Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
[...] Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] rekreacyjnie, często w celu poprawy wyglądu, choć nie koniecznie. Tak ma jeść. Koniec. Kropka. Mleko nie – bo laktoza,z reszta po mleku rosną kopyta i rogi. Nie ważne w jakich ilościach, jest zła i koniec gadania. Owoce tylko po śniadaniu bo jak wiadomo owoce = fruktoza,a fruktoza to zło jeszcze gorsze niż laktoza. Nie ważne w jakich [...]
[...] lub swieże oleje, które sa używane do gotowania orzechów, zawierają białko i powinny być unikane. Ostatnio odkryłem że jestem alergikiem na kwas benzoesowy (E210),jakich produktów powinienem unikać? Kwas benzoesowy i benzoesany sa popularnie używanymi konserwantami przeciwko grzybom (fungi). W wypadku gdy są one dodawane do żywności [...]
w jakich produktach jest najwiecej błonnika oprucz płatków owsianych ? aha i jak po angielsku jest błonnik ? i ile powinni my jesc dziennie gramów minimum ?
[...] nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Powinniśmy [...]
[...] wolę w formie lampki wina wytrawnego, okazjonalnie. >>> Spożywam pestki dyni, słonecznika, sezam, orzeszki ziemne, czasem włoskie i migdały. Co jeszcze byś sugerował i w jakich ilościach? Wyrzuciłbym orzeszki ziemne, ze względu na aflatoksyny. Dorzuciłbym siemię lniane, również opcjonalnie nasiona chia, ziarna konopne, ewentualnie gorczycę. [...]