Nabiał i mięso zostaw, dorzuć węglowodanów, żeby bilans się zgadzał. -ryż (głównie brązowy), -kasze (najczęściej poza manną i kuskus), -płatki owsiane (również zmielone - zamiast mąki) -rośliny strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca, soi unikamy), -quinoa -makaron pełnoziarnisty -ziemniaki słodkie i zwykłe -chleb prawdziwy razowy, możliwie na [...]
Ciekawe... mam nadzieję, że badania wyjdą dla mnie pomyślnie. Idąc dalej w temat - czy dysponujesz informacjami (artykułami itd) potwierdzającymi sens uwzględniania soi w diecie? Moja była dziewczyna, wegetarianka, spytana o to jak to w końcu jest z tą soją, podesłała mi ten artykuł: http://www.dietametaboliczna.com/soja.html Serce mi staje widząc [...]
Dzisiaj zaczęłam. Wreszcie. :) Przed chwilą zrobiłam trening Ewy Chodakowskiej, zastanawiam się do jakiego typu aktywności to zaliczyć. Później idę na długi spacer po mieście. No i zaczynam odżywiać się zdrowo i racjonalnie tzn.: - zwiększam ilość różnych tłuszczów, a ograniczam węglowodany, - wprowadzam do swojej diety różnorodne rośliny [...]
Ja czasami soję jem... Dobre białko, chociaż roślinne. W ogóle rośliny strączkowe zawierają ok 25-40% białka, chociaż wiadomo, że jakieś mięsko do tego wypada dorzucić. Od czasu do czasu chudy schabik też dobrze mi wchodzi. Jeżeli chodzi o drób to polecam indyka, gołębie, kaczki. Można także pokombinować z innymi owocami morza, takimi jak [...]
Jeśli chcesz aby węgle "nie zaszkodziły" w redukcji a wręcz pomogły spożywaj je wyłącznie po treningu i na kolację (nie wliczając warzyw). Przyłóż się lepiej do ćwiczeń siłowych a aeroby zostaw sobie albo na DNT albo krótsze ok 20 minutowe po treningu. Tłuszcze podbij orzechami (tylko nie orzeszkami ziemnymi bo to nie orzechy tylko rośliny [...]
"wiem wiem w tych wedlinach miela wszystko razem z myszami i szczurami ale dla mnie to bez znaczenia ... wazne ze smaczne " musisz zdawać sobie z tego sprawę że nie zawsze będziesz piękny i młody i pomyśleć czy nie warto zainwestować w przyszłość nie twierdze żeby w ogóle tego nie jeść wszytsko jest dla ludzi tylko warto czasem zjeść [...]
Zgadza się. Sugerowany w wypowiedzi powyżej sposób suplementacji kreatyny, beta alaniny i cytruliny będzie jak najbardziej prawidłowy. Odżywkę białkową można wypić po treningu w sytuacji, gdy nie zjesz w miarę szybko posiłku. W ciągu dnia, w zależności od braków białka w diecie, czyli w sytuacji, gdy nie masz czasu/możliwości/ochoty na [...]
jest lista produktów zakwaszjących i alkalizujących (czyli takich które neutralizują zakwaszenie); ja z nią sie nie do konca zgadzam ale może Tobie sie przyda: Produkty zakwaszające: Alcohol; Brukselka ; cukier ;herbata; jajka; kakao; kawa; makarony; mąka kukurydziana; mięso; mleko; musztrda; napoje gazowane; oliwki; owoce morza; płatki owsiane; [...]
Tak, wiem, że mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe to o wiele bardziej wartościowe źródło białka i staram się spożywać te produkty. Tylko chodziło mi właśnie o rozwianie wątpliwości w kwestii tego jogurtu. Swojego czasu właśnie tak robiłam, kupowałam świeże mleko i robiłam na grzejniku przez noc jogurt i był o wiele smaczniejszy i w zależności od [...]
[...] rob 'obiegowke' poczatkowo, a nie poszczegolne partie miesniowe (chyba ze chodzisz czesto to nie), musisz rozruszac sadelko. Ah, i jedz duzo blonnika ( glowne zrodla to rosliny straczkowe, platki, otreby, ciemne ryz, ciemny chleb, ciemny makaron, warzywa, niektore owoce), to b.wazne bo ci wypelni zoladek (pewnie masz niezle rozciagniety;)) i [...]
Nie wiem w jakim sensie miałoby być przesadą. Przecież białko musisz dostarczać w swojej diecie. Urozmaicenie oczywiście jest bardzo istotne, ale nie ma na tyle dużo różnych źródeł składników odżywczych, np. białka, aby codziennie jeść inne. Masz do wyboru w zasadzie różnego rodzaju mięsa, ryby, nabiał, jajka i rośliny strączkowe. W przypadku [...]
Warzywa jedz wszystkie, uważaj tylko na tekie które mają dużo skrobi i jednoczescie są dość kalroczyczne np. kukurydza, rośliny strączkowe itp. Jeżeli je spożywasz to uwzględniaj je w bilansie.
Produkty bogate w dany składnik (źródło J. GAwęcki, "Żywienie człowieka",2008): sód - sól kuchenna, ryby solone (1000mg w 100g), wędliny (700-1000mg w 100g),sery podpuszczkowe(750mg na 100g), pieczywo (350mg na 100g). (zalecane dzienne spożycie: 575mg-625mg, w zależności od aktywności fizycznej)zazwyczaj tego pierwiastka jest nadmiar w [...]
Ile wyszło Ci w zapotrzebowaniu, jak liczyłeś? Nie wrzucaj jajecznica bez tłuszczu, tylko wrzuć ilość jaj. Ryż biały wymieniaj na paraboliczny, jaśminowy, czy basmanti. Wafle od czasu do czasu. Warzywa jadasz? Owoce jadasz? Brakuje omaga-3. Dorzuć orzechy, tłuste ryby, awokado, siemię lniane, olej lniany, nasiona chia. Wrzucaj też kasze, [...]
zwróć uwagę na rośliny strączkowe. groch, ciecierzyca, soja, soczewica to są niedoceniane źródła białka które pomoga ci dopiąc bilans białkowy. zamiast np makaronu, ziemniaków, ryżu czy kaszy (praktycznie tylko węglowodany) jedz 2-3 x tyg np soczewicę, czy ciecierzycę. bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a oprócz węglowodanów zawierają też [...]
Ok . Patrząc na Twój jadłospis niestety uważam że powinien być bardziej urozmaicony . Najważniejsze eliminacja produktów wysoko przetworzonych, dodałbym w posiłkach warzywa i owoce które będą uzupełniać niedobory witamin i minerałów. źródło węgli może być bardziej urozmaicone ,zastosuj kasze i rośliny strączkowe , również warto wrzucić ryby . Z [...]