WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Odstające łopatki u nastolatki - trening górnej części ciała.

temat działu:

Trening dla początkujących

Ilość wyświetleń tematu: 53

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 136 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 515
Cześć,

Córka lat 14 ma odstające łopatki, dość mocno, dodatkowo lekki garb (wiadomo, schylanie się do telefonu).
w wieku 9-11 lat chodziła na gimnastykę artystyczną, to nieco poprawiło jej wygląd, wczesniej w wieku7-9 lat chodziła na basen (nienawidzi pływać).
Aktualnie zapisałam ją na jogę/pilates, ale to tylko 1-2 x w tygodniu. Robiła przez 2-3 miesiące codziennie ćwiczenia na odstające łopatki (jakieś z youtube) pod moim okiem, ale przestała (przecież to nic nie zmienia...) i tak dalej.
byłam u ortopedy - no tak, trzeba ćwiczyć - no tak, ale co?
u rehabilitanta - pani znajdzie cwiczenia na youtube - to sytuacja jak kawałek wyżej.

chcę iść z nią na siłownie, żeby wzmocniła sobie górną częśc ciała (jest dosc szczupla, 167 cm i 45kg), więc na pewno się przyda. ćwiczy nogi 1x w tygodniu - przywodziciele, odwodziciele, dwuglowe, posladki na odpowiednich maszynch. Nie, na wiecej nie daje sie namowic, wiem ze to malo.
Jednak na górę zmuszę ją to 2x w tygodniu - pytanie co najlepiej miałaby robic? pytałam trenera na siłowni, ale raz mowi, ze wlasnym ciezarem ciala, inny powiedzial, ze z obciazeniem. Zdania podzielone - czy ktos moze mi doradzic co bedzie skuteczne?
dziękuję.

Zmieniony przez - zuzah w dniu 4/2/2026 11:17:41 AM

music is so wonderful ! don't suggest urself, be urself ;)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7021 Napisanych postów 63199 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 787083
Trening góry ciała pomoże ale to będzie trochę błądzenie i trening na chybił trafił.

Idź z córką na konsultację do ogarniętego fizjoterapeuty żeby dokładnie sprawdził co jest nie tak z sylwetką i podpowiedział, które mięśnie wzmacniać,a które rozciągnąć/rozluźnić.

Problem odstających łopatek to najczęściej przykurczone mięśnie klatki piersiowej, przedniej części naramiennych, słabych mięśni zębatego przedniego i problemów z piersiowym mniejszym, jednocześnie słabych mięśni grzbietu jak czworoboczny i równoległoboczny.

Jak traficie na fajnego fizjo, który ma pojęcie to da Wam konkretne ćwiczenia.

Warto to teraz zniwelować bo im córka będzie starsza tym więcej czasu i pracy będzie to wymagało.
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 136 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 515
dzięki, będę szukała dalej.

music is so wonderful ! don't suggest urself, be urself ;)

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Plan treningowy push, pull do oceny

Następny temat

Prośba o ocenę postępów i porady - co zmienić, co dodać, co poprawić ?

electro
Polecane artykuły