SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany indeks

  • [...] a koncentracja i procesy myślowe przebiegają w mniej efektywny sposób. Proteiny rozkładają się w ciele człowieka nawet przez kilka godzin, w czasie trzy razy dłuższym niż węglowodany. Znajdujące się w białku aminokwasy najpierw trafiają do krwioobiegu, a następnie są transportowane do wątroby, skąd organizm dostarcza je w określone miejsca i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70170 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] insuliny na czczo i 423% wyższy wskaźnik HOMA-IR (w przypadku tych parametrów im mniej, tym lepiej). Dodatkowo osoby insulinooporne (otyłe), które zjadły posiłek bogaty w węglowodany, miały najsilniejszą odpowiedź ze strony TNF-α (TNF-α to znany czynnik prozapalny wiązany np. z reumatoidalnym zapaleniem stawów, insulinoopornością [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2384 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9126 Data: 2019-12-27 09:13:24
  • [...] zimą i dla osób, które nie mają wystarczającego kontaktu ze słońcem. Podsumowanie Czyli witamina K2 ma wpływ na kluczowe parametry zdrowotne związane z odpowiedzią na węglowodany lub białko w ustroju człowieka, poprawia wrażliwość insulinową. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Podane wyżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3107 Data: 2021-04-09 19:42:58
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] osoby nie znające podstaw biochemii, farmakologii oraz zasad, jakim podlega organizm człowieka. Piwo zawiera etanol, który podlega kompletnie innym przemianom w ustroju, niż węglowodany. Zestawianie tych dwóch napojów i twierdzenie, iż mają taki sam wpływ na ustrój, jest karygodnym błędem. Sullivan MJ, Scott RL. wykazali, iż napoje cola, soki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1948 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych nawet w węglowodany złożone źródeł białka i tłuszczów może również pomóc w kontrolowaniu poziomu glikemii. Podobnie jak błonnik, białka i tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 279 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • Artykuł jest skierowany głównie do pań, choć znam też mężczyzn, którzy próbowali odchudzać się, stosując drakońskie restrykcje kaloryczne. Od niepamiętnych czasów panie szukają mitycznej pigułki odchudzającej, kolejnej, nowej, lepszej diety - kapuścianej, bazującej na sokach, bazującej na oddzielaniu węglowodanów i tłuszczy, białkowej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15591 Data: 2017-08-13 13:59:10
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] tłuszczu wcale nie zużyjemy tak wiele (25-31% energii pochodzi z tłuszczu podskórnego). Z kolei w trakcie treningu wysokointensywnego (np. HIIT) głównym źródłem energii są węglowodany, tłuszcze zapewniają niewielką część energii. Ale ... wydatek energetyczny w trakcie interwałów jest ogromny, więc sumarycznie jest to korzystne dla pozbywania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9395 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • [...] indeksie glikemicznym (IG), wpływa na stężenia hormonów mających związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, wchłaniane i metabolizowane (jak szybko cukier pojawia się we krwi). W wielu badaniach klinicznych diety o wysokim IG (>55) wiązano z gorszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 851 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Skrobia tuczy czy odchudza? Co to jest skrobia oporna?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] skrobi dostarczono 11 g protein mniej, 14 g tłuszczów mniej i 28 g węglowodanów mniej. Czyli tak naprawdę istotne energetycznie w dniu testu były tylko tłuszcze (126 kcal) i węglowodany (112 kcal). Poza tym szczerze wątpię, by jednorazowa próba cokolwiek wnosiła. Często się zdarza, iż osoby trenujące mają 300-500 czy nawet 1000 kcal różnicy w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2796 Data: 2019-09-26 10:05:11
  • [...] za wroga lub tylko za sprzymierzeńca. Przez dziesięciolecia wrogiem był tłuszcz, okrzyknięto, iż powoduje choroby sercowo-naczyniowe. Dziś jest nowy kozioł ofiarny: węglowodany. Wcale nie jest pewne, iż otyłość jest wywołana przez węglowodany, które powodują wyrzut insuliny. Potężny wyrzut tego hormonu wywołują białka serwatkowe i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2139 Data: 2019-07-16 21:57:37
  • [...] glikogenu / kg (suchej masy mięśniowej) Nie było różnic w wynikach próby czasowej, ani po względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2603 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, galaktozę, sedoheptulozę, dihydroksyaceton. Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4194 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Ziemniaki czy bataty? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 32,2 mg fosfor 62,5 mg potas 448 mg sód 73,2 mg cynk 0,4 mg miedź 0,2 mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków znajduje się 114 kcal. węglowodany 27 g (w tym 6 g cukrów prostych i 4 g błonnika) tłuszcz 0 g białko 2 g Plusy: ogromna zawartość karotenoidów-377% dziennego zapotrzebowania, większa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15923 Data: 2017-09-13 10:41:25
  • W pierwszej części rozprawiłem się z uniwersalnymi pytaniami o „tuczące ziemniaki” oraz o aeroby służące do spalania tkanki tłuszczowej. Pora na kilka, kolejnych nader często spotykanych pytań. Podsumowując: małe ilości węglowodanów nawet z kiepskich źródeł takich jak przekąski np. żelki, paluszki, słodycze, lody - wcale nie muszą uniemożliwiać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4909 Data: 2017-04-20 08:03:43
  • Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11392 Data: 2018-05-05 09:41:25
  • Kasza czy ziemniaki? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27869 Data: 2017-10-04 09:12:16
  • Ziemniaki czy ryż? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 64568 Data: 2017-09-20 08:28:38
  • [...] Pytanie pochodzi z artykułu: Węglowodany zwiększają wydolność nawet o 30%! Biorąc pod uwagę, iż bieg na 3 km przebiega głównie w strefie tlenowej, a użytkowane są tam węglowodany w mięśniach (glikogen) i w niewielkim stopniu tłuszcze wewnątrzmięśniowe, a w znikomym zasoby wisceralne i podskórne tłuszczów – wydaje się, iż nie ma potrzeby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2374 Data: 2021-06-28 19:46:58
  • Co jeść na śniadanie i czy w ogóle je jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21671 Data: 2017-06-25 00:01:04