WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

[BLOG] Wieczna redukcja - dziennik treningowy

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 649

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 213
Ostatni wątek dał mi trochę do myślenia – możliwe, że po prostu trenuję zbyt lekko i stąd brak wyraźnych efektów. Postanowiłem więc założyć dziennik treningowy, żeby na bieżąco kontrolować progres w treningach i diecie.

Na początek kilka słów o mnie. Mam 33 lata, 180 cm wzrostu. Dzisiejsza waga: 77 kg przy ok. 16,5% BF. Aktualnie nie jestem ani typowo chudy, ani gruby – w koszulce większość osób uzna mnie za szczupłego, ale bez niej widać, że tkanki tłuszczowej jest jednak całkiem sporo, szczególnie w mniej „wdzięcznych” miejscach jak boczki czy klatka piersiowa.

W dzieciństwie zmagałem się z dużą nadwagą. Około 18. roku życia mocno schudłem, później wróciłem do ok. 100 kg, następnie znowu spadłem do 75–80 kg – i tak wahania powtarzały się przez lata. Kilka razy zaczynałem przygodę z siłownią, ale zwykle po kilku miesiącach brakowało konsekwencji.
2–3 lata temu zszedłem w okolice 80 kg głównie dzięki kontroli diety. Około 9 miesięcy temu zacząłem regularnie trenować siłowo, jednak bez spektakularnych efektów – stąd pomysł na dziennik.

Główne problemy widzę trzy:
Dieta – nie zawsze jest dopięta. Dodatkowo każdy niewielki wzrost wagi wywołuje u mnie niepotrzebną panikę, bo nie chcę wrócić do sytuacji sprzed lat, gdy ważyłem 20 kg więcej.
Sen – od dłuższego czasu mam z nim problem. Są lepsze noce, ale zdarzają się też takie, gdy prawie nie śpię. Ruch i trening traktuję jako jeden ze sposobów na poprawę jakości snu.
Trening – możliwe, że nie daję z siebie 100% i dlatego stoję w miejscu.

Plan działania:

1. Dieta
Na razie nie celuję ani w redukcję, ani w masę. Chcę przez kilka tygodni utrzymać około 2500 kcal:

25% białko
30% tłuszcze
reszta węglowodany

Przez 2–3 tygodnie będę wszystko dokładnie zapisywał i obserwował reakcję organizmu – czy waga stoi, rośnie, spada i w jakiej jakości.

2. Sen i regeneracja

Jedna dodatkowa sesja cardio w tygodniu (również z powodów zdrowotnych – serce i ogólna wydolność).

Minimum 5x w tygodniu joga i rozciąganie.

Stałe godziny snu i odstawienie ekranów minimum godzinę przed snem.

3. Trening
Od jakiegoś czasu realizuję plan FBW. Dla niektórych może być lekko przekombinowany, ale mi odpowiada – mam w nim ćwiczenia, w których mogę progresować ciężarem, trochę akcentów bardziej „kulturystycznych”, a większość stanowią ćwiczenia złożone.

Chcę zwiększyć intensywność – dołożyć kilka serii tam, gdzie to ma sens, i kończyć trening z poczuciem, że faktycznie wykonałem solidną pracę.

Sam trening prezentuje się tak i jest wykonywany co 2gi dzień tygodnia, czyli średnio 3.5 treningu tygodniowo.
A
Przysiady ze sztangą 4s 5 p
Wyciskanie sztangi leżąc 4s 5 p
Wioslowanie sztangą T-bar 4s 8p
Wznosy hantli na boki 3s 10p
Wspięcia na łydki 3s 15p

B
Martwy ciąg 3s 5p
Podciąganie nachwytem z obciążeniem 3s 5p
Pompki na poręczach 3s 5p
Wyciskanie żołnierskie 3s 8p
Spacer farmera jednorącz 3s (nie do końca wiem co jeszcze dorzucić na brzuch)

C
Wykroki z hantlami 4s 8p
Wiosłowanie hantlem 4s 8p
Wyciskanie hantli na skosie 4s 8p
Uginanie ze sztangą 3s 10p
Prostowanie ramion z linkami na wyciągu 3s 10p (tutaj myślę co innego dać na triceps)

Dorzucę też od razu zapiski z 2 ostatnich treningów

23.02.2026
- Martwy ciąg 100kg x 5, 5, 5 - był zapas, na następnym treningu 105kg
- Podciąganie na drążku 5kg x 5, 5, 5 - ostatnie powtórzenie ledwo, ale spróbuje dołożyć
- Pompki na poręczach 5kg x 5, 5, 7.5kg x 5 - ledwo
- Wyciskanie stojąc 25kg x 8, 8, 27.5kg x 6
- Spacer farmera - hantel 30kg 3s, a raczej długości salki, ciężko tylko powiedzieć ile m ma salka

