ponieważ stwierdziłam ostatnio ze zdziwieniem,że pochłaniam słoik miodu tygodniowo i jakoś mniej choruję i w ogóle,postanowiłam sprawdzić,co takiego w tym miodzie jest.
"Miód, pyłek i propolis spożywane przez okres 2-6 miesięcy korygują większość nieprawidłowości wynikających z wad w metabolizmie oraz słabości układów wegetatywnych m.in. układu immunologicznego. Nawet u osób z genetycznymi patologiami metabolicznopochodnymi osiągnięto pełen sukces tj. znaczną poprawę funkcjonowania organów wewnętrznych, w tym serca, wątroby, nerek i trzustki, poprawę składu krwi w skrajnych przypadkach o 45%. Miód, pyłek i propolis są bezpieczne w użyciu, są łatwostrawne i bardzo dobrze przyswajalne. Pozbawione są działań niepożądanych , nie istnieje przy tym pojęcie przedawkowania, dlatego, że produkty te mają cechy najlepszej żywności. Jest to najłatwiej przyswajalna, najprostsza w budowie i najbogatsza w składniki odżywcze i biologicznie czynne, specyficzna żywność pochodzenia roślinnego, dodatkowo uszlachetniana przez pszczoły. Wszelkie receptury i dawkowania w odniesieniu do tych produktów dotyczą wyłącznie ekonomicznego ich wykorzystania i dopasowania ich postaci do potrzeb np. do rodzaju schorzenia.
Aby osiągnąć sukcesy zdrowotne w odżywianiu i leczeniu produktami pszczelimi trzeba nabywać produkty najwyższej jakości, którą gwarantują profesjonalnie prowadzone pasieki ustawione w terenach ekologicznie czystych, a także pasieki etykietujące swoje produkty.
Co zawiera naturalny polski miód pszczeli:
WIELOCUKRY 10,12%
GLUKOZA 31,28%
FRUKTOZA 38,14%
WODA 17,1%
INNE 3,21% w tym:
ENZYMY (Diastaza, Fosfataza, Inwertaza, Katalaza, Oksydaza Glukozowa)
WITAMINY (Kwas Askorbinowy [C], Kwas Nikotynowy [PP], Ryboflawina [B2], Pirydoksyna [B6], Tiamina [B1], Biotyna [H])
MIKROELEMENTY (Azot, Chlor, Fosfor, Kobalt, Magnez, Mangan, Molibden, Potas, Siarka, Sód, Wapń, Żelazo)
KWASY ORGANICZNE (Bursztynowy, Cytrynowy, Fosforowy, Glukonowy, Propionowy, Mrówkowy, Jabłkowy, Masłowy, Mlekowy, Octowy)
AMINOKWASY (Kwas Asparganowy, Kwas Glutaminowy, Fenyloalanina, Arginina, Gliceryna, Histydyna, Izoleucyna, Leucyna, Tryptofan, Tyrozyna, Prolina, Seryna, Walina, Glicyna, Lizyna)
HORMONY (Acetylocholina, Hormon Wzrostu)
INHIBINY (Substancje Bakteriostatyczne hamujące rozwój bakterii chorobotwórczych, Penicylina B, Arbutyna, Nadtlenek Wodoru)
SUBSTANCJE ZAPACHOWE (Aldehyd Mrówkowy, Aldehyd Octowy, Aldehyd Izomasłowy, Aceton, Dwuaceton)
w pierwszych miesiącach spożywania produktów pszczelich, zwyżka substancji antyrakowych jest nieznaczna. W pierwszym okresie, jak twierdzą autorzy tabel, wszystkie substancje antynowotworowe zużywane są na bieżąco do usuwania trucizn i regeneracji tkanek. Dopiero po pewnym czasie wyraźnie w 2-3 miesiącu, osiągają poziom zbliżony do normy, następnie ich poziom rośnie, a w przypadku substancji trudnodostępnych i unikalnych , tab. 5, ich ilość po 6-ciu miesiącach wzrasta ponad 100 krotnie i pozostaje na tym poziomie. Doświadczenia bostońskich lekarzy polecam tym wszystkim, którzy nabywają np.: l słoiczek miodu w ciągu roku dla całej rodziny na tzw. lekarstwo. Otóż w takim przypadku, w tej ilości, może on służyć jako rekwizyt, a nie źródło zdrowia. Chociaż bywają schorzenia, które taką ilością miodu można zlikwidować (np. zapalenie zatok) to większość np. wzmocnienie układu immunologicznego wymaga regularnego spożywania w dłuższym czasie. Doceniają znaczenie produktów pszczelich mieszkańcy krajów zachodnich gdzie jest wyższa świadomość dotycząca ochrony zdrowia . W niektórych krajach odrobinę miodu podaje się do każdego posiłku
Dr Jarwis w miejscowości Yermond (pogranicze USA i Kanady) w 1909 roku założył klinikę, do której przyjmował pacjentów uznanych za nieuleczalnie chorych. Leczył ich wyłącznie produktami pszczelimi uzyskując ponad 90% wyleczalności, a o produktach pszczelich wypowiedział się tak:"Pszczoły dają wszystko co jest potrzebne człowiekowi do życia. Produktami pszczelimi można szybko, a czasami natychmiast, wyleczyć część chorób, lecz przewlekłe, wymagają długotrwałego konsekwentnego stosowania dopasowanego do rodzaju dolegliwości, lecz prawie zawsze są skuteczne. Największe znaczenie produkty pszczele mają w profilaktyce, po 3 miesiącach profilaktycznego stosowania ich u osób ze słabym układem immunologicznym odporność ogólna wzrasta o 90% ". "
powyższe informacje pochodzą ze strony http://medapis.republika.pl/zdrowie.htm
na stronie dodatkowo znajdują się tabele wartości odżywczych m.in.pyłku kwiatowego i propolisu itp.
być silnym znaczy być pożytecznym
MÓJ TEST SYNTRAXA --> http://www.sfd.pl/temat257874/