[...] naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. W zapiskach sumeryjskich sprzed 4000 lat zalecano miód jako produkt odżywczy i leczniczy. Hipokrates uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego uczniowie opracowali [...]
[...] którzy nie tylko nim słodzili i dodawali go do rozmaitych potraw, ale także stosowali do konserwowania żywności. O krainie mlekiem i miodem płynącej wspomina Biblia, miód chwali również „Iliada" i „Odyseja" oraz Hipokrates, który słodził nim gorzkie wywary z ziół. Starożytni lubili mód jeść, ale zauważali także jego inne właściwości. [...]
Miód od dawna jest znanym środkiem leczniczym-wzmacniającym, brzeciwbakteryjnym..itd. Wrzucam Wam artykuł oparty na podstawie informacji od bartnika-opracowanej wg literatury pszczelarskiej i medycznej. Myślę, że się przyda do poczytania MIÓD LIPOWY - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy [...]
[...] posiłku. Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu. - miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy - owoce - źródło fruktozy Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany. Posiłek I -jajka -garść orzechów włoskich [...]
[...] treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany." D- jak Dziesięć wskazówek [...]
[...] S. mutans) oraz pałeczki Gram-ujemne (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Salmonella typhi, Shigella dysenteriae, Pseudomonas aeruginosa). Poza tym miód działa na laseczki wąglika (Bacillus anthracis), prątki gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis), rzęsistka pochwowego (Trichomonas vaginalis) oraz chorobotwórcze dla [...]
[...] posiłku. Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu. - miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy - owoce - źródło fruktozy Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany. Posiłek I -jajka -garść orzechów włoskich [...]
Miód od dawna jest znanym środkiem leczniczym-wzmacniającym, brzeciwbakteryjnym..itd. Wrzucam Wam artykuł oparty na podstawie informacji od bartnika-opracowanej wg literatury pszczelarskiej i medycznej. Myślę, że się przyda do poczytania MIÓD LIPOWY - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy [...]
"MIODY JASNE Miód akacjowy – ma kolor biały lub kremowy, zapach kwiatów akacji, smak słodki, mdły. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach układu trawiennego (zgaga, kwasota). Długo krystalizuje. Miód rzepakowy – ma kolor od białego do jasnożółtego, słaby zapach kwiatów rzepaku, smaku słodki z dodatkiem [...]
[...] lub dużych ilościach, śmietana, Margaryna (poza wymienionymi jako dozwolone), smalec, słonina, łój wołowy i barani, Cukier, wszystkie wyroby i przetwory z cukrem, miód. Dieta anty-wrzodowa Założenia: Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w przypadków choroby [...]
[...] sosy salatkowe uzywajac octu winnego, oliwy “virgin” z oliwek i tloczonego na zimno oleju lnianego. Uzywaj umiarkowanie naturalnych slodzików takich jak miód, syrop klonowy, odwodniony sok trzcinowy (cukier trzcinowy) i proszku stevia (naturalny slodzik). Do posilków uzywaj umiarkowanie tylko niepasteryzowane wino i piwo. [...]
[...] Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu. - miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy - owoce - źródło fruktozy Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany. Posiłek I -jajka -garść orzechów [...]