25.02.2026
- Wykroki / zakroki z hantlami 24kg x 8, 8, 26kg x 6, 6 - testowałem serie wykroków, a potem zakroków - zostanę jednak przy tych drugich. 2x26kg już ledwo
- Wiosłowanie hantlem 30kg x 8, 8, 8, 6 - chyba za szybko zacząłem ostatnią serię, raczej było do zrobienia
- Wyciskanie na skosie hantli 22kg x 8, 8, 6, 6 - regres względem ostatniego treningu
- Uginanie ze sztangą 25kg x 10, 27.5kg x 8, 7
- Prosotwanie z linkami na wyciagu 15kg x 10, 17.5kg x 9, 8
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Początkujący
Niestety jak to mówią, jak nie urok to sraczka... uszkodziłem prawą rękę, na szczęście bez złamania/pęknięcia, ale chwilowo trening góry ciała odpada. W piątek u fizjo dowiem się więcej.

Wczoraj zrobiłem cokolwiek... czyli
- wyciskanie jednonóz na maszynie
- prostowanie nóg
- uginanie nóg
- lekki bieg na bieżni

Chwilowo mój trening to będzie właśnie dół ciała na maszynach i brzuch + wrzucę z 2 x tygodniowo bieganie :(
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12550 Napisanych postów 162253 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242732
siemka
wrzuc jakies foty, pozniej beda na porownanie efektow :)
no i powodzenia!

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
Tak, mam to w planach, ale ciągle "coś". Postaram się przez weekend dorzucić fotki + pomiary obwodów

Dzisiejszy trening

27.02.2026
Przysiady 70kg x 5, 5, 75kg x 5, 4 - ostatnie powtórzenia ciężko, brakuje mi też głębokości, myślę by zainwestować w buty do podnoszenia ciężarów z wyższą piętą
Wyciskanie leżąc 60kg x 7, 62.5kg x 5, 65kg x 5, 67.5kg x 4 - może z asekuracją dałbym radę pocisnać jeszcze 1 powtórzenie
Wiosłowanie półsztangą 45kg x 8, 50kg x 7, 6, 6 - waga samego ciężaru, nie wiem jak tu policzyć sztangę, bo 20 kg to nie jest na pewno. Od jakiegoś czasu zauważyłem że wszelkie wioslowania bez podparcia, skutkują bólem w mniej więcej środku wysokości pleców
Wznosy ramion na boki z hantlami 7kg x 10, 10, 10
Wspięcia na palce 50kg x 15, 70kg x 15, 15

Zmieniony przez - alex093 w dniu 2026-02-27 11:58:26
...
Napisał(a)
Początkujący
Załączam zdjęcia obecnej sylwetki

...
Napisał(a)
Początkujący
01.03.2026
Martwy ciąg 105kg x 5, 4, 3 - słabo, myślałem że pójdzie spokojnie 3x5
Podciąganie na drążku nachwytem 6.25kg x 5, 5, 5, 4 - brakło minimalnie do ostatniego powtórzenia
Pompki na poręczach 10kg x 5, 5, 5, 4 - tutaj zacząłem od 7.5kg ale szło lekko to dorzuciłem, ogólnie calkiem nieźle
Military press 27.5kg x 8, 7, 6
Brzuch dziś na maszynie do spięć, 55kg 3x12
Na koniec 10 minut marszu (6km/h) na lekkim nachyleniu

Generalnie dziś słabo, wczoraj byłem na imprezie rodzinnej i koniec końców zjadłem pewnie mniej niż powinienem, żeby zrekompensować obiad i deser w restauracji.
Do tego od dłuższego czasu nie robiłem łydek, więc po ostatnim treningu mam tak mocne zakwasy że po wstaniu z siedzenia/leżenia nie potrafię wyprostować ani jednej ani drugiej nogi. Stąd też dzisiaj bieżnia, żeby trochę to rozbić, aczkolwiek myślę by na stałę włączyć to do planu treningowego
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 3578 Napisanych postów 2133 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 18333
Czesc, 25% bialka to wychodzi jakos 110g? Jak dla mnie troszke za mało przy 2500kcal.
...
Napisał(a)
Początkujący
althetic
Czesc, 25% bialka to wychodzi jakos 110g? Jak dla mnie troszke za mało przy 2500kcal.

