna uwaga

1
biggirl

Dlatego lepiej chyba stosować ekstrakt z kory cynamonu niż sam.

1
goodles

ja stosuje cynamon, czy działa trudno powiedzieć, bo wyniki mam w normie, poza tym lubie smak potraw z nim.

1