Mam kilka ważnych pytań dotyczących diety oraz treningu. Ćwiczę od września 1999 roku z kilkoma przerwami (około roku w sumie). Mam 182cm wzrostu ,ważę 86kg, w pasie mam 90cm. Jestem w trakcie rzeźbienia sięi na to chciałbym nastawić swój trening i dietę, przede wszystkim na spalanie tłuszczu. Na razie moim celem jest zejśćie do wakacji w pasie do 80 może 82 cm i zrobienie kraty na brzuchu. Chciałbym żebyś pomógł mi dobrać odpowiednią dla mnie dietę oraz odpowiedni trening abym mógł w te wakacje wyskoczyć wreszcie na plaży z pięknym brzuszkiem
)).
Na siłownie chodzę 4 razy w tygodniu, 4 razy w tygodniu ćwiczę brzuch (około godziny), 6 razy w tygodniu ćwiczę na stepperze (30 minut rano przed śniadaniem i 30 minut popołudniu lub po treningu w sumie godzinę dziennie) wolną robię sobie niedziele
)). Niestety na mojej siłowni nie ma żadnych maszyn dlatego też ten trening wygląda tak a nie inaczej
)). Oprócz hantelek, sztangi krótkiej łamanej i prostej, oraz sztangi długiej, znajduje się też wyciąg na tricepsa, na plecy na którym można wykonywać tylko przyciąganie drążka do klatki, no i są poręcze do pompek. Mój trening wygląda następująco:
Dzień 1 (Poniedziałek)
Klatka
1. Wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4 x 15
2. Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej poziomej 4 x 15
3. Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej głową w górę 4 x 15
Biceps
1. Uginanie przedramion ze sztanga (wąski uchwyt) 3 x 15
2. Uginanie przedramion ze sztangielkami 3 x 15
3. Uginanie na kolanie 3 x 15
Dzień 2 (Środa)
Plecy
1. Podciąganie w szerokim uchwycie do karku 30 do 50
2. Wiosłowanie sztangielką w opadzie tułowia 4 x 15
3. Przyciąganie drążka wyciągu dolnego do klatki piersiowej 4 x 15
Triceps
1. Wyciskanie w wąskim uchwycie 3 x 15
2. Ściąganie drążka wyciągu górnego 3 x 15
3. Wyciskanie francuskie jednorącz w siadzie płaskim 3 x 15
Dzień 3 (Piątek)
Barki
1. Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie tułowia 4 x 15
2. Wyciskanie sztangi siedząc 4 x 15
3. Szrugsy 4 x 15
Przedramiona
1. Uginanie nadgarstków siedząc nachwyt 4 x max
2. Uginanie nadgarstków siedząc podchwyt 4 x max
3. Zwijanie 4 x max
Dzień 4 (Sobota)
Nogi
1. Przysiady ze sztangą 5 x 15
2. Wykroki do przodu ze sztangielką 5 x 15
3. Wspięcia na palcach ze sztangą 5 x max
Brzuch ćwiczę we wtorek, czwartek, sobotę i niedziele i wykonuje następujący zestaw ćwiczeń. 4 x 50 spięcia , 4 x 15 unoszenie nóg do klatki wisząc na drążku, 4 x 20 nożyce z przytrzymaniem na końcu 10 sekund nad ziemią, 2 x 100 pełne brzuszki, 4 x 20 skłony na boki z hantelką, 2 x 100 skręty z kijem. Co drugi dzień zamiast spięć robię pompki kółkiem 4 x 20. Jeśli chodzi o ćwiczenia to chyba tyle. Bardzo bym cię prosił o skorygowanie tych planów. Co mam zmienić i jak żeby było dobrze ???
No i teraz to co najważniejsze czyli dieta. Wyeliminowałem już ze swojej diety rzeczy słodkie , ograniczyłem w dużym stopniu spożywanie rzeczy tłustych. Staram pić się dużo wody. Po każdym posiłku pije 0,5 litra zielonej herbaty (duży kubek). Myślę że teraz problem leży w węglowodanach. Chciałbym się dowiedzieć ile powinienem jeść dokładnie węglowodanów a ile białka. Obecnie nie jem zbyt dużo. Staram się jeść regularnie ,ale niestety nie zawsze mogę, czasem nawet zapomina się o tym że pasuje coś zjeść
