[...] przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity poziom węglowodanów. Podsumowanie Było wiele „dokumentów” w istocie zawierających propagandę. Film [...]
[...] dla wegetarian i wegan, w przypadku których komosa ryżowa i amarantus powinny być podstawowymi składnikami codziennego jadłospisu, właśnie ze względu na stosunkowo wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Białko w owocach Owoce nie kojarzą się z proteinami, bo po prostu zawierają je w niewielkich, często śladowych ilościach. Są za to [...]
[...] przedtreningowej energii, jak również wspomaga regenerację po jego zakończeniu. Dlatego też kofeina jest składnikiem tak wielu suplementów. Dodatkowo przez odpowiednią jej zawartość w kapsułkach ułatwia dawkowanie, co w przypadku kawy jest trudne. Substancja ta skutecznie blokuje receptory odpowiedzialne za nasze zmęczenie. Niestety na [...]
[...] unikalne cechy. Rodzaje oliwy z oliwek: - czysta oliwa z oliwek (Pure olive oil) – jest to oliwa o najniższej jakości i zwykle najtańsza. Aby zneutralizować silny smak i zawartość kwasu poddawana jest procesom chemicznego rafinowania i filtrowania. - virgin – określenie to oznacza, że produkcja oliwy odbywała się bez użycia dodatków [...]
[...] jest również mięso, wędliny i mleko oraz jego przetwory. Dlatego najlepiej wybierać chude rodzaje mięsa (kurczak, indyk), chude przetwory mleczne. Jajka ze względu na wysoką zawartość cholesterolu spożywaj nie częściej niż raz w tygodniu. Unikaj potraw smażonych w panierce, tłustych sosów i polewania potraw tłuszczem z patelni. Łącz w posiłku [...]
[...] redukowany następnie do retinolu. Wykorzystywanie retinolu i beta-karotenu jako witaminy A w organizmie człowieka nie jest jednakowe. Na przykład w produktach roślinnych zawartość beta-karotenu trzeba podzielić przez 6, aby otrzymać odpowiednią ilość retinolu (taką którą wykorzysta organizm). Dane odnośnie witaminy A z tabeli są podane w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] nic nie zdziałamy. Ostatecznym celem każdego z nas jest obniżenie BF (Body Fat) do jak najniższego poziomu by odsłonić naszą muskulaturę, o którą tak walczymy. U kulturystów zawartość tkanki tłuszczowej oscyluje w granicach 6-8%, u kobiet uprawiających sporty sylwetkowe np. fitness jest to ok. 12-15%. Jednak nawet w ich przypadku spożywane [...]
[...] gdyż zawarte w nim NNKT utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Olej LenVitol posiada 3 miesięczny okres trwałości w czasie którego gwarantowana jest ponad 50% zawartość kwasów omega-3. CECHY OLEJU LNIANEGO BUDWINGOWEGO NIEOCZYSZCZONEGO Olej lniany nieoczyszczony różni się wyglądem od olejów sklepowych. Zawiera drobinki nasion lnu z [...]
TEMAT:Jak uchronić się przed infekcją. Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem. Sezon jesienno-zimowy w pełni , wiele osób właśnie teraz postanawia rozpocząć swoją drogę do wymarzonej sylwetki , planując dłuższą przygodę ze sportem .Część osób stawia sobie za cel polepszenie kondycji i zrzucenie [...]
[...] Unikaj potraw i produktów przetworzonych Są one najczęściej pozbawione witamin i minerałów oraz substancji balastowych takich jak błonnik. Bardzo często posiadają też sporą zawartość złych tłuszczy. Stan taki obniża ich wartość, utrudnia trawienie, sprzyja otyłości. Pamiętaj o rybach. Staraj się zwiększyć ich ilość w swojej diecie. Ryby w [...]
Oki powiem tak ułożyłem dzisiaj swój ( no nie całkiem swój bo zaczerpnięty z SFD zapożyczony od "qazar" oto link http://www.sfd.pl/CKD__fakty_nie_mity_by_qaz-t161108.html) Plan Treningowy CKD) proszę nie bijcie jesli nie zgodne z forum to przepraszam Czyli znalazłem to co mnie interesuje:) przerobiłem go troszkę pod siebie i starałem [...]
[...] zielony, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy. Dzienne zapotrzebowanie: Na ogół zawartość w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie. Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą: - niemowlęta do 6 miesiąca życia - 0,01 do 0,04 miligrama - od 7 [...]
sam lepiej bym tego nie streścił. To co stanowi iz wyzej stawiamy tluszcze roslinne od zwierzecych to przewaga kwasow tluszczowych nienasyconych ktore zawieraja, a takze braku szkodliwego cholesterolu. Kwasy tluszczowe nienasycone sa biologicznie czynne i biora udzial w wielu procesach i przemianach biochemicznych zachodzacych w naszym organizmie. [...]
[...] włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie oraz na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywują biotynę. Niedobór: Niedobór witaminy H może powodować: - bóle mięśniowe - osłabienie i apatia. - łysienie - łuszczycowe [...]
już po testach - czuję że z jelit cośwydaliłem, bo mam "lżejszy brzuch". sposób taki: 2 łyżeczki zalewałem wrzątkiem i odstawiałem pod przykryciem na jakieś 10 minut. potem albo odcedzałem przez sitko i połykałem siemię (nie gryzłem) - takie oślizgłe.. trochę "dziwne".. piłem/jadłem takie coś po kolacji i po śniadaniu. żadnych [...]
Nasiona lnu zwyczajnego popularnie nazywane siemieniem lnianym są niedocenianym produktem żywnościowym, który ma niezwykłą wartość odżywczą a także właściwości lecznicze. Działają one osłaniająco i regenerujaco na błonę przewodu pokarmowego i dlatego też od niepamiętnych czasów są stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również w [...]
[...] kiedy poglądy na to to co wolno spożywać, a czego się wystrzegać zmieniają się z dnia na dzień. Przykładem niech będą jaja, których spożywanie ograniczano ze względu na zawartość cholesterolu w żółtkach. Minął jakiś czas i okazało się, że i tak 3/4 cholesterolu produkuje wątroba, a ilość zawarta w żółtkach i tak nie robi większej różnicy. [...]
[...] syntezy kwasów tłuszczowych, wydzielania vldl oraz do zwiększenia stężenia triglicerydów w surowicy krwi. Natomiast z węglowodanami złożonymi sprawa ma się ze względu na zawartość w nich błonnika, witamin, minerałó, od ich IG - ogółem od ich stopnia przetworzenia i dostępności dla enzymów glikolitcznych. Obróbka produktu, sposób przetwarzania [...]