[...] raz na kilka miesięcy hamburgera zrujnuje całą pracę na siłowni. Ze względu na ogrom danych, odsyłam do tekstów źródłowych, np. „Cell biology of fat storage” oraz „Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja”. Źródła: https://www.bodybuilding.com/fun/drobson65.htm Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w [...]
[...] poświęcano na to około 2,5 h na tydzień i przebiegano średnio 15 km z intensywnością 60-90% tętna maksymalnego. Po 1 roku: masa ciała zmniejszyła się średnio o 3,3 kg tkanka tłuszczowa (BF) zmniejszyła się średnio o 2,7% tętno spoczynkowe spadło średnio o 6,7 na minutę trój glicerydy zmniejszyły się o 16,9 mg / dL Czy 3,3 kg na rok to [...]
Nie zawsze dobrym pomysłem jest stosowanie wskaźnika BMI. Nie tylko nie nadaje się dla sportowców, ale wskazuje, że kulturyści, trójboiści czy strongmani są otyli. Wskaźnik ten nie uwzględnia składu ciała, ale tylko wagę. Podsumowanie Nie da się obliczyć idealnej wagi oraz wymiarów, bo każdy człowiek ma inne proporcje tłuszczu, mięśni, kości o [...]
Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
[...] mogłoby dojść do zmian biochemiczno - czynnościowych, a nawet morfologicznych objawiających się np. nieprawidłowym rozwojem fizycznym i umysłowym, określonymi zmianami w tkankach, narządach lub całych układach. Rola tłuszczów w żywieniu zdrowego i chorego człowieka zajmuje szczególnie ważną pozycję ze względu na profilaktykę i leczenie [...]
[...] tłuszczy i węglowodanów nie posiadają jako takiego "magazynu" w organiźmie.Np magazynem węglowodanów jest wątroba i mięśnie (w postaci glikogenu - o tym później) a tłuszczu tkanka tłuszczowa.Dlatego jeszcze raz zwracam uwaga na ważną sprawę jaką jest stałe i regularne dostarczanie organizmowi białek z pożywieniem. Kolejną ważną sprawą jeśli [...]
[...] na zapas glukoza w organiźmie) zarówno w mięśniach jak i wątrobie nie jest w stanie wykorzystać tego nadmiaru energii.I stąd zamiana w tłuszcz. Dzieje się tak dlatego że tkanka tłuszczowa naszego organizmu jest takim "większym" magazynem energii (ale to już temat na osobny artykuł). Czyli reasumując niewskazane jest spożywanie [...]
[...] w kroku 2) przez 2. Otrzymasz wówczas całkowitą liczbę kalorii potrzebnych dla przyrostu beztłuszczowej masy ciała”.(niestety to nie moja grupa!) KROK 4: ”Jeśli Twoja tkanka tłuszczowa stanowi ponad 11% masy ciała, pomnóż podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne przez 1,7”. I tak tez zrobiłem. Co dało w rezultacie 3366kcal i ukazało mi moje [...]
[...] w kroku 2) przez 2. Otrzymasz wówczas całkowitą liczbę kalorii potrzebnych dla przyrostu beztłuszczowej masy ciała”.(niestety to nie moja grupa!) KROK 4: ”Jeśli Twoja tkanka tłuszczowa stanowi ponad 11% masy ciała, pomnóż podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne przez 1,7”. I tak tez zrobiłem. Co dało w rezultacie 3366kcal i ukazało mi moje [...]
[...] No wiec oto moje aktualne wymiary: -klatka - 99 -pas - 81/82 -biodra - 90 -udo - 57 -biceps - 34 -lydka - 40 -barki - 115 przedramie - 28/29 tkanka tluszczowa - 18.4% Trening mysle ze moze byc ten sam co byl na masie, i tak jest dopiero nowy wiec chyba zmieniac nie musze. Dorzucam do tego jeszcze aeroby i HIT. [...]
Obewód talii mierzysz w centymetrach natomiast wagę ciała w kg Najważniejszym parametrem dla wszystkich powinien stać się więc poziom tkanki tłuszczowej, który jest najbardziej miarodajny. Ilość tkanki tłuszczowej (BF %) jest rzeczywistym wskaźnikiem problemów z wagą lub też nie, ponieważ bierze pod uwagę tylko poziom tłuszczu, a nie całą masę [...]