)). Jem kilka posiłków dziennie co jakieś 3 godziny. Ograniczyłem spożywanie owoców ,a jeśli jem to do południa. Czasami jem jakieś jogurty lub pije kefir. Na co dzień wygląda to następująco : na śniadanie jem płatki owsiane z mlekiem około 100 lub 120g, potem pije multiwitaminę, następnie jem 4 kanapki chleba razowego z ziarnami z jakąś chudą wędliną. Między godziną 14 a 15 jem torebkę białego ryżu czyli 100g z jakimś jogurtem, lub z 2 łyżeczkami (nie łyżkami) dżemu niskosłodzonego. Około godziny 17.30 jem 100g ryżu. Około godziny 19.30 jem 2 kromki chleba razowego z puszką tuńczyka w wodzie.
Zapewne za dużo jest w tym węglowodanów a za mało białka. Z tego co wiem to przy ;rzeźbieniu się; powinienem ograniczyć spożywanie węglowodanów i zwiększyć spożywanie białka. Więc moje pytanie ile gram dziennie powinienem spożywać ww a ile białka . Myślałem o tym aby jeść tylko płatki owsiane rano, ryż przed i po treningu a resztę zamienić na białko, jajka, pierś z kurczaka czy tuńczyk. Trzy jajka (gotowane na twardo) dziennie bez żółtek chyba będzie dobrym pomysłem na dostarczenie większej ilości białka. Zauważyłem też że np. kasza manna ma w 100g tylko 1g tłuszczu, 75g ww i aż 10g białka więc czy warto ją dodać do swojej diety ??? No i na pewno niezbędne są warzywa tylko jakie ???
Kolejna sprawa to suplementy na których kompletnie się nie znam
)). W swojej ponad 2 letniej karierze na siłowni
) używałem tylko 2 suplementów. Pierwszym z nim była kreatyna po 6 miesiącach ćwiczeń. Przytyłem wtedy 3 kg poczym w niedługim czasie spadło mi 2. Następnie kupiłem sobie high energy (jak ci wiadomo reduktor tkanki tłuszczowej) ale raczej nie było wielkich efektów. Także od 2 lat nie używałem nic. Czy warto w moim przypadku kupić ECA. Czy może lepiej kupić HMB i połączyć z L-Karnityną. Nie miałem żadnych większych problemów ze zdrowiem i nie chciałbym mieć przez stosowanie jakiś środków o których wiem niedużo. Do działu suplementacja za dużo nie zaglądam bo nie interesuję się tym za bardzo ale widzę że właśnie te suplementy są najpopularniejsze jeśli chodzi o pozbycie się tkanki tłuszczowej. Oczywiście 80% sukcesu leży w diecie, w ćwiczeniach i odpoczynku a suplementy to tylko mały dodatek. Aha i jeszcze jedno czy dobrze by było gdybym kupił sobie jakieś białko (serwatki oczywiście) i dodał je do swojej diety jako mały dodatek na wzbogacenie spożywania białka oraz w celu zmniejszenia rozpadu tkanki mięśniowej wywołanej przez treningi aerobowe??? Bo jak wiadomo niestety wraz z utratą tłuszczu pali się też mięśnie ;-(((.
To chyba tyle pytań na początek
))). Z góry bardzooo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ponieważ jest to dla mnie bardzo ważne. Chce w końcu zdobyć rozpiskę której będę mógł się trzymać i dzięki której osiągnę wreszcie dobre i widoczne efekty.
Pozdrawiam DeeJaaVuu
"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"
Zmieniony przez - DeeJaaVuu w dniu 2002-01-30 10:21:19

