Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i [...]
[...] w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na hormony? Tak. BS Reddy i jego współpracownicy wskazali, że otręby pszenne i w mniejszym stopniu otręby owsiane, powodują zmniejszenie aktywności beta-glukoronidazy. Otręby kukurydziane nie miały znaczącego wpływu na ten enzym. [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Wczoraj zakupiłem zarodki pszenne oraz otręby pszenne. Czytałem, że jedzenie ich samych nic nie daje, ponieważ białko w nich zawarte nie jest tak łatwo przyswajalne. W taki razie z czym je łączyć, żeby móc w pełni wykorzystać białko zawarte w zarodkach i otrębach?
Czy ktos miły mógłby mnie poinformowac ile gram mniejwiecej bedzie miała duża(raczej czubata)łyzka otrąb pszennych lub granulowanych? Nie mogłam tego nigdzie znależc A bardzo jest mi to potrzebne,bardzo! Wiec,prosze o odpowiedzi...
wszyscy piszecie ze z rana bardzo dobrze zjesc platki owsiane jako dobre zrodlo wegla i niezbednego blonnika pokarmowego co myslicie o tym zeby dodac otrebow pszennych do sniadanka(zupy plecznej z platkami)?nie jest to moze smaczne ale chyba bardzo pozyteczne ile blonnika pokarmowego powinnismy spozywac/kg ciala lub wogole? czy ktos moglby mi [...]
siema. chciałem zapytać Was, czy znacie może jakiś sposób na przyrządzenie otrębów pszennych. dzisiaj szykując sie do ckd, wcinam 50 gram otrębów i kwicze ostro bo ta celuloza si żuje i ciągnie jak guma do żucia w ustach. może jakieś placki z otrębów? zna ktoś jakiś przepis? pozdrowionka
Witam mam pytanie, czy białko z otrebów pszennych mam liczyć do białka w diecie ?? Czy wegle z otrębów sa dobrze przysfajalne. Co mozna jeść jako przekąskę np. podczas telewizji, coś co ma znikomą ilość kalorii szczególnie wegli a dobrze zapycha i po czym sie nie przytyje albo czego nie trzeba dawać do bilansu w diecie. Oczywiście coś oprócz wody [...]