Od dłuższego czasu Wam obserwuję, sporo ciekawych rzeczy dowiedziałam się z Waszego forum.
Chciałabym też się bardziej wziąć za siebie, będę wdzięczna za pomoc bardziej doświadczonych osób - czy to, co sobie rozplanowałam, ma sens.
Generalnie od 3 lat niby coś robię, ale tak naprawdę waga bez zmian, brak efektów, co dość mocno frustruje
(wcześniej niemal zerowa aktywność fizyczna, zwolnienie z WF-u w szkole itp., tylko na basen raz w tyg chodziłam)
Moje najistotniejsze próby w 2016:
- 3 miesiące ćwiczeń w domu z Chodakowską (ok. 5 razy w tygodniu) - 0 efektów, ani w wadze, ani w sylwetce. Trenerka personalna mi mówiła później, że wiele ćwiczeń wykonywałam źle
- 3 miesiące ćwiczeń z trenerką personalną (raz w tygodniu 1h z trenerką - ćwiczenia ogólnorozwojowe, 2 razy w tyg tabata w domu) - tylko 2 kg w dół, ale wizualnie lepiej, sporo osób zauważyło zmianę
- Od 3 miesięcy 2 razy w tygodniu w klubie Fitness zajęcia Pilates i Zdrowy kręgosłup - waga plus 4 kg w górę (niestety), jedynie na plus to, że kondycja trochę lepsza
Dieta cały czas zdrowa - nie jem żadnych przetworzonych rzeczy, praktycznie nie jem pieczywa, słodyczy itp.
Nie liczyłam jednak kalorii i nie sprawdzałam podziału na składniki odżywcze w produktach.
Szczegóły i wstępny plan na 2017 poniżej.
Moje podstawowe pytanie - czy takim planem jak poniżej w ogóle jest szansa, że coś osiągnę, czy powinnam bardziej na ćwiczenia siłowe się przerzucić?
ANKIETA
****DANE PODSTAWOWE***************************************
NICK: Isztar89
NIEPRZERWANY[CAŁKOWITY] STAŻ TRENINGOWY: 1 rok (powyżej opisałam, jak to dokładnie wyglądało)
****PARAMTERY OBWODÓW*************************************
WAGA CIAŁA: 62
WZROST: 164
OBWÓD RAMIENIA: 26
OBWÓD ŁYDKI: 37
OBWÓD UDA: 55
OBWÓD BIODER: 93
OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 83
OBWÓD TALI 77
OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ: 92
****CEL*************************************************
CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING?
Redukcja masy o ok. 5-8 kg (z 62 kg do ok. 55 kg)
Ogólna poprawa sylwetki oraz kondycji i samopoczucia.
****STAN ZDROWIA*****************************************
CHOROBY PRZEWLEKŁE:
- Niedoczynność tarczycy
- Refluks żołądkowo-jelitowy
PRZEBYTE KONTUZJE:
- Operacja haluksów (przez co np. nie powinnam dużo biegać)
WADY POSTAWY:
Nie stwierdzone, ale wiem, że się garbię
ALERGIE:
Jako dziecko miałam na niektóre produkty spożywcze (np. jabłko, banan, seler, orzechy włoskie), ale byłam odczulana i teraz testy pokazują, że jest ok
PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA:
Często duże zmęczenie, osłabienie.
Problemy jelitowe.
CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ?
Tak
CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE?
Nie
CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA?
Euthyrox 75
****PYTANIA DODATKOWE**********************************
CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: Tak, witaminy, magnez z potasem
CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO)
Nie, generalnie raczej staram się żyć zdrowo
****DIETA*************************************************
JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE - zrzut kilku dni z dziennika żywieniowego na www.potreningu.pl?
Mniej więcej tak, jak na poniższym screenie, chciałabym jednak dodać, że nie trzymałam sie tego sztywno w ostatnich miesiącach, zdarzały się jakieś przekąski itp. Chciałabym to teraz usystematyzować i pytanie, czy w ogóle kierunek jest dobry?
Jeśli chodzi o godziny posiłków, to ostatni jest 21, dlatego, że chodzę spać między północą a 2 w nocy

CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ?
Raczej bez zmian
****SPRZĘT**********************************************
PROFESJONALNA SIŁOWNIA: TAK/NIE
Mam karnet na siłownię, ale chodzę na zajęcia fitness (Pilates, Zdrowy kręgosłup)
Nie bardzo wiem, jak efektywnie korzystać ze sprzętów.
Mój mąż ma też mini siłownię w domu, z której mogłabym korzystać (ławeczka + sztangi i różnej wagi obciążenia)
****TRENING**********************************
JAK WYGLĄDA TWÓJ OBECNY TRENING - podaj nazwy ćwiczeń, ilość serii, ilość powtórzeń w seriach, obciążenia w kolejnych seriach
Poniżej plan, jaki sobie rozpisałam na styczeń.
Czy według Was ma to sens?
1. 2 razy w tygodniu zajęcia w klubie.
Wtorki:
BURN IT & STRETCH IT (zajęcia ogólnorozwojowe, spalanie + rozciąganie)
Czwartki:
Zdrowy kręgosłup 1h + ABT 1h
2. 3 razy w tygodniu w domu tabata 20 minut
Jak myślicie - czy przy takim rozplanowaniu aktywności fizycznej i treningów mam szansę na jakieś efekty?
Będę wdzięczna za pomoc.
Kasia

Zmieniony przez - isztar89 w dniu 2017-01-01 18:42:04