Na siłownie chodzę 4 razy w tygodniu, 4 razy w tygodniu ćwiczę brzuch (około godziny), 6 razy w tygodniu ćwiczę na stepperze (30 minut rano przed śniadaniem i 30 minut popołudniu lub po treningu w sumie godzinę dziennie) wolną robię sobie niedziele

Dzień 1 (Poniedziałek)
Klatka
1. Wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4 x 15
2. Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej poziomej 4 x 15
3. Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej głową w górę 4 x 15
Biceps
1. Uginanie przedramion ze sztanga (wąski uchwyt) 3 x 15
2. Uginanie przedramion ze sztangielkami 3 x 15
3. Uginanie na kolanie 3 x 15
Dzień 2 (Środa)
Plecy
1. Podciąganie w szerokim uchwycie do karku 30 do 50
2. Wiosłowanie sztangielką w opadzie tułowia 4 x 15
3. Przyciąganie drążka wyciągu dolnego do klatki piersiowej 4 x 15
Triceps
1. Wyciskanie w wąskim uchwycie 3 x 15
2. Ściąganie drążka wyciągu górnego 3 x 15
3. Wyciskanie francuskie jednorącz w siadzie płaskim 3 x 15
Dzień 3 (Piątek)
Barki
1. Unoszenie sztangielek bokiem w opadzie tułowia 4 x 15
2. Wyciskanie sztangi siedząc 4 x 15
3. Szrugsy 4 x 15
Przedramiona
1. Uginanie nadgarstków siedząc nachwyt 4 x max
2. Uginanie nadgarstków siedząc podchwyt 4 x max
3. Zwijanie 4 x max
Dzień 4 (Sobota)
Nogi
1. Przysiady ze sztangą 5 x 15
2. Wykroki do przodu ze sztangielką 5 x 15
3. Wspięcia na palcach ze sztangą 5 x max
Brzuch ćwiczę we wtorek, czwartek, sobotę i niedziele i wykonuje następujący zestaw ćwiczeń. 4 x 50 spięcia , 4 x 15 unoszenie nóg do klatki wisząc na drążku, 4 x 20 nożyce z przytrzymaniem na końcu 10 sekund nad ziemią, 2 x 100 pełne brzuszki, 4 x 20 skłony na boki z hantelką, 2 x 100 skręty z kijem. Co drugi dzień zamiast spięć robię pompki kółkiem 4 x 20. Jeśli chodzi o ćwiczenia to chyba tyle. Bardzo bym cię prosił o skorygowanie tych planów. Co mam zmienić i jak żeby było dobrze ???
No i teraz to co najważniejsze czyli dieta. Wyeliminowałem już ze swojej diety rzeczy słodkie , ograniczyłem w dużym stopniu spożywanie rzeczy tłustych. Staram pić się dużo wody. Po każdym posiłku pije 0,5 litra zielonej herbaty (duży kubek). Myślę że teraz problem leży w węglowodanach. Chciałbym się dowiedzieć ile powinienem jeść dokładnie węglowodanów a ile białka. Obecnie nie jem zbyt dużo. Staram się jeść regularnie ,ale niestety nie zawsze mogę, czasem nawet zapomina się o tym że pasuje coś zjeść

Zapewne za dużo jest w tym węglowodanów a za mało białka. Z tego co wiem to przy ;rzeźbieniu się; powinienem ograniczyć spożywanie węglowodanów i zwiększyć spożywanie białka. Więc moje pytanie ile gram dziennie powinienem spożywać ww a ile białka . Myślałem o tym aby jeść tylko płatki owsiane rano, ryż przed i po treningu a resztę zamienić na białko, jajka, pierś z kurczaka czy tuńczyk. Trzy jajka (gotowane na twardo) dziennie bez żółtek chyba będzie dobrym pomysłem na dostarczenie większej ilości białka. Zauważyłem też że np. kasza manna ma w 100g tylko 1g tłuszczu, 75g ww i aż 10g białka więc czy warto ją dodać do swojej diety ??? No i na pewno niezbędne są warzywa tylko jakie ???
Kolejna sprawa to suplementy na których kompletnie się nie znam

To chyba tyle pytań na początek

Pozdrawiam DeeJaaVuu
"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"
Zmieniony przez - DeeJaaVuu w dniu 2002-01-30 10:21:19