taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele [...]
Mleko.. Czy naprawdę wiemy o nim wszystko ? Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]
Dieta dla grupy krwi B Autor, dr Adamo przypuszcza, że grupa krwi B po raz pierwszy pojawiła się około 12 -17 tysięcy lat temu, wśród koczowniczych plemion żyjących w Himalajach. Życie w surowych warunkach miało doprowadzi w konsekwencji do powstania takich cech jak : duża odporność i siła, co odziedziczyli również ich współcześni potomkowie, [...]
Witam. Od razu informuję, że ta dieta nie jest mojego autorstwa i chcę tylko się spytać o sens jej stosowania, ewentualnie które potrawy/produkty są niedopuszczalne. -warzywa: cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby , rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z [...]
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich [...]
Jest to przejściowe zmniejszenie zdolności do pracy spowodowane niedoborem rezerw energetycznych. W czasie zamiany cukru w energię, organizm wytwarza też kwas mlekowy, który gromadzi się w mięśniu używanym w danej chwili i wywołuje uczucie zmęczenia. W wypadku odczuwania zmęczenia, należy położyć się i nie dopuścić do utraty ciepła przez ciało. [...]
KONCENTRATY BIAŁKOWE Najważniejsze dla życia i budowy naszych mięśni. Woda i białko to dwa główne składniki budulcowe naszego organizmu. Białko, obok lipidów, stanowi składnik błon biologicznych każdej komórki oraz wchodzi w skład zewnątrzkomórkowej tkanki łącznej. Pełni ono także wiele ważnych funkcji fizjologicznych, między innymi tworzy [...]
Indeks glikemiczny - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. [...]
Każdy zdaje sobie sprawę z obecności węglowodanów w diecie. Każdy też mniej więcej wie czym są. Korzystając z chwili wolnego czasu i pewnej pomocy naukowej postanowiłem napisać o nich troszkę inaczej niż inni. Mam nadzieje że się spodoba, bo zamierzam w najbliższym czasie sporządzić kilka innych artykułów na podobne tematy. Jeśli Ci pomogłem albo [...]
Węglowodany. Jakie jeść, a jakich się wystrzegać. Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywaja witaminy i mineraly w codziennej diecie.W niniejszym artykule chcialbym wam przyblizyc nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę [...]
co prawda osobiscie mam teraz troche inne zapatrzenie na diete ale kiedys skrobnalem kilka slow wiec wrzuce, przyda sie poczatkujacym i milo sie czyta moge gdzie-nie-gdzie fantazjowac wiec nie bierzcie sobie wszystkiego tego co jest tam napisane do siebie --------------- Jak sie okazuje dieta jest najważniejszym elementem całej tej układanki. [...]
WITAM ZNALAZLE FAJNY ARTYKUL W NECIE I MYSLE, ZE NA PEWNO SIE PRZYDA NIEKTORYM WSZYSTKO JEST DOSC LATWO, ALE DOKLADNIE OPISANE Wszyscy przechodzimy przez okresy kiedy pompowanie wychodzi naprawdę do dupy. A co gorsza, trudno jest to w ogóle wyjaśnić. To wstyd, biorąc pod uwagę jak motywujące mogą być napięte i dobrze ukrwione mięśnie. Arnold [...]
Niepotrzebnie widzimy w nim swojego wroga. Cholesterol jest niezbędny do życia. Ważne, żeby mieć go tyle, ile trzeba. tekst: Emilia Borkowska Wciąż słyszysz o tym, ile złego może wyrządzić Ci cholesterol. Podobno odpowiada za rozwój miażdżycy, chorób układu krążenia, zawały serca, udary mózgu. Może więc zdziwi Cię wiadomość, że cholesterol wcale [...]
[...] B12, kwas foliowy - odpowiedzialne za prawidlowy rozwoj i wzrost): występują przeważnie w tych samych produktach, tzn. wątróbka, ziarna, drożdze, sery, jaja, mleko, banany, rosliny strączkowe. Sa bardzo szybko wydalane z moczem, dlatego powinny być stale dostarczane organizmowi. Witaminy te sa ogolnie rzeczbiorac odpowiedzialne za pozyskiwanie [...]
[...] ich na pelnowartosciowe i niepelnowartosciowe. Pelnowartosciowe wystepuja w produktach pochodzenia zwierzecego,nie pelnowartosciowe w produktach roslinnych. Niektore rosliny skladem aminokwasow bardzo przypominaja bialka zwierzece ale czesto brakuje im jednego lub wiekszej ilosci wyzej omawianych. Czesto mowi sie ze soja lub rosliny [...]
jeżeli chcecie być zawsze w doskonałej formie seksualnej ,warto przeczytać ten art Hormony muszą iskrzyć Potencja seksualna w dużej mierze uzależniona jest od sprawnego funkcjonowania gruczołów wydzielania wewnętrznego i produkowanych przez nie hormonów, które niczym świece zapłonowe wyzwalają iskrę pożądania i zapewniają sprawność seksualną. A [...]
Dieta ta ma za zadanie wspomagać aktywność fizyczną w budowaniu masy mięśniowej. Najważniejsze jest tu dostarczenie większej niż w zwyczajowej diecie ilości białka, które jest podstawową cegiełką budującą strukturę mięśni oraz węglowodanów pochodzących z produktów zbożowych, owoców i warzyw, jako paliwa do ich pracy. Najcenniejszym źródłem białka [...]
1. Co to są witaminy: Witaminy są koenzymami wielu enzymów. Niektóre pełnią rolę przeciwutleniaczy i biorą bezpośredni udział w niektórych procesach fizjologicznych. Są syntetyzowane przez rośliny, ponadto niektóre mogą być wytwarzane przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia [...]
Składniki odżywcze dzielimy na: -> budulcowe, ->energetyczne, ->regulujące. Budulcowe Składniki budulcowe służą do budowy i odnowy organizmu; zaliczamy do nich białka oraz sole mineralne. Białka: - stanowią około 20% masy naszego ciała, - są podstawowym minerałem budulcowym komórek i tkanek organizmu, - są także źródłem energii, dostarczają około [...]