[...] od materiału budulcowego, którym są przede wszystkim białka. Gdy twój organizm jest ciągle mocno zakwaszony, nie może wchłaniać protein. To jedna z najgorszych rzeczy jakie mogą ci się przytrafić gdy uprawiasz sporty siłowe. Ale gdy wprowadzisz dietę wegańską i nie będziesz jadł protein od zwierząt, to będzie oznaczało olbrzymią zmianę w [...]
[...] pracy trzustki to był u mnie kiedyś jakiś niby profesor z norwegi i się go spytałem czemu mam taki trądzik a on wtedy mi powiedział że mam przeciążoną trzustkę (zrobił tam jakieś badanie ) no ale wtedy to mu nie wierzyłem =================================================== Jako ciekawostkę dodam jeszcze Chińscy lekarze naturaliści, patrząc [...]
[...] a te stają się kruche i podatne na urazy i groźne, skomplikowane i trudno gojące się złamania. Ale uwaga: rezerwy wapnia w kościach nie tworzą się z dnia na dzień. Na to, jakie będziesz miała kości w jesieni życia, wpływa twoja dieta z wcześniejszych lat, kiedy szkielet dopiero się formuje. Szczyt tzw. masy kostnej osiąga się ok. 20-30 roku [...]
[...] dla sportowców trenujących 3 godz. dziennie wynosi odpowiednio: mężczyźni - 3,5 mg, kobiety - 4,1 mg. Organizm ludzki jest w stanie przyswoić, w zależności od postaci, w jakiej żelazo występuje, od 1% do 10%. Oznacza to w praktyce, że powinieneś otrzymywać około 36 mg żelaza dziennie, by zaspokoić potrzeby organizmu. Nie myśl, że biorąc tak [...]
[...] szpinak, sałata. Jeśli źle tolerujesz te warzywa to możesz zrobić wyciągi olejowe na bazie ziół. 1g (łyżeczka) suszonej bazylii to około 27% RDI, także przelicz sobie jakie mniej więcej ilości bazyli na litr oleju. Witaminy z grupy B... nie wiem jak u Ciebie z tolerancją płatków drożdżowych odżywczych, bo zawierają dość sporo błonnika [...]
[...] odchudzać przeczytaj abecadło odchudzania w okresie dojrzewania. A- jak Analiza sytuacji. Weź kartkę i długopis. Twoim zadaniem będzie przeanalizowanie obecnej sytuacji w jakiej się znajdujesz. Przede wszystkim zastanów się jaki cel chcesz osiągnąć- jeśli jest to redukcja- ile kg chciałbyś zrzucić, abyś poczuł się usatysfakcjonowany? [...]
[...] szpinak, sałata. Jeśli źle tolerujesz te warzywa to możesz zrobić wyciągi olejowe na bazie ziół. 1g (łyżeczka) suszonej bazylii to około 27% RDI, także przelicz sobie jakie mniej więcej ilości bazyli na litr oleju. Witaminy z grupy B... nie wiem jak u Ciebie z tolerancją płatków drożdżowych odżywczych, bo zawierają dość sporo błonnika [...]
[...] na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy [...]
[...] poniżej 20 świadczą o niedowadze, która często wymaga leczenia. Jeżeli okaże się, ze jesteśmy otyli istotne jest również ocenić jaki typ otyłości reprezentujemy, czyli jakie jest rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Z uwagi na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej otyłość dzielimy na tzw. męską, czyli androidalną (inaczej [...]
[...] miesien co 5-7 dniach.To ,co jest tu napisane nie jest zadna wyrocznia,ale te wytyczne,ktore w moim przypadku sie sprawdzaja,uwidaczniaja jednoczesnie ogromne roznice,jakie isnieja miedzy nami. 10 Zasada Zadnych cwiczen wydolnosciowych w okresie postartowym Lubie podkreslic,ze trening silowy na granicy mozlwosci spala wiecej kalori niz [...]
[...] wciąż opiera się naukowcom. Przez lata próbowano np. zrozumieć, dlaczego witaminy w pigułkach działają słabiej niż te z owoców i warzyw. Tylko przypadek sprawił, że odkryto, jakie znaczenie dla witaminy A ma cynk. W latach 70. XX wieku amerykański uczony dr Smith stwierdził: cynk uruchamia witaminę A, jeśli go brak, podawanie nawet „końskiej" [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
[...] są potrzeby zdrowego człowieka, inne -chorego. Kimże jest jednak człowiek zdrowy? Przy dokładniejszym badaniu okazuje się, że nie ma osób doskonale zdrowych. Prawie każdy ma jakieś odchylenia. - Większość z nas jednak prawidłowo funkcjonuje, czuje się zdrowa, nie skarży się na jakieś niepokojące dolegliwości. Jakie są objawy niedoboru witamin i [...]
[...] Council, odpowiedni poziom antyoksydantów może zapewnić dieta uwzględniająca nie mniej niż dwa różne owoce i trzy porcje różnych jarzyn dziennie. Tylko rodzi się tu pytanie: jakie owoce i jakie warzywa? Z pól i sadów nawożonych sztucznie i opryskiwanych pestycydami kilkanaście razy w okresie wegetacji? Wróćmy jednak do antyoksydantów. [...]
[...] dostarcza szerokiego zakresu mikro- i makro- elementów. Jest to natomiast w efektywny sposób ukryte w tekście Wskazówki nr 4 (1). Z drugiej strony, fakty nie potwierdzają jakiejkolwiek potrzeby spożywania różnych produktów pochodzenia zwierzęcego, smażonych przystawek czy tłustych deserów. A zatem zalecenie: konsumpcja indywidualna małej [...]
[...] zagrożenia czy intensywnej pracy umysłowej wymagającej szybkiego kojarzenia, ale gdy zdarza się zbyt często pociąga za sobą konieczność ochrony przed niekorzystnymi zmianami jakie są jej następstwem. Należą do nich głownie zmiany peroksydacyjne lipidów i białek ustrojowych (zwłaszcza DNA), będące efektem tzw. stresu oksydacyjnego. Stres [...]
Temat: "Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Sportowcy są specyficzną grupą pod względem wymagań żywieniowych . Już od czasów starożytnych znany jest fakt, że uprawianie sportu powoduje zwiększenie zapotrzebowania na energię . Wydatki energetyczne [...]
Prace pisałem jakiś czas temu na konkurs niestety nie udało mi się zająć dobrego miejsca ale może komuś będzie się chciało poczytać Temat: "Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Sportowcy są specyficzną grupą pod względem wymagań żywieniowych . Już od czasów [...]
Siemanio znalazlem u siebie jakies opisy z laboratorium odnosnie pierwiastkow i metabolizmu. Napisze jakie produkty zawieraja jakie pierwiastki a kto bedzie chcial uzyskaxc wiecej info o nadmiarze lub niedoborze to niech pisze bo nie chce mi sie wszystkiego pisac bo troche tego jest. Wiem ze bylo to pewnie na sfd ale odswieze. WAPŃ : czekolada, [...]