SFD podglądam sobie od dawna, zdrowym trybem życia interesuję się od lat, jednak z bólem serca przyznaję, że nie zawsze teoria przekłada się u mnie na praktykę. Długo obawiałam się założenia tego tematu i teraz zżera mnie prawdziwa trema. Dlaczego? Bo w końcu muszę się przyznać przed samą sobą i innymi, że:
- mam słabą wolę,
- przez większość swojego życia mam nadwagę,
- nie jestem alfą i omegą,
- nie jestem wszechmocna,
- popełniam masę błędów i wstyd mi za to, bo przecież jestem ich świadoma, a mimo tego je powtarzam i w końcu...
- nie akceptuję siebie.
Chciałabym to zmienić!
Wiem z doświadczenia (po niezliczonej ilości prób) że sama, bez wsparcia, nie dam sobie rady. Nie licząc na wiele, po cichu mam w sobie jednak nadzieję, że tutaj, w miejscu skupiającym tylu wspaniałych ludzi - tak fachowców w dziedzinie odżywiania, sportu i zdrowego trybu zycia oraz osób, które wygraly ze swoimi słabościami - odnajdę to, czego potrzebuje, zeby ZDROWO stracic zbedny tłuszcz i ratować szwankujące zdrowie. Dlatego przycupnę sobie tu w kąciku, w doborowym towarzystwie i chłonąc wiedzę oraz atmosferę forum, powalczę jeszcze raz, tym razem dla zdrowia.
Zdrowotnie podupadam na wielu polach, ale to przez problemy z kręgosłupem odchudzać muszę się głównie dietą. Dwa i pół roku temu, w wyniku wciąż postępującej deformacji kręgosłupa, straciłam jądro miażdżyste w dysku zlokalizowanym w odcinku lędźwiowym. Zaowocowało to naruszeniem nerwu w rdzeniu kręgowym i początkowo paraliżem, a ostatecznie niedowładem lewej nogi. Po odbarczeniu nerwu nastąpiła intensywna rehabilitacja, ktora trwa do dziś. Stuprocentowego czucia w nodze jednak nie odzyskałam, co wpływa na możliwość uprawiania sportu. Ból kręgosłupa jest permanentny i życiowo bardzo mocno mnie ogranicza.
Od roku cześć rehabilitacji stanowią ćwiczenia siłowe (dwa razy w tygodniu) pod okiem mądrego trenera personalnego, z którym zbudowaliśmy jako taką stabilizację, podparliśmy mięśniami pozostałe zagrożone katastrofą dyski i walczymy o jako taką sprawność ogółną. Myślę, że jak na moje możliwości, idzie nam całkiem nieżle :)
Przez dość specyficzną sytuację, kwestię ćwiczeń chciałabym tu trochę pomijać (bo mam dobrą drużynę fachowców, ktora bardzo mi pomaga), natomiast muszę w końcu dopiąć dietę tak, żeby była zdrowa i skuteczna. Od lat nie umiem schudnąć i mam tego serdecznie dość. Więc nie ma co biadolić, trzeba zakasać rękawy, zacisnąć zęby i spiąć w końcu galaretowate poślady :)
Za każde wskazówki, porady, motywacyjne kopniaki i konstruktywną krytykę będę szalenie wdzięczna!
No i czas na tradycyją ankietę:
****DANE PODSTAWOWE***************************************
NICK: gruszkam
NIEPRZERWANY[CAŁKOWITY] STAŻ TRENINGOWY: sport w moim życiu był obecny od zawsze, do 2,5 roku wstecz. Wtedy zastąpiła go rehabilitacja po "incydencie" z kręgosłupem. Od roku 2 x w tygodniu wykonuję umiarkowane ćwiczenia siłowe pod okiem trenera personalnego.
****PARAMTERY OBWODÓW*************************************
WAGA CIAŁA: 71
WZROST: 172
OBWÓD RAMIENIA: 29 cm
OBWÓD ŁYDKI: 37 cm
OBWÓD UDA: 60,5 cm
OBWÓD BIODER: 105 cm
OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 94 cm
OBWÓD TALI: 79 cm
OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ: 100 cm
****CEL*************************************************
CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING?
- zredukować ilość tłuszczu
- ustabilizować wagę
- polepszyć wygląd
- wzmocnić i dobudować garnitur mięśni (zwłaszcza tych posturalnych)
****STAN ZDROWIA*****************************************
CHOROBY PRZEWLEKŁE: niedoczynność tarczycy, PCOS, żylaki, wydolnośc nerek na granicy normy i lekkiej niewydolności, brak pełni czucia w lewej łydce i stopie
PRZEBYTE KONTUZJE: -
WADY POSTAWY: brak jednego dysku i dyskopatia na kilku piętrach odcinka lędźwiowego kręgosłupa, rotacja wewnętrzna lewej nogi w stawie biodrowym
ALERGIE: alergia na słońce
PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA: częste zapalenia dolnych dróg moczowych, sporadyczne odmiedniczkowe zapalenia nerek, problemy z prawidłową funkcją przepony, ostatnio przebyte polekowe uszkodzenie wątroby
CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ? tak
CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? hormony w postaci krążka
CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? tak: w/w hormony, Novothyral 75 (3/4 tabl.), Glucophage XR 750 (3x1)
****PYTANIA DODATKOWE**********************************
CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: obecnie wit. D3 oraz omege 3.
CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO): całe życie staram się jeść zdrowo (zgodnie z tym co jedza Ladies), jednak jem za dużo i często zdarzają mi się wpadki żywieniowe.
****DIETA*************************************************
JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE:
Dieta 1600 kcal, B: 120, W: 160, T: 53 (zapotrzebowanie wyliczone na 2100 kcal)
Śniadanie: 2 jajka, 50 g chleba żytniego pytlowego, 5 g masła, ogórek lub pomidor, średni owoc
Posiłek 2: 33 g kaszy jęczmiennej/ gryczanej, 2 jajka, kalafior
Posiłek 3: 33 g kaszy jęczmiennej/ gryczanej, 100 g kurczaka, 5 g oliwy, 150 g pomidora
Posiłek 4: 33 g kasza jęzczmienna/ gryczana, 120 g łososia na parze, kalafiora
Posiłek 5: 150 g twarogu półtłustego, 50 g jogurtu natoralnego, rzodkiewka
Zaliczam sporo wpadek. Najtrudniej jest mi odmówić sobie owoców w przesadnych ilościach.
CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? chudnę
****SPRZĘT**********************************************
PROFESJONALNA SIŁOWNIA: TAK
****TRENING**********************************
JAK WYGLĄDA TWÓJ OBECNY TRENING - trening siłowy całego ciała. Dostosowany jest każdorazowo do moich aktualnych możliwości, progres oceniany przez trenera i treningi układane na bieząco.