Wysokie stężenie cholesterolu uważa się, nie do końca słusznie, za niezmiernie groźne dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak liczne dowody wskazują na to, iż u niektórych osób wysokie stężenie cholesterolu z niczym się nie wiąże. Na zakończenie Nie wiemy, czy obniżanie stężenia cholesterolu przedłuża lub ratuje życie, istnieją co do tego spore [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy wytwarzanie insuliny jest resztkowe, a ustrój jest wyniszczony przez cukrzycę, jest trochę za późno na zmiany w diecie. Na dodatek [...]
[...] potrzebne z powodu swojego wpływu na różne funkcje ciała. Powiedzmy, że zapodajesz sobie 250mg testosteronu e5d, to po krótkim czasie twój hypothalamus i przysadka odczuwają zbyt dużo estrogenu i androgenów (wiem są inne pathways jak androgeny > -MAO > +melatonina > +GNIH i takie tam) i ciało zmniejsza lub stopuje produkcje GnRH, wiec [...]
[...] zdrowotne. Niskie stężenie cholesterolu - co powoduje? Najnowsze dowody sugerują, że śmiertelność z różnych przyczyn, innych niż choroba wieńcowa, jest podwyższona u osób ze zbyt niskim lub obniżonym (poprzez interwencję) poziomem cholesterolu w surowicy. Do tej pory niewyjaśniony jest związek między niskim lub obniżonym poziomem cholesterolu a [...]
[...] zapobiegania zaparciom suszonych śliwek wynika z zawartego w nich sorbitolu. Sorbitol to cukier owocowy, który zwiększa częstotliwość wypróżnień. Dlatego nie powinnaś jeść zbyt dużo śliwek, dopóki nie dowiesz się, jak radzi sobie z nimi Twój przewód pokarmowy. Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Możesz zjeść kilka sztuk dziennie w takiej formie, w [...]
Na takie stwierdzenie chyba jeszcze zbyt szybko. Ale…? Jednak już o wspomaganiu zdrowia kobiety zmagającej się z zespołem policystycznych jajników sądzę, że można wspominać. Zanim jednak przyjdziemy do szczegółów, krótkie wprowadzenie na temat zespołu policystycznych jajników. Karnityna - co ona może…? Wiele badań naukowych wykazuje bowiem, że [...]
[...] potrzebne z powodu swojego wpływu na różne funkcje ciała. Powiedzmy, że zapodajesz sobie 250mg testosteronu e5d, to po krótkim czasie twój hypothalamus i przysadka odczuwają zbyt dużo estrogenu i androgenów (wiem są inne pathways jak androgeny > -MAO > +melatonina > +GNIH i takie tam) i ciało zmniejsza lub stopuje produkcje GnRH, wiec [...]
[...] wiedzieć, że NAFLD może być tykającą bombą zegarową, która w najcięższych przypadkach może prowadzić do niewydolności wątroby. U pewnego odsetka osób NAFLD rozwija się od zbyt dużej ilości tłuszczu w wątrobie do stanu zapalnego, a nawet marskości wątroby. Niektóre osoby nie odczuwają nic szczególnego, a u innych pojawia się poważne uszkodzenie [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Wydawałoby się, iż ustrój człowieka jest zabezpieczony przed nadmiarem [...]
[...] dbaniem o stan zdrowia Amerykanów, że poziomy trójglicerydów uznawane za pożądane oraz wszystkie wyższe (graniczne, wysokie, bardzo wysokie), w roku 1984 były zdecydowanie zbyt wysoko ustawione. Dlatego systematycznie obniżano poziom trójglicerydów, do którego należy dążyć. W 2001 roku przyjęto wielkości, wyrażone w mg/dl: właściwy < 150 [...]
Natasha Campbell-McBride o zespole psychologiczno-jelitowym GAPS – Badania potwierdzają, że kucanie i wydalanie kału podczas kucania jest pełne tj.powoduje to pełne wypróżnienie i proces ten przebiega szybciej niż w innej pozycji siedzącej – W ślinie znajdują się poza wapniem różne hormony czy też opiorfina (środek przeciwbólowy) która wytwarzana [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]
[...] Surowe jajka są słabo przyswajalne, groźne dla człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Niedobór witaminy H, a wzrost zwierząt Jeśli podajesz zwierzętom zbyt mało biotyny, ich wzrost jest opóźniony. Ale jak to możliwe? Jaki tu mechanizm działa? Oto pytanie, na które Meksykanie postanowili odpowiedzieć w badaniu na [...]
Wszystkie leki, zarówno te na receptę, jak i bez recepty, mają jakieś skutki uboczne. Czy wiesz, że niektóre tabletki, które zażywasz każdego dnia, mogą utrudnić Ci wykonywanie treningów? Niektóre leki mogą sprawić, że Twoje treningi są trudniejsze i zwiększą ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak odwodnienie. W dzisiejszym artykule [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] (krwinki białe) – wzrost oznacza, np. stany zapalne, infekcje; uwaga – ilość WBC może być podwyższona po treningu, Erytrocyty (krwinki czerwone; RBC – red blood cells) – zbyt mała ilość oznacza niedokrwistość; zbyt duża ilość krwinek czerwonych może mieć związek z odwodnieniem, przebywaniem na dużej wysokości, przed dłuższy czas; wiele [...]
Wiemy, iż zbyt niskie stężenie cholesterolu może być wiązane ze zwiększonym ryzykiem śmierci w wielu grupach ludzi. Nawet u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca zbyt niski poziom cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększał znacznie śmiertelność, np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL), np. z [...]
[...] poglądy zgodne z – ironizując - „żelazną linią partii niskowęglowodanowej”). Czy dieta promowana przez Volek JS i wsp. daje największe efekty? Komentarz: to wszystko jest zbyt piękne, aby było prawdziwe. Jeśli ktoś potwierdzi w praktyce, iż możliwe jest maksymalne utlenianie tłuszczów przy znacznie wyższym tętnie roboczym oraz zużywanie o [...]