[...] tylko przez bakterie. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i mleko, ryby. W niewielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego. Bogatym źródłem kobalaminy (powyżej 20 µg w 100g) są ryby (szczupaki), wątroby i nerki: [...]
[...] zwierząt jak i roślin. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i mleko, ryby.W niewielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego. Wskazania Nadbarwliwa niedokrwistość megaloblastyczna (choroba Addisona - Biermera), [...]
Witam. Tematem białka zajmuje się od ok. 15 lat. Temat dość kontrowersyjny, bo szukając źródeł, badań, spotkałem naprawdę różne opinie na jego temat. Ostatnio natknąłem się na doktora Adiel Tel-Oren, https://www.youtube.com/watch?v=qZpXDZzURjU który twierdzi, że dorosłemu człowiekowi o wadze 70 kg wystarczy ok. 40 gram białka na dobę, a osobom [...]
[...] jest też niezbędne do wytwarzania niektórych enzymów biorących udział w procesach utleniania. Żelazo wiąże również dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Żelazo wpływa na proces wzrostu, zwiększa odporność organizmu, zapobiega zmęczeniu. Niedobór: Niedobór żelaza występuje często u ludzi i na ogół [...]
[...] krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędny do [...]
witam !!przeczytajcie co znalazłem na necue: Co wykazały badania 24 zawodowych kulturystów? Roland Kickinger nie mógł zrobić przysiadu. A chciał, i to bardzo. Ale te duże austriackie kolana odmówiły współpracy. "Próbowałem zrobić przysiad, a one się wyginały" - powiedział zawodowy kulturysta, członek IFBB i osobowość telewizyjna. "To było [...]
[...] diecie. Inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i prawdopodobnie we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych. Krąży we krwi, skąd jest pobierany przez komórki nie potrafiące go syntetyzować. Wytwarzają go także bakterie obecne w naszym organizmie, m.in. znajdujące się w układzie pokarmowym. [...]
Weglowodany (sacharydy), zwane takze cukrami lub cukrowcami, sa szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. W swiecie roslinnym powstaja w procesie fotosyntezy. W ustroju zwierzecym moga powstawac ze zwiazków organicznych nie bedacych cukrami (w procesie glukoneogenezy) np. aminokwasy glukogenne, mleczan, glicerol lub propionian. W organizmach [...]
SEROTONINA A DIETY NISKOWĘGLOWODANOWE Diety niskowęglowodanowe stały się bardzo popularne ze względu na swoją dużą skuteczność. Kto wytrwa na takiej diecie dostatecznie długo ma niemal gwarancję systematycznego spadku bf, a potem zachowania pożądanej wagi (przy dobrym wyjściu z diety oczywiście). Niestety nie da się ukryć, że ludzie na dietach [...]
Mam nadzieję, że tematu nie powtarzam Proszę Państwa, rozmawiacie tutaj niczym cyborgi o tym, co jeść żeby być wielkim i silnym - bardzo słusznie, wkońcu o to nam wszystkim chodzi i do tego właśnie dążymy. Jedna sprawa w powyższym zdaniu mija się z prawdą - słowo "cyborg" zdecydowanie nie pasuje do żadnego z nas choćby nie wiem jak wielki był i [...]
Czy ktos sie zastanawial skad pochodza stare porzekadla?spruboj sobie wyobrazic wiec jak powstalo powiedzenie"sól tej ziemi"w dawnych czasach sol byla cenna,byla najdrozszym towarem,jej posiadanie bylo znakomitym ubezpieczeniem na zycie, a dzis? wszyscy boimy sie soli jak ognia, a wiec paradoks, jak skarb zprzeszlosci mogl stac sie upiorem naszych [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witajcie, mam wiele problemów z sylwetką i kondycją, i potrzebuję pomocy ekspertów. Może najpierw napiszę jak się tu znalazłem. Mimo, że mam 16 lat, wiem, że to forum ma długą historię, jest tu wiele znawcow i generalnie jest nr 1 w Polsce. Skąd? A no miewam bardzo dużo problemów ze zdrowiem, i przeszukując internet tysiące razy natrafiałem na to [...]
/SFD/Images/2016/5/17/3219910c52f5417798205e9e6a89b5ba.jpg Chyba wszyscy lubią ten stan, gdy przychodzi wieczór, a my kładziemy się spać, czując błogą i wszechogarniającą senność. Problem zaczyna się wtedy, gdy owa senność pojawia się również w ciągu dnia, np. w szkole, w pracy lub co gorsza wtedy gdy mamy iść na trening! Skąd bierze się to [...]
[...] jest potrzeby i odpowiada za nastrój i tzw czujność w tle. Kiedy poziom spada za mocno robi się mgła zamulenie tzw Brain fog który wszyscy znają lecz nie wiedzą dokładnie skąd się bierze. Zwykle po tygodniu dwóch się to normuje i zamulenie znika. Jeśli jednak utrzymuje się dłużej są dwie opcje przerwać branie osty lub kontynuować i ratować się [...]
[...] jest potrzeby i odpowiada za nastrój i tzw czujność w tle. Kiedy poziom spada za mocno robi się mgła zamulenie tzw Brain fog który wszyscy znają lecz nie wiedzą dokładnie skąd się bierze. Zwykle po tygodniu dwóch się to normuje i zamulenie znika. Jeśli jednak utrzymuje się dłużej są dwie opcje przerwać branie osty lub kontynuować i ratować się [...]
[...] innego aminokwasu. Owszem, producenci suplementów lubią podkreslać na etykietach, że glutaminian z glutaminy powstaje, ale niestety etykiety nie są dobrym źródłem wiedzy. a skąd się bierze kwas glutaminowy? z BCAA ? w sumie nie szkodzi , BCAA Ci u nas dostatek a notabene, 60% spadek infekcji górnych dróg oddechowych u biegaczy długodystansowych [...]
[...] które komuś, gdzieś się przydarzyły. Ciemna strona natury ludzkiej od wieków stymulowała i inspirowała bardziej niż "strona" jasna. Częściej zadajemy sobie pytanie skąd się bierze zło, podobnie jak szukamy przyczyn choroby nie zaś źródeł zdrowia. Wyjaśnić to można znanym powiedzeniem: "potrzeba jest matką wynalazków". W [...]
No dobra. Co to są zakwasy? To zbyt duża kwasu mlekowego w mięśniach. Skąd to się bierze? Chodzi o pozyskiwanie energii do wykonywania ćwiczeń w komórkach. Są z grubsza dwie drogi. Tlenowa i beztlenowa. I nie chce mis sięteraz dokładnie rozpisywać. Ale generalny wniosek jest taki, że im mniej tlenu tym więcej kwasu mlekowego, i co za tym idzie [...]
za mało kcal również może się przyczyniać do braku spadków tłuszczu, w zasadzie to główna przyczyna zastojów na diecie redukcyjnej. To skąd organizm bierze wtedy niedobór ? coś musi chyba spalić ?
[...] tygodnia tylko i wyłącznie na DNP. Poza tym, powyższy tekst zakłada, iż w ciągu 3 dni będziemy odcinali węglodowany, a następnie normalizować poziom T3 jeden dzień. Nie wiem skąd autor wziął takie liczby, ale to nie poskutkuje w przypadku większości osób. Poziom T3 uzależniony jest w znacznej mierze od tego co zjemy w ciągu ostatnich dni, [...]