[...] iż jest czynnikiem prozapalnym i ma znaczenie destrukcyjne przy zmianach w stawie kolanowym. Tkanka tłuszczowa indukuje wytwarzanie m.in. czynników prozapalnych takich jak rezystyna oraz leptyna: „wszystkie tkanki stawowe (synovium, chrząstka, szpik, tkanka tłuszczowa) prawdopodobnie w różnym stopniu współuczestniczą w sieci cytokinowej i [...]
[...] Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten sposób powstaje z niego estradiol i DHT. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej [...]
[...] bezkarnie? Wydaje się, że można znaleźć kilka propozycji. 1. Sałata 100 g to 13 kcal, nieco ponad 1 g węglowodanów, białka i znikoma ilość tłuszczu. Doskonale sprawdzi się jako niskokaloryczne wypełnienie posiłków i naprawdę istnieje mała szansa, iż przez nią utyjesz. Sałata (Lactuca sativa L.) jest najpopularniejszym, komercyjnie uprawianym [...]
[...] Po za nimi mają również wiele zadań związanych właśnie ze wspomaganiem naszego układu immunologicznego, co nas właśnie najbardziej interesuje. Przed ich wypisaniem wyjaśnię jak działa nasz system obronny. Działanie tego systemu można porównać do zorganizowanych jednostek, które świetnie ze sobą współpracują a każda ma inną rolę. Są dwie [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
[...] decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
[...] migreny, chorób neurologicznych, żylaków oraz chorób dróg oddechowych. Od lat 70 mezoterapia przezywa swój wielki powrót i jest wykorzystywana zarówno przez dermatologów jak i specjalistów w dziedzinie medycyny estetycznej. Mezoterapia jest to niechirurgiczna metoda stosowana do regeneracji, odmłodzenia oraz poprawienia wyglądu skóry, w [...]
[...] związki chemiczne pochodne retinolu, które posiadają aktywność charakterystyczną dla witaminy A nazywane są RETINOIDAMI, w skład tej grupy wchodzą zarówno związki naturalne jak i sztucznie zsyntetyzowane przez człowieka. Retinol i jego związki pokrewne powstają tylko w organizmach ludzi i zwierząt, a ich prekursorem czyli takim związkiem [...]
[...] przez liczne czynniki. Badania doświadczalne, kliniczne i epidemiologiczne wskazują na dominującą rolę wolnych rodników i produktów utleniania cholesterolu i lipidów jako głównych czynników sprawczych narastania blaszki miażdżycowej. Ważnym czynnikiem w rozwoju miażdżycy są występujące w osoczu lipoproteiny o niskiej gęstości - [...]
[...] nastroju. Tiamina jest skuteczna w muzykoterapii, z którą wykazuje synergizm, co jest niekiedy wykorzystywane, np. w skoku wzwyż. Witamina B2 (ryboflawina). Należy, tak jak i tiamina, do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest koenzymem bardzo wielu procesów oksydacyj-no-redukcyjnych, odgrywa istotną rolę w oddychaniu tkankowym. [...]
[...] zaś zaledwie 0,1 % ogółu zasobów krąży we krwi. Ma to swoje odbicie w identyfikowaniu niedoborów cynku. Cynk w znaczących ilościach znajduje się w takich produktach, jak: chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie [...]
Wiec jak w temacie Chcial bym ostrzEc przed wieloma ALOESAMI na naszym rynku ktore sa robione w WIEKSZOSCI ze sproszkowanego Aloesu, i wielokrotnie przetwozonego, nie organicznego z pestycydami itp. BARDZO rzadko zdaza sie ze jest wyciskany na swiezego ALOESU nastepnei woda czyli 3/4 jest odsaczana i mamy KONCENTRAT Ja polecam szczegolnie : [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywaja witaminy i mineraly w codziennej diecie.W niniejszym artykule chcialbym wam przyblizyc nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę [...]
[...] warzywach oraz zielonych warzywach liściastych. Warzywa bogate w pro-witaminę A to: marchew, szpinak, jarmuź, bocwina, liście pietruszki, słata, dynia, oraz owoce takie jak morele, melony. Zapotrzebowanie dobowe:5000 - 7500 I.V Witamina B1 (tamina) - niezbędna w procesie spalania weglowodanów. Źródło: produkty zbozowe, kasze, mięso, [...]
[...] diety - witaminy i minerały nie są Ci potrzebne, lub że znajdziesz je w codziennym pożywieniu, zastanów się ile tak naprawdę jest ich w przetworzonym i hodowanym w celu jak największego zysku pożywieniu. Zastanówcie się także czy nie warto jest skorzystac z suplementów uzupełniających ewentualne braki. Źródło: zdrowieiuroda.blox.pl [...]
[...] spożywczych wartością biologiczną i stopniem przyswajalności przez organizm ludzki. Jego wartość odżywcza jest zbliżona do wartości odżywczej białka mięsa, jednak cena, jaką płacimy za białko w mięsie i produktach wędliniarskich jest kilkakrotnie wyższa niż za białko mleka i wyrobów mleczarskich. W skład frakcji białkowej mleka wchodzą [...]
[...] się, jeżeli dochodzi do zmniejszenia zawartości w ich pożywieniu. Oczywiście w każdym przypadku należy określić optymalne zapotrzebowanie, uwzględniając takie parametry, jak natężenie treningu, wiek, płeć, a także np. stopień napięcia psychicznego. Zapotrzebowanie fizjologiczne organizmu człowieka na witaminy wynosi od kilku mikrogramów do [...]
[...] się, jeżeli dochodzi do zmniejszenia zawartości w ich pożywieniu. Oczywiście w każdym przypadku należy określić optymalne zapotrzebowanie, uwzględniając takie parametry, jak natężenie treningu, wiek, płeć, a także np. stopień napięcia psychicznego. Zapotrzebowanie fizjologiczne organizmu człowieka na witaminy wynosi od kilku mikrogramów do [...]
[...] które zawierają. Innymi źródłami są pomarańcze, dynie, morele, brzoskwinie, nek-tarynki. Beta-karoten znajduje się takie w ciemnych warzywach liściastych, takich jak kapusta, szpinak, brokuły i jarmuż. Ile trzeba go zjeść? Nie ustalono dziennej normy spożycia beta--karotenu i innych karotenoidów. Określa się ją jedynie dla witaminy A, [...]