Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
Osoby trenujące na siłowni zazwyczaj wyjątkowo dbają o dietę oraz suplementację. Doskonale zdają sobie sprawę, że aby osiągnąć cele, trzeba postawić na dyscyplinę i być w tym konsekwentnym. Za najbardziej prozdrowotny suplement uznaje się tłuszcz rybny, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wspiera zdrowie psychiczne Stres towarzyszy nam [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
[...] diety. Ogranicz kofeinę, słodycze, produkty mleczne. Pij ciepłą wodę z dodatkiem z traganka lub żeńszenia, naturalnego źródła witamin grupy B. KIEŁKI Powinnaś jeść wszystkie rodzaje kiełków (np nasion roślin strączkowych lub zbóż). Są podstawowym produktem dodającym energii- ożywiają, wzmacniają oraz regenerują organizm. Mają bardzo duże stężenie [...]
[...] czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten [...]
[...] warzywa, z wyjątkiem marchwi, buraków, soczewicy, kukurydzy; - wszystkie ryby morskie i słodkowodne, nawet tłuste, z wyłączeniem ryb panierowanych; - wszystkie bez wyjątku rodzaje mięsa i drobiu; - wszystkie rodzaje wędlin, z wyjątkiem białej kiełbasy, pasztetu z wątróbki, konserw i innych wyrobów przemysłowych; - jajka; - sery; - zielone [...]
[...] powinno przypadać min. 2,5g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 g węglowodanów (cukru) w diecie dobowej Produkty Zalecane Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym 1. Wszystkie rodzaje serów 2. Jaja - powyżej 4 na dobę 3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły 4. Każdy rodzaj miesa, najlepiej tłuste, wieprzowe 5. Wszystkie rodzaje [...]
[...] nadczynność tarczycy, zapalenia i wrzody żołądka, nieżyty jelit, rekonwalescencja po chorobach, osłabienie starcze, wychudzenie, ciąża i karmienie piersią. Są różne rodzaje postów: okazjonalny (jeden lub kilka dni nie-regularnie) przełączający (1 -2 dni, raz w tygodniu), zerowy (5 - 7 dni), niepełny (7 - 10). Dłuższe posty powinny być [...]
[...] paletę naturalnych kolorów, które gorąco polecam. Przy głęboko osadzonych oczach nie przedłużajmy cienia poza długość oka, aby nie wyglądało na zapadnięte. Wyróżniamy trzy rodzaje cieni: kremowe, kremowo-pudrowe i pudrowe. Najlepsze są te ostatnie, gdyż bardzo rzadko się ważą i długo utrzymują na powiece. W wewnętrznym kąciku oka nakładamy [...]
[...] czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten [...]
[...] czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten [...]
[...] czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten [...]
[...] specjalne życzenia kiełki takich nasion jak dynia czy migdały. Te ostatnie są produkowane dla potrzeb restauracji i cateringu. Producenci kiełków oferują różne wielkości i rodzaje opakowań kiełków: 50g, 100g, 125g i 150g, torebki foliowe oraz pudełka plastikowe. Kiełki , z uwagi na niezbędną dla konsumentów świeżość wymagają krótkich [...]
[...] same w sobie nie są złe, ponieważ występują w większości przypadków z inhibitorami estrogenów. Mają one określone funkcje w organizmie. W organizmie występują dwa rodzaje receptorów estrogenowych - alfa i beta receptory. Występują one w znacznych ilościach w kościach, mózgu i naczyniach krwionośnych. Naturalne estrogeny produkowane [...]
[...] z aktywnością fizyczną jest to równowartość utraconego 0,5 kilograma tygodniowo, co jest zdrową porcją zgodnie z większością zasad żywienia. Weźmy pod uwagę trzy podstawowe rodzaje składników odżywczych diety: białko (proteiny), węglowodany i tłuszcze. >>>Białko. To, co jest konieczne do odbudowy i wzrostu mięśni. Składa się z 22 aminokwasów [...]
[...] świeże warzywa: marchew, seler, pietruszka, szpinak, papryka, brukselka, cebula, kiszona kapusta. Grupa VI - świeże owoce: pomarańcze, grejpfruty, jabłka, cytryny, wszystkie rodzaje jagód Do produktów, których nie wolno nam spożywać należą m.in. : ziemniaki, masło, banany, białe pieczywo, cukier, tłuszcz (wyjątek niewielka ilość bekonu) [...]
[...] Koszt 20-25 zl w wawie w sklepie ze zdrowa zywnoscia plus ok 3-5 zl jakies ziarenka, kielkownica tak ogolnie to jest fajna trzypoziomowa wiec mozna sadzic rownoczesnie 3 rodzaje kielkow, trwa to w zaleznosci od rodzaju od 2 dni do m/w tygodnia. Ale mozna zamiast kielkownicy owinac sloik gaza a w srodku woda. Co do tej fantazji do bym [...]
[...] na diecie bez glutenu i do tego, co już wrzuciłam tutaj w wieczornym posiłku doszła mała miseczka barszczu bez dodatków + kurczak smażony bez panierki, frytki {{:-( + 3 rodzaje surówek (marchewka+ buraki + czerwona kapusta). Części kiełków z wrzuconej miski nie dojadłam, bo tyle ich było..tak wyrosły, że aż za dużo, ale dzięki temu, że są [...]
[...] spożywać, aby jak najwięcej energii dostarczyć naszemu umysłowi? Jednym z najważniejszych dla mózgu składników jest białko. Musimy jednak pamiętać, że istnieją dwa rodzaje białka, a ściślej mówiąc dwa aminokwasy w nim zawarte: tyrozyna i tryptofan. Pierwszy z nich służy do wytworzenia związków, które sprzyjają bystrości, koncentracji i [...]
[...] o charakterze ochronnym, szczególnie w wyrobach stosowanych w okresie zimowym, np. kremach do rąk. & Wolne rodniki, rodniki & Wolne rodniki są to rodzaje chemiczne zawierające co najmniej jeden niesparowany elektron. Wykazują właściwości paramagnetyczne oraz (na ogół) bardzo dużą aktywność chemiczną. Wolne rodniki mogą [...]