Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
94 dni
Przeczytanych tematów
40
Siemka
Mam trochę nietypowe pytanie bo zacząłem ćwiczyć 2 tygodnie temu i po pierwszym treninu klatki i triceps czułem taki jakby ból klatki przy barkach a po drugim treningu klatki mnie nie bolała klatke i chce się spytac czy jak boli to dobrze czy źle
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12449
Napisanych postów
161900
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240296
Witaj, Ból mięśni po treningu jest dość powszechny, zwłaszcza w początkowych tygodniach ćwiczeń. Występuje on w wyniku mikrouszkodzeń włókien mięśniowych, które są naturalnym efektem adaptacji organizmu do wysiłku. Jeśli odczuwasz umiarkowany ból po treningu, który nie ogranicza Twojej ruchomości i nie utrzymuje się zbyt długo (zwykle 24–72 godziny), to jest to normalne i świadczy o bodźcach prowadzących do adaptacji mięśniowej.
Czy trzeba czuc bol? Absolutnie nie! Ból mięśniowy nie jest wyznacznikiem efektywności treningu. Jeśli wykonujesz ćwiczenia z dobrą techniką, progresywnie zwiększasz obciążenie i masz solidny plan, to nie musisz odczuwać bólu, aby rosnąć w siłę i budować masę mięśniową.
Szacuny
17764
Napisanych postów
132961
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464624
tzw domsy pewnie, ludzie przeważnie zakwasy na to mówią.
Ogólnie obolałość mieśniowa to nie jest ból którego się powinieneś obawiać, jak już potrenujesz jakiś czas i pojawi się ból z nikąd to wtedy trzeba już szukać przycyzny.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Przecież jest to dość oczywiste, że angażując nasze mięśnie do pracy, będziesz odczuwał tego skutki. Szczególnie w sytuacji, gdy wcześniej nie miałeś kontaktu z tego typu aktywnością fizyczną. Włókna mięśniowe ulegają mikrouszkodzeniom i muszą zostać zregenerowane. Dlatego też odczuwasz bolesność. Dlatego barki, ponieważ pracują one w dość znacznym stopniu w przypadku treningu klatki piersiowej. Szczególnie wśród osób początkujących, które nie potrafią jeszcze skupić się na prący mięśni klatki piersiowej i nie wykonują wyciskania leżąc w prawidłowy sposób.