Witam,
proszę o pomoc w powrocie do formy,
urodziłam 27 kwietnia 2009 córkę 4,210kg, 59cm, waga dziecka i moja drobna budowa spowodowały że poród zakończył się cc. Brzuch w ciąży był mocno stożkowaty, z tyłu wyglądałam jakbym miała talię.
Po porodzie było podejrzenie przepukliny pępkowej, jednak dziś chirurg po usg brzucha stwierdził że jest to dość spory rozstep mięśni brzucha.
Mówił o wzmacnianiu tych mięśni, a po roku lub ewentualnej drugiej ciąży zszycie operacyjne mięśni - prawdopodobnie plastyka brzucha.
Chciałabym jednak zrobić wszystko co można z moją formą i brzuchem przy pomocy diety (z tym muszę uważać bo karmię piersią) i ćwiczeń.
Od 4 doby po porodzie wykonuję ćw. na kegla, 3*20 spinania mięśni brzucha na wydechu przy jednoczesnym złączaniu i rękami, unoszenie bioder.
Proszę o porady - co robić, jak ćwiczyć, kiedy wprowadzać nowe ćwiczenia aby sobie nie zaszkodzić i odzyskać (co pewnie nie będzie już tak do końca możliwe) płaski, jędrny brzuch, jak zbliżyć do siebie te mięśnie. Kolejny problem to duży cellulit na udach i tłuszcz na biodrach.
Waga w dniu porodu 70-71,
przed ciążą 53-54 kg, drobna budowa ciała, obwód tali 63cm, obwód bioder 92cm.
Zaznaczam, że czytałam inne posty dotyczące zachowań poporodowych, jednak moja sytuacja jest nieco inna, jestem dużo krócej po porodzie niż w innych przypadkach.
Będę wdzięczna za pomoc.
Waga: 60
Wzrost: 168
Obwód klatki: 94
Obwód ramienia: 27
Obwód talii: 78
Obwód uda: 55,5
Obwód łydki: 34,5
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: ?
Aktywność w ciągu dnia: spacery
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: ćwiczenia w domu ok pół godz.
Odżywianie: od 15 lat nie jem innego mięsa oprócz ryb,
w okresie ciąży i obecnie nie jem słodyczy, smażonego, tłustych potraw.
Jestem w trakcie dostosowywania diety do karmienia piersią.
Cel: poprawa estetyki i proporcji
Ograniczenia żywieniowe: mięso, śmietana, bardzo tłuste potrawy
Stan zdrowia: dobry, rok temu podejrzenie astmy oskrzelowej, od wakacji brak objawów, bardzo dobra kondycja w czasie ciąży.
Preferowane formy aktywności fizycznej: Tyle ile potrzeba.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: nic, obecnie tylko feminatal dla karmiacych.
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: raczej nie ze względu na karmienie
Stosowane wcześniej diety: wegetariańska
proszę o pomoc w powrocie do formy,
urodziłam 27 kwietnia 2009 córkę 4,210kg, 59cm, waga dziecka i moja drobna budowa spowodowały że poród zakończył się cc. Brzuch w ciąży był mocno stożkowaty, z tyłu wyglądałam jakbym miała talię.
Po porodzie było podejrzenie przepukliny pępkowej, jednak dziś chirurg po usg brzucha stwierdził że jest to dość spory rozstep mięśni brzucha.
Mówił o wzmacnianiu tych mięśni, a po roku lub ewentualnej drugiej ciąży zszycie operacyjne mięśni - prawdopodobnie plastyka brzucha.
Chciałabym jednak zrobić wszystko co można z moją formą i brzuchem przy pomocy diety (z tym muszę uważać bo karmię piersią) i ćwiczeń.
Od 4 doby po porodzie wykonuję ćw. na kegla, 3*20 spinania mięśni brzucha na wydechu przy jednoczesnym złączaniu i rękami, unoszenie bioder.
Proszę o porady - co robić, jak ćwiczyć, kiedy wprowadzać nowe ćwiczenia aby sobie nie zaszkodzić i odzyskać (co pewnie nie będzie już tak do końca możliwe) płaski, jędrny brzuch, jak zbliżyć do siebie te mięśnie. Kolejny problem to duży cellulit na udach i tłuszcz na biodrach.
Waga w dniu porodu 70-71,
przed ciążą 53-54 kg, drobna budowa ciała, obwód tali 63cm, obwód bioder 92cm.
Zaznaczam, że czytałam inne posty dotyczące zachowań poporodowych, jednak moja sytuacja jest nieco inna, jestem dużo krócej po porodzie niż w innych przypadkach.
Będę wdzięczna za pomoc.
Waga: 60
Wzrost: 168
Obwód klatki: 94
Obwód ramienia: 27
Obwód talii: 78
Obwód uda: 55,5
Obwód łydki: 34,5
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: ?
Aktywność w ciągu dnia: spacery
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: ćwiczenia w domu ok pół godz.
Odżywianie: od 15 lat nie jem innego mięsa oprócz ryb,
w okresie ciąży i obecnie nie jem słodyczy, smażonego, tłustych potraw.
Jestem w trakcie dostosowywania diety do karmienia piersią.
Cel: poprawa estetyki i proporcji
Ograniczenia żywieniowe: mięso, śmietana, bardzo tłuste potrawy
Stan zdrowia: dobry, rok temu podejrzenie astmy oskrzelowej, od wakacji brak objawów, bardzo dobra kondycja w czasie ciąży.
Preferowane formy aktywności fizycznej: Tyle ile potrzeba.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: nic, obecnie tylko feminatal dla karmiacych.
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: raczej nie ze względu na karmienie
Stosowane wcześniej diety: wegetariańska