W przemysłowym procesie produkcji (czyli w sposób sztuczny) produkowane są zwykle w postaci krystalicznej (nieorganicznej), a nie w formie organicznej. W dodatku jeśli są pozbawione białkowego nośnika – aminokwasu, to nie ma fizycznych możliwości, aby organizm taką witaminę przyswoił w zadowalającym stopniu. Dlatego witaminy syntetyczne [...]
mały cytat: "Nerki mają istotny wpływ na ciśnienie krwi. Ciśnienie krwi jest siłą wywieraną przez krew, która przepływa przez tętnice. Zależy ono od rozmiaru tętnic i siły, z jaką serce pompuje krew, oraz ilości wody i soli w organizmie. "
[...] w ustroju zatrzymana jest woda oraz występuje obniżenie się ilości potasu w płynach ustrojowych. Aldosteron i słabiej od niego działający 11- dezoksykortykosteron ma istotny wpływ na mineralny skład moczu. Zwiększa on wchłanianie zwrotne sodu w kanalikach dystalnych oraz jego wymianę na jon potasu i jon wodorowy. Skutkiem tego rośnie ilość sodu [...]
[...] Nabrzmiałe komórki oznaczają anabolizm. Ilość wody zawartej w komorce, określana jako stan nawodnienia komórkowego, może się szybko zmieniać. Zmiany nawodnienia komórki mają wpływ na przebiegające w niej procesy metaboliczne, zwłaszcza na przemianę białka. Takie czynniki, jak hormony kataboliczne, niskie stężenie glutaminy i zmiany w przemianie [...]
Jednak coś znalazłem!! Równowaga kwasowo-zasadową organizmu jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może zostać zaburzona pod wpływem wielu czynników. Najczęściej dochodzi do jej przesunięcia w kierunku kwasowym. Dieta bogata w białko zwierzęce i węglowodany, otyłość, zbyt niska lub zbyt intensywna aktywność [...]
[...] rozwijają się lawinowo paciorkowce. Mleko naturalne po pewnym czasie kwaśnieje, i to jest lepsze. A pasteryzowane gnije a nie kwaśnieje. To poważna różnica. Pod wpływem obróbki cieplnej zmienia się struktura mleka. Giną witaminy, wapń traci przyswajalność, laktoza ulega rozbiciu, pokarm staje się ciężej strawny, białko ulega [...]
[...] w ustroju zatrzymana jest woda oraz występuje obniżenie się ilości potasu w płynach ustrojowych. Aldosteron i słabiej od niego działający 11- dezoksykortykosteron ma istotny wpływ na mineralny skład moczu. Zwiększa on wchłanianie zwrotne sodu w kanalikach dystalnych oraz jego wymianę na jon potasu i jon wodorowy. Skutkiem tego rośnie ilość sodu [...]
[...] aminokwasów do komórek, pobudza syntezę białek, udział w przemianach cukrów, tłuszczów, soli mineralnych, ukierunkowanie przewagi anabolizmu nad katabolizmem; pośredni wpływ na wzrost kości; wzrost stężenia glukozy we krwi; rozkład tłuszczów zapasowych, przyrost masy ciała Prolaktyna (hormon laktotropowy lub luteotropowy) Gruczoły mleczne [...]
[...] wzrostu fibroblastów i mnóstwo innych białek. Pewne z nich wytwarzane są na przykład w wątrobie i krążą po całym organizmie, inne lokalnie w tkance mięśniowej pod wpływem ćwiczeń. Owe hormony, czynniki wzrostu działają w różny sposób, często wspólnie przyczyniając się do wytwarzania białek. Tak ogromna liczba reakcji [...]
[...] lub zasadach, jeszcze inne w rozpuszczalnikach organicznych. Posiadają zdolność wiązania cząsteczek wody. Efekt ten nazywamy hydratacją. Na rozpuszczalność polipeptydów ma wpływ stężenie soli nieorganicznych. Ich małe stężenie wpływa dodatnio na rozpuszczalność. Jednak przy większym stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co [...]
[...] – regulują wszelkie procesy w obrębie układu trawiennego, przez co jesteśmy mniej ociężali, bardziej radośni i uśmiechnięci, antystresowe – wpływają na polepszenie samopoczucia i podniesienie wydolności fizycznej, koncentracji i sprawności umysłu – polecane zarówno starszym (mającym problemy z tego [...]
[...] Selen pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich oraz bierze udział w wytwarzaniu, prostaglandyn – substancji zapobiegających stanom zapalnym. Selen wpływa na prawidłowy rozwój płodu głównie układu układu nerwowego i odpornościowego. Selen jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, płodności i w zapobieganiu różnym [...]
[...] naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują głównie w większości produktów pochodzenia zwierzęcego a szczególnym ich źródłem są: masło, [...]
[...] kiedy otrzymujemy mniej energii z pożywienia. Tracąc węglowodany, tracimy też wodę. 6. Częste tracenie i przybieranie na wadze jest niebezpieczne dla zdrowia. Pod wpływem nieustannych zmian sposobu odżywiania rozregulowuje się system przemiany materii. Ciągłe stosowanie "cudownych" diet naraża na awitaminozę i utratę soli [...]
[...] powoduje zahamowanie podziałów komórkowych raka sutka, podlegających stymulacji hormonalnej (pod warunkiem obecności receptorów estrogenowych w komórkach nowotworu). Nie wpływa na biosyntezę kortyzolu i aldosteronu oraz nie wykazuje aktywności progestagenowej, estrogenowej ani androgenowej. Lek jest szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego, [...]
[...] katecholamin, przemianę i transport glukozy, pobudza również syntezę serotoniny w OUN. Może wykazywać działanie psychostymulujące, poprawia samopoczucie, nieznacznie wpływa na poprawę procesów myślowych i kojarzeniowych, powoduje także zmniejszenie uczucia wyczerpania psychicznego. Może hamować postęp reumatoidalnego zapalenia stawów. [...]
[...] materiały wybuchowe, fuungicydy, futra, atrament, termometry, środki owadobójcze, pestycydy, lampy fluorescencyjne, w garbarstwie, w produkcji papieru i biżuterii. - wpływ metylortęci na organizm: • drętwienie, zesztywnienie kończyn; • zakłócenie mowy; • kurcze; • porażenia; • trudności z [...]
[...] wytwarzanych przez komórki docelowe. Hormony steroidowe wnikają natomiast przez błonę komórkową do wnętrz komórek docelowych i w połączeniu z receptorem cytoplazmatycznym wpływają na transkrypcję cząsteczek mRNA w jądrze komórkowym. Wywołuje to zmianę w syntezie białek strukturalnych i wydzielanych przez komórki na zewnątrz. PODWZGÓRZE W [...]
[...] DNA - wynika z badań opublikowanych w znanym naukowym miesięczniku "Science". Tenże kwas askorbinowy, był przedmiotem badań biologów molekularnych badających wpływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiał genetyczny jest niezwykle wrażliwy na działanie tzw. wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania uszkodzeń w DNA i w [...]
[...] na raka płuc idealnie korelują z odpowiednimi wskaźnikami konsumpcji tytoniu, co pokazują wyraźnie wykresy powyżej. Duże kontrowersje natomiast budzi do dzisiaj wpływ palenia na powstawanie i rozwój raka piersi. W 1982 roku odkryto, że palące kobiety wykazują niższy poziom estrogenu w moczu, z czego wyciągnięto wniosek, iż palenie [...]