Szacuny
2
Napisanych postów
1323
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
25542
hmmm,
oglądam często k1 i takie tam walki i słyszę szęsto coś takiego - pss, psss itp. ;)
pewnie kolesie wypuszczaja powietrze... w boksie i w kopaniu w jakich momentach uderzania wypuszczac powietrze, jak oddychac by najmniej sie zmeczyc i nie dostac zadyszki?;<>
Szacuny
11101
Napisanych postów
51186
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Hehehe,sama trenowalam taekwondo i jak przyszlam na 1 trening i jak uslyszalam to smieszne "pss pss"tez sie smialam,ale pozniej tez sie nauczylam,dzwieki o ktorych piszesz to faktycznie krotkie wydechy ustami ,nie potrafie opisac tutaj dokladnej zasady dzialania bo w zasadzie kazdy ma wlasna metode..Dawno temu kiedy zaczynalam trenowac i mialam 12 lat zadawalam mase dziwnych pytan mojemu owczesnemu trenerwowi i tez zapyrtalam "Po co Te wydechy" -odpowiedzial mi cos w stylu ,ze jest to tak jakby uwolnienie "energii" .. Potem trenowalam kickboxing i tam rowniez sie spotkalam z "wydechami",zahaczylam rowniez o boks i tam takze,,wiec kwestia przyzwyczajenia napewno sie nauczysz ;)
Szacuny
11101
Napisanych postów
51186
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
HMmm jesli chodzi o momenty to- tego wydechu uzywa sie podczas konczenia np ciosu ,kiedy trafiasz przeciwnika,jesli chodzi o kopniecie to tak samo- w momencie "zetkniecia" sie Twojej stopy z jego np.brzuchem robisz wydech,wydechu nie musisz "stosowac" przy kazdym ciosie..a jesli chodzi o kontrolowanie oddechu to polecam wdech nosem ,jak bedziesz "sapal"szybko sie zmeczysz,pozatym na "wydech"nie potrzeba duzo powietrza gdyz sa to krotkie wydechy
Szacuny
11101
Napisanych postów
51186
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Wlasnie oddychajac przez usta najszybciej sie zmeczysz,,,znam z doswiadczenia.. Pamietam moja pierwsza "powazna" walke na zawodach,walka trwala 2 razy po 2 minuty-oddychalam przez usta-efekt..krotko mowiac padlam w drugiej "rundzie" bo myslalam ze wypluje plucka-dodam ze nie pale..Najwazniejsze co to nauczyc sie prawidlowo oddychac,zwlaszcza podczas sparingow badz treningow... Pozdro i powodzenia
Szacuny
21
Napisanych postów
4247
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
28873
Wypuszczenie powietrza jest takze pozyteczne i uzywane w trackie przyjmowanie ciosa na rejon brzucha.Tworzy to efekt poduszki powietrznej. Co najwazniejsze to to ze jest to naprawdo dobra metoda "awaryjna" i wchodzi szybko w krew. DOrbze zrobiona niweluja znaczaco bol.
Szacuny
21
Napisanych postów
4247
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
28873
Czesto u poczatkujacych panuje odruch wciagniecia raptownego powtrza w trakcie otrzymanie uderzenia w ten rejon.A jest to najzwyklejszy blad poniewarz twoja "stateczna oslona" zmiejsza sie.
Szacuny
11
Napisanych postów
305
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
27620
jest tak jak kolezanka napisala.
tzn.powietrze wypuszczasz razem z ciosem.
nie zawsze.powietrze powinno nabierac sie nosem
wypuszczac ustami.choc tu zdania sa podzielone.
gorzej jest jak ktos ma krzywa przegrode nosowa
tak jak ja :(
podobno zle oddychanie zmniejsza znacznie(!) wydolnosc
organizmu(raczej napewno)