http://www.jacn.org/content/19/suppl_2/83S.full
http://www.epa.gov/ncer/childrenscenters/full_text/33647.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10759135
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7699131
Przyznam się że nigdy nie spotkałem się z teorią naukową mówiącą, iż spożycie produktów mlecznych powoduje odwapnienie organizmu. Jedyne co mi przychodzi do głowy jako możliwe wytłumaczenie tej zależności, to opieranie swojej diety na kwasotwórczych produktach nabiałowych jak np sery podpuszczkowe, które mogą niekorzystnie wpływać na całkowity bilans wapniowy. Mechanizm opiera się jednak na zdecydowanie innej zależności niż wspomniany tutaj w temacie brak enzymu, czy tworzenie kazeinianu wapnia w przewodzie pokarmowym.
Spożywanie dużych ilości nabiału może być niekorzystne z wielu powodów, wielu autorów zwraca uwagę na zawartość jednej z frakcji kazeinowych zwanej a1-beta-kazeiną:
[http://www.nzma.org.nz/journal/116-1168/295/]
jej niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego nie jest powiązany z gospodarką wapniową.
Chętnie też zapoznałbym się z niekomercyjnym, rzetelnym źródłem informacji potwierdzających tezę: wapn najlepszy jest zawarty w chitynowych pancerzykach skorupoiakow morskich. Owe pancerzyki skorupiaków buduje niestrawna dla nas chityna i węglan wapnia...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-08-22 08:41:13