Szacuny
124
Napisanych postów
6135
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
30354
Potrawy potocznie zwane ciężkostrawnymi - na ich trawienie organizm zużywa (SPALA) sporo kalorii, co daje zwiększoną termogenezę (wydzielanie ciepła). Różnicę robi już zmiana z jajek na miękko na j. na twardo - u znajomej efekt 2 kresek na termometrze
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Szacuny
124
Napisanych postów
6135
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
30354
U zdrowych ludzi to i brokuły podkręcą tarczycę - metabolizm podstawowy rośnie tym bardziej, im więcej dostarczamy w pożywieniu tzw. kalorii ujemnych, czyli kalorii potrzebnych na strawienie tegoż pożywienia np. jajka na twardo 'zjedzą' więcej kalorii niż jajecznica, ta znów więcej niż jajka na miękko... ale to samo jest przy porównaniach typu mięso gotowane a grilowane, kromka chleba czy grzanka. W końcu ruch robaczkowy jelit to też ruch, tyle że w środku .
Szacuny
0
Napisanych postów
26
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
755
A omlet? :P
Przeciez jak dobrze usmaze jajecznice (bez tluszczu oczywiscie:P) to jajko bedzie rownie sciete jak w tym gotowanym na twardo?
A tak powaznie to nie rozumiem jak to dziala ze sposob obrobki pozywienia ma wplyw?
Jezeli gdzies juz o tym pisales to wrzuc linka;]
Szacuny
124
Napisanych postów
6135
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
30354
Piszą o tym w swoich książkach dietetycy - Atkins czy Montignac. Mój ulubiony cytat z Montignaca - "Z chleba zjedz samą skórke, a miąższ oddaj wrogowi"
Szacuny
11
Napisanych postów
866
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4755
czy taki lek jak Euthyrox może mnie wyleczyć z niedoczynności i z Trądziku ? Obecnie kończę leczenie Aknenorminem (Isotretinoinum) i nie do końca jestem zadowolony z efektów leczenia choć obecnie przyjąłem już około 137mg/kg a dobijam do 150mg na 1 kg/mc...
."Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."
Szacuny
124
Napisanych postów
6135
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
30354
Nie można stwierdzić z góry. Syntetyczne hormony nie muszą w 100% naśladować w działaniu naturalne, zwłaszcza jeśli Aknenormin nie pomaga. Przyczyny trądziku zresztą mogą być złożone - wystarczy zapalenie stawów, zepsuty ząb, drożdżyca przewodu pokarmowego, przewlekła infekcja dróg oddechowych, choćby migdałków.
Ew. coś z medycyny alternatywnej
http://allegro.pl/item1171558646_orsi_krzem_organiczny_1l_tradzik_slabe_wlosy.html
* osteoporoza
* arterioskleroza
* bóle stawów
* reumatyzm
* słabe włosy
* kruche paznokcie
* problemy skórne
* zmarszczki
* niedobór kolagenu i elastyny
* trądzik różowaty  * problemy z pamięcią
* zaburzenia aktywności seksualnej
* schorzenia dróg moczowych