[...] szeroka. Każda firma zajmująca się produkcją suplementów sprzedaje kilka wersji tego typu produktów, dlatego warto poznać ich rodzaje i różnice między nimi. Podstawowy podział bazuje na pochodzeniu protein zawartych w odżywce, których źródłem mogą być rośliny (np. soja, groch, ryż, konopie), kazeina (micelarna lub wapnia), serwatka [...]
[...] mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając dobre wyniki sportowe. Ostatni podział - związany z nazewnictwem Parboiled - nazwę zawdzięcza procesowi, któremu został poddany przed zapakowaniem. Polega on na obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej, [...]
Gdyby ktoś płacił mi tylko 2 gr za każdym razem, gdy słyszę to pytanie, to ten artykuł pisałbym, leżąc na hamaku na Hawajach. Rzeczywistość, jest jednak trochę bardziej prozaiczna. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to z reguły pierwsze pytanie, które słyszę od osób, którym staram się pomóc i należy do najczęściej ogólnie zadawanych pytań. Sądzę [...]
Witam Niewiem czy o tym kiedys był artykul na forum, jak nie to mysle ze każdemu się troche informacji podstawowych przyda nt. Podzialu produktow spożywczych na grupy Podzial produktow spożywczych na grupy Jedynie pożywienie urozmaicone pod względem produktow może dostarczyc organizmowi koniecznych składników odżywczych. By skomponowac je [...]
[...] zagrażających dziś milionom ludzi w krajach rozwiniętych przemysłowo. Tłuszcze pożywienia pełnią dużą rolę w etiopatogenezie choroby nowotworowej. 1. Budowa chemiczna i podział tłuszczów. Tłuszcze lub inaczej lipidy występują we wszystkich żywych organizmach. Są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych [...]
[...] węglowy zbudowany jest z trzech atomów węgla. Cukry zawierające cztery atomy węgla nazywane są tetrozami i kolejno wyróżnia się pentozy, heksozy i heptozy. Według innego podziału cukrów, z uwagi na możliwość i skłonność prostych aldoz i ketoz do kondensacji (polimeryzacji), wyró±nia się monocuk~y, czyli monosacharydy, oraz oligosacharydy i [...]
[...] pije alkohol, więc jeśli zdarzy mi się wypić butelkę piwa czy dwie na łikendzie – to ja też jestem alkoholikiem? Albo lampkę wina codziennie do kolacji? Stosując ten sam podział ‘wszystko albo nic’ – wychodzi na to, że każdy, kto wypija od czasu do czasu lampkę wina jest alkoholikiem. Co prawdą nie jest. Kierując się zasadą wszystko albo nic, [...]
[...] składniki. Zaczynając od samego jedzenia a na witaminach i innych składnikach skończywszy. Dobra teraz przechodzimy do sedna sprawy. Zacznijmy od podstaw , czyli od podziału na składniki odżywcze.... Każdy zjedzony przez nas pokarm składa sie z pewnych stałych składników.Są to (3 najważniejsze) : - BIAŁKA - TŁUSZCZE - WĘGLOWODANY Czyli [...]
[...] skrobia - możemy je znaleźć w takich produktach jak ziemniaki, kasze, ryż, chleb, płatki owsiane. Ważnym elementem w wyborze węglowodanów oprócz wyżej wymienionego podziału stanowi indeks glikemiczny (IG), który pokazuje nam jak szybko podnosi się poziom glukozy w organizmie (Zaino, 2009). Węglowodany o wysokim IG powodują wzmożone [...]
[...] też tłuszcz (przyswajalność około 97%). Ze względu na zawartość tłuszczu ryby zostały podzielone na dwie grupy: chude i tłuste. W tabelach poniżej przedstawiony został podział ryb ze względu na ilość tłuszczu z uwzględnieniem zawartości cholesterolu i kaloryczności w 100 g (tabelę sporządzono na podstawie "Wartości odżywczej wybranych [...]
[...] można też tłuszcz (przyswajalność około 97%). Ze względu na zawartość tłuszczu ryby zostały podzielone na dwie grupy: chude i tłuste. W tabelach poniżej przedstawiony został podział ryb ze względu na ilość tłuszczu z uwzględnieniem zawartości cholesterolu i kaloryczności w 100 g (tabelę sporządzono na podstawie "Wartości odżywczej wybranych [...]
Tak naprawdę to nikt z nas nie wie co je! Etykiety na artykułach spożywczych nie mówią ci wszystkiego. Większość zawiera pewne ilości, chociażby tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały [...]
Praca pochodzi z UR w Krakowie z przedmiotu Ekologia. Wody mineralne i źródlane Skąd pochodzi woda? To pytanie po dzień dzisiejszy trapi także i naukowców, gdyż do tej pory nie przyjęto jednej, właściwej wersji. Dominują jednak dwie hipotezy: •Solarna - zakłada, ze woda powstała w wyniku wiązania się z tlenem w atmosferze wodoru, docierającego do [...]
[...] musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie pierwszą może być np. pochodzenie tłuszczy : dzielimy je na roślinne - gdzie najwięcej występuje ich np. w nasionach , [...]
[...] musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie pierwszą może być np. pochodzenie tłuszczy : dzielimy je na roślinne - gdzie najwięcej występuje ich np. w nasionach , [...]
Mógłbyś jeśc wg grupy krwi np. B mając 0 i miałbyś takie same efekty zdrowotne, dostarczjąc oczywiście tyle samo makroskładników, na obu dietach (żeby jeden nie powiedział, że jest patyk, a drugi że jest przypakowany). Podział produktów spożywczych na określone grupy krwi nie wpływa w żaden sposób na funkcjonowanie organizmu o określonej grupie [...]
[...] zwykle E450abc, ponieważ dokładny skład polifosforanów zależy od pH preparatu. Częsty składnik serków topionych. Działanie podobne do E338. Zarządzenie MZiOS stosuje inny podział E450, mianowicie: a - pirofosforan sodu (ang. disodium pyrophosphate), b - nie wymieniony, c - pirofosforan sodu (ang. tetrasodium pyrophosphate), d - pirosfosforan [...]
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
[...] indeksem glikemicznym.Kilka (kilkanaście) lat temu panował pogląd , że za to jak szybko organizm może wytworzyć energie z danego typu węglowodanów odpowiedzialny był ich podział na cukry proste i cukry złożone.Dziś już wiemy że poziom energi nie jest zbytnio uzależniony od tego.O tym jak szybko są przyswajane dane węglowodany decyduje INDEKS [...]
[...] Wyróżnia się bardzo wiele grup żywności funkcjonalnej, np. dla ludzi o bardzo aktywnym trybie życia, dla osób w podeszłym wieku czy z nadwagą. Podstawowymi kryteriami podziału są tu: wiek (dzieci, młodzież, dorośli, osoby starsze), płeć (kobiety, mężczyźni), rodzaj wykonywanej pracy (umysłowa, fizyczna; ciężka, lekka), stan zdrowia [...]