[...] przez przewód pokarmowy. Wodorowęglany zawierają sok trzustkowy, żółć, soki jelitowe. Ich utratę mogą powodować biegunki lub przetoki. Z kwasicą wiąże się hiperkaliemia (nadmiar potasu we krwi). Równowaga potasu w ustroju jest bardzo krucha, stężenie wewnątrzkomórkowe wynosi 150 mEq/L, z kolei prawidłowe stężenie w osoczu ok. 4 mEq/L. Z sodem [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] system kontroli, który przetwarza większość spożywanych przez nas leków, suplementów diety czy innych związków chemicznych. System ten kontroluje to, co dostarczasz i nadmiar wydala lub też przetwarza czy wykorzystuje ponownie. Ten sam system (P450) kontroluje poziom estrogenów, eliminując ich nadmiar. Jednak jego działanie może być [...]
[...] określa się ten syndrom jako zespół zmiażdżenia. Dotyczy on z reguły wypadków drogowych czy też przemysłowych, zatruć narkotykami. Może wynikać także ze stosowania w nadmiarze alkoholu, kokainy, heroiny, amfetaminy, hipertermii i oparzeń, hipotermii oraz odmrożeń kończyn. „Zespół zmiażdżenia (wielonarządowe następstwo rozległego [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych okolicznościach ta „nadwyżka” może być równie szkodliwa, jak nadmiar frakcji LDL! Obecnie coraz częściej w nowych opracowaniach naukowych sugeruje się, iż to właśnie stan zapalny ma krytyczne znaczenie w etiologii schorzeń [...]
[...] mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów? Nadmiar witaminy A Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak bóle głowy, nudności i zawroty głowy. Wysoka zawartość [...]
[...] się jasne, nasz organizm wykorzystuje wielokierunkowo cysteinę. Jednak chyba jej głównym polem boju będzie wspomaganie walki, którą w każdym momencie, toczy nasz organizm z nadmiarem wolnych rodników. W tym artykule skupię się tylko na tym jej zastosowaniu, gdyż również ew. stosowanie N-acetylocysteiny we wspomaganiu walki z endometriozą, będzie [...]
Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
Sportowcom wyczynowym nie podaje się więcej białka , ale węglowodany, płyny, witaminy, mikro i makroelementy, bo badania wykazały, że nadmiar białka przy jego spalaniu w organiźmie wytwarza dużo zanieczyszczeń, które pożniej nerki musza filtrować. FRAGMENT artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty [...]
[...] razy odżywkę białkową, gainera czy węglowodany i mieć z głowy, a nie opychać się, co 2-3 godziny kurczakami itp. produktami. Nie każdy jednak wie, że owe odżywki mogą być w nadmiarze szkodliwe dla organizmu. Zapytasz, dlaczego? Białko- nadmiar białka w diecie prowadzi do szeregu skutków ubocznych. Mowa tutaj o zaburzeniach w metabolizmie i [...]
[...] zmęczenie, osłabienie bóle głowy i brzucha nudności i wymioty, zmniejszenie odporności immunologicznej zmiany w skórze zaburzenia pigmentacji włosów Nadmiar Objawy nadmiaru witaminy b5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono objawy uczulenia. Źródła Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, [...]
[...] osłabienie - bóle głowy i brzucha - nudności i wymioty, - zmniejszenie odporności immunologicznej - zmiany w skórze - zaburzenia pigmentacji włosów Nadmiar: Objawy nadmiaru witaminy B5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono: - objawy uczulenia. Źródła witaminy B5: Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zaburzeń w przyswajaniu [...]
[...] stóp zmęczenie, osłabienie bóle głowy i brzucha nudności i wymioty, zmniejszenie odporności immunologicznej zmiany w skórze zaburzenia pigmentacji włosów Nadmiar Objawy nadmiaru witaminy b5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono objawy uczulenia. Źródła Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, [...]
[...] diety wegetariańskiej, wegańskiej (roślinnej) czy innej. Wiele warzyw, np. fasola, groszek, kukurydza czy brokuły, zawiera dużo białka, poza tym pomagają w zneutralizowaniu nadmiaru kwasów, który może prowadzić do utraty składników mineralnych, takich jak wapń - stąd zwiększone ryzyko osteoporozy u osób często jedzących mięso. [...]
[...] florę bakteryjną jelita. Niedobór: Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu solnego. Nadmiar: Niewielki nadmiar chlorków nie jest szkodliwy dla osoby zdrowej. Dawka powyżej 15g może wywołać nieprzyjemne objawy uboczne. Źródła: Chlor występuje w bardzo dużej ilości produktów [...]
[...] estrogenów w żywności i środowisku. W wyniku tego zaobserwować można postępującą feminizację płci. Mężczyźni, kobiety i dzieci są coraz grubsi i ciężsi, ze względu na nadmiar estrogenów, a zaburzenia hormonalne i nowotwory osiągnięły niemal epidemię. CZY NASZE ŻYCIE ZAGROŻONE JEST PRZEZ ESTROGENY Dzisiejszy świat stracił równowagę [...]