W 100% się z Tobą zgadzam, natomiast problem pojawia się przy "kimś fachowo przygotowanym". Ciężko jest znaleźć osobę, która poza swoją profesją: ortopedią czy fizjoterapią ma w miarę konkretne pojęcie o treningu siłowym. Większość osób, z którymi rozmawiałem na hasło siłownia patrzyła na mnie jak na ufo. Rehabilitacja i jakaś ogólnorozojówka jak najbardziej tak, ale siłownia broń boże, a sporty walki to juz w żadnym wypadku, bo można sobie krzywdę zrobić. Myślę, że większość tych reakcji bierze się głównie z nieznajomości tematu. Ty miałeś szczęście trafić na kompendium wiedzy i praktyka w jednym, a takich osób ze świeczką szukać.
We wtorek idę do ortopedy po skierowanie na rtg kręgosłupa, bo ostatnie było robione ładne parę lat temu, więc pewnie trochę się zmieniło w tej kwestii. Postaram się też w końcu uzyskać konkretną odpowiedź w temacie osiowego obciążania kręgosłupa, bo to dla mnie kluczowa kwestia. Poza tym Ty i mój brat jesteście przykładem na to, że nawet z poważnym defektem kręgosłupa można walczyć z ciężarami i tego mam zamiar się trzymać.
A wracając do treningu, to póki nie dostanę zakazu przysiadów i mc, to widziałbym to tak:
A
Nogi:
- przysiady ze sztangą - Smith 4 serie
(brak stojaków)
- wykroki średnie 4 serie
- uginanie na maszynie 4 serie
- łydki siedząc 3 serie
- łydki stojąc 3 serie
B
Klatka:
- wyciskanie sztangi skos 45 stopni
lub 15 stopni na Smithie - 4 serie
(ławka skośna na sztywno 45st)
- wycisk hantli młotkowo - 4 serie
- dipsy - 3 serie
lub wyciskanie wąsko podchwytem siedząc 3 serie
(priorytetem jest część podobojczykowa)
Bicepsy:
-
uginanie ramion ze sztangą 4 serie
- modlitewnik (łokcie wąsko)
lub młotki hantlami 4 serie
(brak modlitewnika - jest tylko maszyna Scotta)
C
Plecy:
- martwy ciąg 4 serie
- podciąganie na drążku - różne chwyty 4 serie
(nie zrobię 4 serii po 8 powt.)
- wiosłowanie hantlą 4 serie
Tył barków:
- unoszenie hantli w opadzie 3 serie
D
Barki:
- push press 4 serie
- unoszenie bokiem - (mechaniczny drop set) 3 serie
Tricepsy:
- francuz hantlem leżąc 4 serie
- prostowanie na wyciągu - sznur 4 serie
Pozostaje jeszcze kwestia metody i zakresu powtórzeń, ale na tym polu zdaję się na Ciebie. A tak poza tym, to dzięki, że znalazłeś chwilę żeby wpaść między seriami na X-BOXie
Zmieniony przez - quezacotl w dniu 2009-11-28 01:07:57