Witam serdecznie
Ja również mam problem a mianowicie jestem po całkowitym usunięciu tarczycy około 2,5 roku temu, wiek 21 lat
Zacząłem ćwiczyć od nowego roku z waga 83 kg, zrobiłem redukcję, aktualnie jestem na masie i tutaj zaczęły się schody..
W momencie redukcji przyjmowałem dawkę euthyrox'u 137,5 gdy zredukowałem waga wynosiła 73 kg, nie będąc świadomy , że dawka euthyrox'u dobierana jest do masy ciała cały czas przyjmowałem 137,5. W momencie 2 miesiąca masy źle się czułem,wracałem z pracy i spałem całe popołudnie , zero siły na treningi. Postanowiłem iść do endokrynologa na kontrole, który uświadomił mnie jak dobiera się dawkę euthyrox'u. Aktualnie moja dieta wynosi 5000 kcal dziennie, przybieram na wadze lecz zaraz znowu jestem poza normą, gdzie wtedy nie ćwiczę tylko śpię i nie mam siły nawet przygotować posiłków na cały dzień,bolą mnie strasznie mięśnie, jestem nie do życia. N
ie wiem jak regulować dawką i w którym momencie ją zwiększać.
Aktualnie przyjmuje 200 mg by zbić TSH i wejść w normę. Nie wiem czy można jakoś obliczyć zapotrzebowanie euthyrox'u na daną masę ciała lub kg.
Przed
redukcją ważyłem 83 kg i przyjmowałem dawkę euthyrox'u 137,5 mg teraz ważę 83kg lecz to 10 kg przybrane suchego mięśnia i 175 mg euthyrox'u to za mało więc przyjmuję dawkę 200 mg.
Nie wiem co robić i gdzie szukać pomocy, mój endokrynolog ma jedną z lepszych opinii w Poznaniu i nie może mi pomóc by być cały czas w normie.
Męczy mnie takie życie gdzie jestem 2 tygodnie w normie a 3 następne tygodnie dochodzę do siebie , wejdę w normę z TSH i mam taki power,każdy trening na 100% zrobiony.
Są chwile, że odpuściłbym wszystko lecz gdy pomyśle ile mnie kosztowało ostatnie pół roku konkretnej redukcji to aż żal.
Liczę na pomoc tutaj, może jest ktoś po całkowitym usunięciu tarczycy i udało mu się zbudować męską sylwetkę.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - fmoyez w dniu 2015-10-18 12:34:46