21 lat
187cm wzrostu
Uprawiane sporty: siłownia 4x i boks 1x w tyg
Przerabiany plan: Low/up
75kg wagi
Staż ponad 2 lata
Siłownia ful
Budowa koścista i chuda (ekto)
CEL: +10kg i duuzo siły
Zapotrzebowanie 3250kcal
Ustaliłem:
Białko 2,5g/kg =187g
WW: 5.5g/kg = 412g
T: 1,5g/kg=112
Ustalając, że 1g białka i WW ma 4kcal a tłuszcz 9kcal wychodzi: 748+1648+1008=3404kcal
W dzień dzień treningowy dobijam do 3600kcal a w DNT trzymam 3400kcal.
Masa i efekty jak to u mnie zawsze idzie mozolnie, nawet bardzo. max 1kg masy na msc.
Chciałbym się dowiedzieć, co robie źle, w czym zawsze żyłem w nieświadomości. Zazwyczaj jadam:
Jako białko: filet z kurczaka,ćwiartki z kurczaka bez skóry, twaróg półtłusty, odżywka ostrovit wpc 80, jaja, ryby(czasem kupuje sardynki w oleju, wylewam go i wlewam tam dobra oliwe, daje taka rybke na chleb-robie tak sporadycznie raz na 2tyg na urozmaicenie, ponadto tuńczyk z puszki czasem z makaronem, mrozony filet z soli, miruny morszczuka - 1x w tyg)
Jako WW: ryż basmati, ryż naturalny brązowy, makarony razowe- z maki durum, chleby razowe bez ziaren, rodzynki, banany, pomarańcze, jabłka, miód, soki z kartonu- jabłko, pomarańcza, płatki owsiane,
Jako tłuszcze: oliwa z oliwek, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe, jaja, czekolada gorzka min 64%,
W załączniku jest wzór jak wygląda mój 1 przykładowy dzień.
Mam też od razu kilka pytań mianowicie:
- Kiedy można a kiedy nie można jeść np czekolady gorzkiej, bananów, pomarańczy,
- Czy Przed snem można wypić np ten mix który robie blenderem z "Kolacji"
- Ile można używać dziennie oliwy i kiedy ją najlepiej dodawać a kiedy nie?
- Jak w jakimś dniu nie uda mi się dostarczyć zapotrzebowania lub jestem jakiegoś dnia bardzo łakomy i go przekrocze, mam to wyrównywać następnym dniem?
- Ile nie jeść przed snem?
- Co najlepiej jeść po treningu? i Jak szybko?
- Czy podczas ćwiczeń można dolac do wody np 100ml soku jabłkowego 100% lub pół łyżki miodu na podbicie IG?
- Czy jak ćwicze boks 1-2x w tyg czasem jest intensynie czasem nie wystarczy dołożyć tak jak daje 300kcal?
W sumie na ten moment chyba tyle... Proszę o sugestie bo chciałbym ruszyć z kopyta z lepszymi efektami.. Zdarza mi się zrobić cheata raz na tydz lub raz na 2 tyg - np czasem ide na pizze lub kebaba jako jeden taki sredni posiłek ale wliczam wszystko w makro.
Proszę o wypowiedź doświadczonych bywalców, jestem świadom swojej nie wiedzy więc proszę być wyrozumiałym :)