Hej,
Chciałem się Was poradzić co do paru kwestii z treningu FBW.
Siłownia 3x na tydzień, dwa plany:
A:
Nogi: Prostowanie nóg w siadzie 3x
Plecy: Podciąganie na drążku 3x
Barki: Wyciskanie sztangielek 3x
Klatka: Wyciskanie na ławeczce 3x
Biceps: Uginanie ramion ze sztangą stojąc podchwytem 2x
Triceps Pompki na poręczach 2x
B:
Nogi: Przysiady ze sztangą 3x
Plecy: Podciąganie sztangielki w opadzie lub Podciąganie w leżeniu na ławeczce poziomej:
Barki: Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia 3x
Klatka: Wyciskanie skośne sztangielkami 3x
Biceps: Uginanie ramion ze sztagielkami stojąc podchwytem (z supinacją nadgarstka)
Triceps Wyciskanie francuskie 2x
I pare pytań:
1) Czy to powyżej ma sens?:)
2) Mam jak napisałem skrzywienie kręgosłupa, czy te ćwiczenia są w miarę bezpieczne?
3) Mój tydzień wygląda mniej więcej tak: siłka, basen, bosk, siłka, basen, siłka czy mogę zachować taką aktywność czy lepiej coś ograniczyć?
4) Jak ćwiczyć dokładnie na masę, jeżeli chodzi o ciężary? Czy mam dokładać po każdej serii tak, żeby było powiedzmy 12-10-8? Bo z tego co czytałem na masę robi się od 6 do 12 powtórzeń. Czy robić trzy serie na tym samym ciężarze? Jaki powinien być ciężar czy mam mieć zapas na jeszcze dwie serie czy dawać z siebie wszystko?
5) Czy na samym początku zacząć na maszynach, po około 2 tyg przejść na wolne ciężary czy od startować od razu z wolnych? (wiem, że fbw opiera się na wolnych ciężarach, ale pytam jako osoba niedoświadczona z różnymi ćwiczeniami)
Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi, pozdrawiam.
Waga: 68.5
Wzrost: 171
Cel treningowy: Masa
Staż treningowy na słowni: Poważnego brak
Uprawiane inne sporty: Basen, Boks
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): Siłownia full osprzęt
Dieta: Dieta na masę
Przeciwskaznania medyczne: skrzywienie kręgosłupa-lordoza
Zażywane suplementy: -
Chciałem się Was poradzić co do paru kwestii z treningu FBW.
Siłownia 3x na tydzień, dwa plany:
A:
Nogi: Prostowanie nóg w siadzie 3x
Plecy: Podciąganie na drążku 3x
Barki: Wyciskanie sztangielek 3x
Klatka: Wyciskanie na ławeczce 3x
Biceps: Uginanie ramion ze sztangą stojąc podchwytem 2x
Triceps Pompki na poręczach 2x
B:
Nogi: Przysiady ze sztangą 3x
Plecy: Podciąganie sztangielki w opadzie lub Podciąganie w leżeniu na ławeczce poziomej:
Barki: Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia 3x
Klatka: Wyciskanie skośne sztangielkami 3x
Biceps: Uginanie ramion ze sztagielkami stojąc podchwytem (z supinacją nadgarstka)
Triceps Wyciskanie francuskie 2x
I pare pytań:
1) Czy to powyżej ma sens?:)
2) Mam jak napisałem skrzywienie kręgosłupa, czy te ćwiczenia są w miarę bezpieczne?
3) Mój tydzień wygląda mniej więcej tak: siłka, basen, bosk, siłka, basen, siłka czy mogę zachować taką aktywność czy lepiej coś ograniczyć?
4) Jak ćwiczyć dokładnie na masę, jeżeli chodzi o ciężary? Czy mam dokładać po każdej serii tak, żeby było powiedzmy 12-10-8? Bo z tego co czytałem na masę robi się od 6 do 12 powtórzeń. Czy robić trzy serie na tym samym ciężarze? Jaki powinien być ciężar czy mam mieć zapas na jeszcze dwie serie czy dawać z siebie wszystko?
5) Czy na samym początku zacząć na maszynach, po około 2 tyg przejść na wolne ciężary czy od startować od razu z wolnych? (wiem, że fbw opiera się na wolnych ciężarach, ale pytam jako osoba niedoświadczona z różnymi ćwiczeniami)
Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi, pozdrawiam.
Waga: 68.5
Wzrost: 171
Cel treningowy: Masa
Staż treningowy na słowni: Poważnego brak
Uprawiane inne sporty: Basen, Boks
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): Siłownia full osprzęt
Dieta: Dieta na masę
Przeciwskaznania medyczne: skrzywienie kręgosłupa-lordoza
Zażywane suplementy: -