Szacuny
0
Napisanych postów
61
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
416
Witam, chciałem się zapytać, czy to prawda, że nie powinno się jeść za dużo jajek, czy to raczej mit? Ja lubie w diecie stosować, zwłaszcza, że mam dostep do swojskich. Ponoć, że na cholesterol zle działa, chociaz ja jadłem przez kilka miechów prawie po 4 jajka na dzień i miałem w normie na badaniach. Bede wdzieczny jak ktos posiada fachowa wiedze na ten temat i zechce odpowiedziec. Pozdrawiam.
Zmieniony przez - Majkel524 w dniu 2020-08-18 18:16:06
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9032
Napisanych postów
82679
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699312
Spokojnie możesz jeść . Tak naprawdę brakuje przekonujących dowodów, które potwierdzałyby, że włączenie jaj do jadłospisu jest związane z wyraźnym pogorszeniem kondycji układu krążenia. W badaniach analizujących wpływ wielu możliwych czynników na rozwój chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym znaczenie spożycia cholesterolu pokarmowego okazało się stosunkowo niewielkie. Jaja poza tym zawierają związki (fosfolipidy), które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową. Sam fakt ich spożywania nie jest czynnikiem ryzyka miażdżycy. Oczywiscie z każdym produktem ważne jest rozsądne podejście do danej porcji .
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9032
Napisanych postów
82679
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699312
Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterolu (nawet ponad 300 mg / jajo). Zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie, u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi. Nie ma powodów, by u zdrowych osób ograniczać konsumpcję jaj w diecie. Nie wykazano, by w tym wypadku spożycie jaj było jakkolwiek skorelowane z ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy czy cukrzycy. Przeciwnie - włączenie jaj do diety może przynosić wiele pozytywnych efektów