Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] glikogenu mięśniowego (energia lokalna) i wątrobowego (podtrzymanie glikemii, funkcjonowania krwinek czerwonych, mózgu, rozmaitych innych narządów). Posiłek o wysokim czy niskim IG? Indeks glikemiczny pokazuje, jak organizm reaguje na porcję węglowodanów. Zestawia się dane i porównuje w odniesieniu do substancji używanej jako wzorzec. Kiedyś [...]
[...] W ten sposób można utrzymać stabilny poziom cukru we krwi przez dłuższy czas. Produkty dozwolone i niewskazane Przykładowe produkty dozwolone Produkty niewskazane Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty [...]
[...] spadek wskaźnika HOMA-IR). Co jest skuteczne, a co nie, dla redukcji masy ciała? diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak [...]
[...] z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po posiłku, i podwyższonym stężeniem insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1). Z kolei diety o niskim IG zmniejszają stężenie IGF-1 na czczo. Podobnie, osoby często spożywające produkty mleczne mają wyższy stężenia IGF-1 i insuliny w porównaniu z osobami unikającymi [...]
[...] 4 próbom w losowej kolejności. Przyjmowali kawę z kofeiną (5 mg / kg) lub taką samą objętość kawy bezkofeinowej (DC), a następnie 1 godzinę później posiłek o dużym lub niskim indeksie glikemicznym (75 g węglowodanów). Wyniki: pole pod krzywą po kawie z kofeiną i posiłku o wysokim indeksie glikemicznym było większe o 147% dla glukozy, 29% [...]
[...] to problematyczne ze względu na niekorzystny wpływ na metabolizm kortyzolu i CRP. Autorzy badań sugerują, że najlepszym sposobem na utrzymanie utraconej wagi jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. W celach kulturystycznych dieta ta musiałaby zostać zmodyfikowana, ponieważ zawiera tylko 20% białka. Lepszym planem może być obniżenie [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
[...] występowania poważnych chorób sercowo-naczyniowych. 9. Diety zawierające produkty o wysokim indeksie glikemicznym powiązano z opornością insulinową, podczas gdy pożywienie o niskim indeksie poprawiało tolerancję węglowodanów u pacjentów z cukrzycą typu II. Jednak warto pamiętać, iż w wielu wypadkach syntetyczny wskaźnik niewiele znaczy, jeśli nie [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] nie należy przesadzać z jego ilością. 2-3 porcje szpinaku w ciągu tygodnia wyjdą nam jednak na zdrowie. Brokuły Badania wykazały, że większe spożycie nieskrobiowych warzyw o niskim indeksie glikemicznym wiąże się z mniejszym przyrostem masy ciała na przestrzeni lat. Warzywa te zawierają wiele substancji odżywczych oraz sporą ilość błonnika. Co [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] i błonnika grzyby są bardzo sycące. Dodatkowo znajdziemy w nich selen i witaminę D. Kalafior, brokuły, jarmuż Badania wykazały, że większe spożycie bezskrobiowych warzyw o niskim indeksie glikemicznym wiąże się z mniejszym przyrostem masy ciała na przestrzeni lat. Warzywa te zawierają wiele substancji odżywczych oraz sporą ilość błonnika. Co [...]
[...] i węglowodanów, aby nie doprowadzić do katabolizmu mięśniowego. Szczególnie wskazane są produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ wchłaniają się szybciej niż te o niskim indeksie, przywracając energię, a w parze z proteinami niwelują negatywny wpływ katabolizmu. Cały ten proces opiera się na enzymie zwanym Glut4, który aktywuje się [...]
[...] sprowadza się do jakości spożywanych pokarmów, a także kontroli porcji. W jej menu znajdziecie chude mięso z kurczaka, ryby, owies, dużo zielonych warzyw oraz owoców o niskim indeksie glikemicznym. Węglowodany stara się ograniczyć do minimum – spożywa tylko niektóre węglowodany złożone, takie jak brązowy ryż i słodkie ziemniaki. Valeria [...]
[...] i mniej niż 3% z tłuszczu. Około 88% węglowodanów zawartych w posiłku pochodziło z żywności o wysokim indeksie glikemicznym, natomiast resztę uzyskano z pokarmów o średnim i niskim indeksie glikemicznym. ZWIĘKSZA WYTRZYMAŁOŚĆ ORGANIZMU PODCZAS CIĘŻKIEGO I DŁUGOTRWAŁEGO WYSIŁKU FIZYCZNEGO Roztwór węglowodanowo-elektrolitowy był dostępnym w handlu [...]
[...] do masażysty sportowego. Jak każda zawodniczka fitness, Jade dba o wysokiej jakości produkty spożywcze, które występują w jej menu. Należą do nich zielone warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, dobrej jakości białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze z różnych źródeł. Pilnuje też, by wypić odpowiednią ilość wody każdego dnia. Jade Katy nie [...]