Cześć. Kiedyś mój kolega miał z tym poważny problem. Nazywało sie to "KOLANA KOśLAWE". Lekarz zalecił mu ćwiczenia któRe nizej są również podane. Istnieje tez cos takiego jak "KOLANA SZPOTAWE". Znalazałem o tym
krótki artykuł jak sobie radzić z takimi problemami a więc wklejam go tu. Uprzedzam ze art nie jest mojego autorstwa. Wklejam tylko dlatego ze mojemu koledze pomogło i myśle ze jeszcze komuś moze sie to przydac.
Oto on:
KOLANA KOśLAWE charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym do wewnątrz, tzw. „iksy".
PRZECIWWSKAZANIA:
W przypadku kolan koślawych wadę tę pogłębia stanie w rozkroku oraz siad klęczny.
ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA KOŚLAWE
1. Siad skrzyżny, dłonie na kolanach, ręce ugięte pod kątem prostym w stawie kolanowym. Ruch - spychanie kolan w dół ciężarem ciała i siłą ucisku rąk.
2. Siad skrzyżny. Ruch - wstawanie z nogami skrzyżowanymi.
3. Siedząc głęboko na krześle, między kolanami poduszeczka, podudzie związane. Ruch - unoszenie nóg do poziomu - wytrzymać licząc do trzech.
4. W siadzie stopy podeszwami opierają się o siebie, dłonie nachwytem obejmują grzbiet stóp. Ruch - rozpieranie kolan łokciami na zewnątrz z niewielkim opadem tułowia w przód.
5. Między kolanami umieszczona piłka. Ruch - skoki.
6. Stopa zamienia się w „gąbkę". Ruch - mycie ciała „gabką" - stopą.
KOLANA SZPOTAWE charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym na zewnątrz, tzw. „beczka".
PRZECIWWSKAZANIA:
W przypadku kolan szpotawych przeciwwskazany jest siad skrzyżny.
ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA SZPOTAWE
1. Siad prosty, nogi związane w kolanach. Ruch - wznos nóg z maksymalnym napięciem mięśni.
2. Postawa stojąca. Ruch - napinanie pośladków i łączenie kolan.
3. Leżenie przodem, między stopami chusteczka. Ruch - unoszenie nóg prostych w górę - wytrzymać.
4. Leżenie przodem. Ruch - napinanie mięśni pośladkowych z próbą łączenia kolan.
5. Leżenie przodem, kolana złączone taśmą. Ruch - wznos prostych nóg nad podłogę.
6. Leżenie tyłem. Ruch - wznos prostych nóg i łączenie ich.
To tyle. Mam nadzieje ze sie to komuś przyda.
Niejestem pewien czy to odpowiedzni dział.
Pozdrawiam. I przy okazji Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Zmieniony przez - Adrian1310 w dniu 2006-12-24 13:12:57
krótki artykuł jak sobie radzić z takimi problemami a więc wklejam go tu. Uprzedzam ze art nie jest mojego autorstwa. Wklejam tylko dlatego ze mojemu koledze pomogło i myśle ze jeszcze komuś moze sie to przydac.
Oto on:
KOLANA KOśLAWE charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym do wewnątrz, tzw. „iksy".
PRZECIWWSKAZANIA:
W przypadku kolan koślawych wadę tę pogłębia stanie w rozkroku oraz siad klęczny.
ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA KOŚLAWE
1. Siad skrzyżny, dłonie na kolanach, ręce ugięte pod kątem prostym w stawie kolanowym. Ruch - spychanie kolan w dół ciężarem ciała i siłą ucisku rąk.
2. Siad skrzyżny. Ruch - wstawanie z nogami skrzyżowanymi.
3. Siedząc głęboko na krześle, między kolanami poduszeczka, podudzie związane. Ruch - unoszenie nóg do poziomu - wytrzymać licząc do trzech.
4. W siadzie stopy podeszwami opierają się o siebie, dłonie nachwytem obejmują grzbiet stóp. Ruch - rozpieranie kolan łokciami na zewnątrz z niewielkim opadem tułowia w przód.
5. Między kolanami umieszczona piłka. Ruch - skoki.
6. Stopa zamienia się w „gąbkę". Ruch - mycie ciała „gabką" - stopą.
KOLANA SZPOTAWE charakteryzują się wygięciem kończyny w stawie kolanowym na zewnątrz, tzw. „beczka".
PRZECIWWSKAZANIA:
W przypadku kolan szpotawych przeciwwskazany jest siad skrzyżny.
ZALECANE ĆWICZENIA - KOLANA SZPOTAWE
1. Siad prosty, nogi związane w kolanach. Ruch - wznos nóg z maksymalnym napięciem mięśni.
2. Postawa stojąca. Ruch - napinanie pośladków i łączenie kolan.
3. Leżenie przodem, między stopami chusteczka. Ruch - unoszenie nóg prostych w górę - wytrzymać.
4. Leżenie przodem. Ruch - napinanie mięśni pośladkowych z próbą łączenia kolan.
5. Leżenie przodem, kolana złączone taśmą. Ruch - wznos prostych nóg nad podłogę.
6. Leżenie tyłem. Ruch - wznos prostych nóg i łączenie ich.
To tyle. Mam nadzieje ze sie to komuś przyda.
Niejestem pewien czy to odpowiedzni dział.
Pozdrawiam. I przy okazji Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Zmieniony przez - Adrian1310 w dniu 2006-12-24 13:12:57
4
Podaj że piwo mie!