25% białka w 2500 kcal to 156g. Ilość kcal jest na ten moment czysto orientacyjna, pociągnę to jeszcze ok 2 tygodni i zobaczę co dalej, aczkolwiek póki co mam wrażenie że rosnę ale głównie w pasie.
Pomiar z dziś rano 93/94cm na wysokości pępka, waga 77.75kg
Wrzuciłem też zdjęcia sylwetki, więc chętnie poznam opinie innych... redukować, masować?

Zmieniony przez - alex093 w dniu 2026-03-02 08:17:23
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 3578 Napisanych postów 2133 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 18333
...
Napisał(a)
Początkujący
althetic
Redukcja

Ok, a w jaki pułap kalorii w takim razie celować?
No i co do samego treningu... pewnie za dużo rozkminiam, ale zastanawiam się czy te 5 powtórzeń w wielu ćwiczeniach to na pewno dobry pomysł.
Czy w takim martwym ciągu, te 3x5 na 105kg, którego notabene nie dałem rady zrobić, bo każda seria to był mój max, to dobre podejście?
Podobnie w wyciskaniu leżąc, praktycznie w każdej serii nie mam zapasu ani 1 powtórzenia, więc jakbym się nie starał - technika pewnie też nie jest idealna.
Z drugiej strony, te 5 powtorzeń powinno (teoretycznie) szybko pomóc mi dorzucić więcej na sztangę, aczkolwiek może przy redukcji nie ma to aż takiego znaczenia i powinienem zejść z ciężarem, zrobić więcej powtórzeń, ale w każdym trzymać się idealnej techniki?

Nie wiem na ile tutaj zdaje się czysta matematyka, ale 3x5x100kg = 1500kg, a np. 3x8x90kg = 2160kg, czyli ponad 500kg więcej, schodząc nieco z ciężarem a robiąc większą ilość powtórzeń. Do tego drugi przykład na pewno zrobie z lepszą techniką, co przekłada się na lepsze czucie trenowanego mięsnia
...
Napisał(a)
Ekspert
Zalezy jak waga i wymiary sie zachowują przy 2500 kcal, mozna dołożyć cardio ale tego nie potrafię ocenic nie znając szczegółów takich jak obserwowanie wagi wymiarów i zdjęcia ci tydzien.

Ja nie ćwiczę w tak malych powtórzeniach, latwiej o kontuzje. Nie obliczyć rozwiewa ilość całkowitego ciężaru bo to bezsensu, 2-3 serie do upadku wystarcza, a czy upadek bedzie przy 10, lub przy 6 powtórzeniach to nie ma większej roznicy
...
Napisał(a)
Początkujący
Na większej ilości powtórzeń lepiej czuje dany mięsień, bo ciężar jest odpowiednio mniejszy. Na mniejszej znowu prościej progresować z ciężarem... generalnie czuje że troche motam się w tym czy dorzucać na sztangę jak najczęściej, czy robić wszystko perfekcyjnie technicznie, z jak największą czucią ćwiczonego mięśnia.

Od 3 dni dorzuciłem do "treningu" spacer, 4-5km spokojnym tempem. Jutro planuje konkretne cardio w postaci basenu.
W międzyczasie wpadł też trening siłowy
03.03.2026
Zakroki z hantlami 24kg x 8, 26kg x 8, 7, 6 - może i bym dał radę dokończyć ostatnie serie na 8, ale strasznie traciłem już równowagę i zacząłem odczuwać lekki dyskomfort w kolanie
Wiosłowanie hantlem 30kg x 8, 8, 8, 8 - teoretycznie doszedłem do ściany, kolejny hantel na siłowni ma 40kg, nie ma nic pomiędzy. Ostatnie powtórzenia jednak szły ledwo, więc na pewno mogę tu pracować nad zwiększeniem powtórzeń i szlifowaniem techniki
Wyciskanie hantli na skosie 22kg x 8, 8, 8, 7 - mało brakło do ostatniego powtórzenia, jednak mam wrażenie że czuje tu mocno barki i triceps, mimo że staram się spinać klatkę, prowadzić łokcie pod kątem 45st i robię to na lekkim skosie (20? stopni)
Uginanie ze sztangą 27.5kg x 10, 10, 9
Kickbacki 7kg x 10, 10kg x 10, 10

Zmieniony przez - alex093 w dniu 2026-03-03 10:47:02

Zmieniony przez - alex093 w dniu 2026-03-03 10:47:25
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Plan do oceny

Następny temat

Przejście z treningu 2 dniowego na 3 dniowy

electro
Polecane artykuły