Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] W suplementacji sportowej najczęściej występuje w połączeniu z witamina B6. Krzem Odgrywa kluczową rolę we wszystkich etapach tworzenia się kości. Najlepsze źródła krzemu to produkty pełnoziarniste, marchew, fasolka szparagowa. W suplementacji znajdziemy krzem w preparatach wspomagających włosy, skórę i paznokcie. Witaminy K1 i K2 [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]
[...] kompleksowy mają za zadanie wspomagać nawilżenie skóry, jak i wzmacniać paznokcie. Ważne jest, aby produkt oferował w swoim składzie takie komponenty, jak: MSM witaminę C krzem l-prolinę l-lizynę cynk miedź Dodatkowo suplement może być wyposażony w takie składowe, jak: zielona herbata kwas hialuronowy kolagen witaminę E biotynę ekstrakt z [...]
Mniszek lekarski jest w Polsce rośliną występująca pospolicie. Kojarzony jest przede wszystkim z niechcianym chwastem, który łatwo się rozsiewa i rozprzestrzenia. Tymczasem, zamiast pozbywać się go całkowicie ze swojego ogródka, możemy włączyć go do swojej diety i korzystać z jego nieoczekiwanych właściwości. 5 zdrowotnych zastosowań mniszka [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]
Witam, Wyczytałem na jakiejś stronce, że jednym z powodów z którego pojawiają się rozstępy są niedobory głównie cynku i krzemu w diecie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
[...] błyskawiczne. ryżowe bogate są w składniki takie jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B. Nie zawierają glutenu. jaglane są bezglutenowe, zawierają witaminy z grupy B, kwas krzemowy, cynk, witaminę E. jęczmienne zawierają one sporo antyutleniaczy, zawierają witaminy z grupy B oraz E. gryczane nie zawierają glutenu, charakteryzuje jest wysoka [...]
[...] sztywnymi szczeciniastymi, parzącymi włoskami, zawierającymi m. innymi kwas mrówkowy. Liście pokrzywy zawierają ok. 5% chlorofilu, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne ( krzemowy, masłowy, octowy, glikolowy, i glicerowy ). Występują także makro i mikroelementy takie jak; wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, potas, miedź, krzem, selen, chrom, [...]
[...] i DHEA, oraz także beta-sisterol, który ma działanie przeciwzapalne i ochronne na wątrobę. Stwierdzono również w jej składzie witaminy A, C, D, B, żelazo, mangan, sód, krzem, siarkę, miedź, cynk, jod. Ponieważ ma świetne działanie, można ją polecić jako alternatywę dla syntetycznych sterydów, gdyż nie powoduje skutków ubocznych. Posiada [...]
[...] Ziele iglicy zawiera dużo witaminy C (600-650 mg/100 g), koffeinę (ok. 50 mg/100 g), karoten, kw. galusowy, cytrynowy, jabłkowy i kawowy, garbniki, sole mineralne (głównie krzem), flawonoidy, alkaloidy, fermenty i in. Działanie. Wyciągi z iglicy działają moczopędnie, słabo przeciwbólowo, napotnie, przeciwobrzękowo, odtruwająco, żółciopędnie, [...]
[...] to ustalić z lekarzem podczas konsultacji medycznej. Lekarz po przebadaniu pacjenta indywidualnie dobiera zestaw substancji aktywnych, na ogół są to 3-4 składniki np. : krzemionka, L-karnityna, wyciąg z karczocha, kofeina , witaminy, z których tworzy się specjalny koktajl. Zastrzyki wykonywane są strzykawką o cieniutkiej igle lub pistoletem, [...]
[...] roślin owsa jest bogatym źródłem saponin sterydowych, które są naturalnym półproduktem do syntezy hormonów płciowych a w szczególności wolnego testosteronu oraz związki krzemu, które mają bardzo korzystny wpływ na aktywność hormonalną.Testy profilu hormonalnego wykazały, że Avena Sativa podwyższa poziom wolnego, niezwiązanego testosteronu we [...]
[...] Wykorzystuje się ją również w chorobach nerek oraz leczeniu anemii. Roślina ta zawiera witaminy takie jak A,K, B2,C oraz magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Pokrzywa poprawia nasz metabolizm i trawienie, dlatego też warto dodawać ją do potraw. Związki w niej zawarte regulują pracę wątroby, trzustki oraz żołądka. [...]