Cześć,
zawsze byłem osobą aktywną, ale nie skupiałem się na jednym sporcie - lubię basen, bieganie, sporty zespołowe i do tego siłownia od czasu do czasu (nieregularnie). Jednak ostatnio z powodu dość poważnej sytuacji prywatno-rodzinnej, jestem zmuszony do ograniczenia aktywności fizycznej do dwóch treningów w tygodniu. Jest to maksimum, które jestem w stanie obecnie wykonać. Dlatego pomyślałem, że ograniczę inne rodzaje aktywności i skupię się jedynie na siłowni. Po pierwsze, proszę o ocenę planu FBW (poniedziałek i czwartek). Zdaję sobie sprawę, że trening dwa razy w tygodniu ma dużo ograniczeń, ale tak jak pisałem, pewnych spraw nie jestem w stanie przeskoczyć. Chciałbym natomiast wyciągnąć maksimum z tych dwóch treningów w tygodniu.
Poniższym planem ćwiczę od ok. 2 miesięcy:
P - liczba powtórzeń w serii
Mniejszy ciężar w pierwszych seriach, największy na koniec
A (poniedziałek):
Martwy ciąg: 12p, 12p, 10p, 10p, 8p, 8p
Podciąganie: 6p, 6p, 6p, 6p, 5,5 (ostatnia powtórzenia ledwo)
Ściąganie drążka wyciągu górnego: 10p, 10p, 10p
Wyciskanie sztangą ławka prosta: 12p, 12p, 10p, 10p, 10p
Wyciskanie żołnierskie: 8p, 8p, 8p, 8p
Biceps hantle młotkowe: 8p, 8p, 8p, 8p
Triceps prostowanie ramion na wyciągu stojąc: 10p, 10p, 10p, 10p
B (czwartek):
Przysiady: 12p, 12p, 12p, 8p, 8p
Wiosłowanie: 12p, 12p, 10p, 10p, 9p
Wyciskanie hantli na ławce skośniej: 12p, 12p, 10p, 10p, 8p
Unoszenie sztangielek bokiem w górę: 10p, 10p, 8p, 10p
Biceps modlitewnik: 10p, 10p, 10p, 10p
Pompki na poręczach: 10p, 10p, 10p, 10p (z dodatkowym obciążeniem)
Odnośnie diety - moja waga już od dłuższego czasu (4-5 lat) oscyluje wokół 88 kilogramów (+/- 1,5 kg) przy wzroście 187 cm. Załączam również zdjęcie. Nie jem praktycznie żadnych słodyczy, fast-foodów, słodkich napojów itp., ale też nie liczyłem do tej pory kalorii i makroskładników. Planuje to jednak zmienić, stąd moje pytanie - czy przy mojej sylwetce lepiej skupić się na budowie masy, czy jednak na redukcji tkanki tłuszczowej?
Jestem osobą o raczej niewielkim doświadczeniu w tematyce siłowni/kulturystyki także proszę o wyrozumiałość i merytoryczne porady :) Z góry dziękuję.

zawsze byłem osobą aktywną, ale nie skupiałem się na jednym sporcie - lubię basen, bieganie, sporty zespołowe i do tego siłownia od czasu do czasu (nieregularnie). Jednak ostatnio z powodu dość poważnej sytuacji prywatno-rodzinnej, jestem zmuszony do ograniczenia aktywności fizycznej do dwóch treningów w tygodniu. Jest to maksimum, które jestem w stanie obecnie wykonać. Dlatego pomyślałem, że ograniczę inne rodzaje aktywności i skupię się jedynie na siłowni. Po pierwsze, proszę o ocenę planu FBW (poniedziałek i czwartek). Zdaję sobie sprawę, że trening dwa razy w tygodniu ma dużo ograniczeń, ale tak jak pisałem, pewnych spraw nie jestem w stanie przeskoczyć. Chciałbym natomiast wyciągnąć maksimum z tych dwóch treningów w tygodniu.
Poniższym planem ćwiczę od ok. 2 miesięcy:
P - liczba powtórzeń w serii
Mniejszy ciężar w pierwszych seriach, największy na koniec
A (poniedziałek):
Martwy ciąg: 12p, 12p, 10p, 10p, 8p, 8p
Podciąganie: 6p, 6p, 6p, 6p, 5,5 (ostatnia powtórzenia ledwo)
Ściąganie drążka wyciągu górnego: 10p, 10p, 10p
Wyciskanie sztangą ławka prosta: 12p, 12p, 10p, 10p, 10p
Wyciskanie żołnierskie: 8p, 8p, 8p, 8p
Biceps hantle młotkowe: 8p, 8p, 8p, 8p
Triceps prostowanie ramion na wyciągu stojąc: 10p, 10p, 10p, 10p
B (czwartek):
Przysiady: 12p, 12p, 12p, 8p, 8p
Wiosłowanie: 12p, 12p, 10p, 10p, 9p
Wyciskanie hantli na ławce skośniej: 12p, 12p, 10p, 10p, 8p
Unoszenie sztangielek bokiem w górę: 10p, 10p, 8p, 10p
Biceps modlitewnik: 10p, 10p, 10p, 10p
Pompki na poręczach: 10p, 10p, 10p, 10p (z dodatkowym obciążeniem)
Odnośnie diety - moja waga już od dłuższego czasu (4-5 lat) oscyluje wokół 88 kilogramów (+/- 1,5 kg) przy wzroście 187 cm. Załączam również zdjęcie. Nie jem praktycznie żadnych słodyczy, fast-foodów, słodkich napojów itp., ale też nie liczyłem do tej pory kalorii i makroskładników. Planuje to jednak zmienić, stąd moje pytanie - czy przy mojej sylwetce lepiej skupić się na budowie masy, czy jednak na redukcji tkanki tłuszczowej?
Jestem osobą o raczej niewielkim doświadczeniu w tematyce siłowni/kulturystyki także proszę o wyrozumiałość i merytoryczne porady :) Z góry dziękuję.