Ponieważ gluten skleja kosmki jelitowe co drastycznie zmniejsza nawierchsznię wchłaniania. Skutkiem tego są wzdęcia, gnicie i luźny stolec. U mnie poprawa zaczęła się po 2-3 tygodniach odstawienia glutenu i zmniejszenia ilości nabiału. Co myślisz o skrobi ? Slyszalem ze tez warto unikać bo sklejką te kosmki. Najpierw od jakiego szamana, albo kogoś [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
[...] u mnie miano najlepszej knajpy we Wro! https://farm5.staticflickr.com/4457/37604060200_daf3ab5062_z.jpg Z racji, że byłem z koleżanką, która jest uczulona na białko jaja, gluten, nabiał i wszystko inne możliwe, to jedyne gdzie mogliśmy pojść na deser, to Legal Cakes. Kurfa nigdy więcej! Wziąłem gofra ze słonym karmelem i kremem czeko w [...]
[...] czy obory moich sąsiadów również trudniących się hodowlą zwierząt. Pracuje od 13 lat z krowami a Ty Paawo ile przepracowales? Nie chcesz nie pij mleka, nie jedz mięsa, gluten również możesz odstawić. Nie moja broszka . A czy bronie rolników? Tak! To jest akurat moja broszka. Tym bardziej że sama nim jestem. A jedzenie nie rośnie w [...]
[...] jest nadwaga, to zmniejszenie wagi. Gluten jest białkiem silnie zapalnym, zwłaszcza teraz gdy zboża są modyfikowane genetycznie (wiem z pierwszej ręki), dodatkowo nie tylko gluten negatywnie wpływa w zbożach na nasz organizm, a jeszcze mykotoksyny, pleśń itp. Ja zawsze proponuję rezygnację z glutenu na minimum 30dni, aby oczyścić organizm, [...]
Guatan, z glutenem jest ten problem że ludzie narzekają na niego a jak sie zapytasz co jedli to - bułka, pączek, w chvj tostów itp itp Problem nie w glutenie tylko w dużej ilości syfów gdzie jest tez i gluten Test na gluten - czy masz uczulenie? Zjedz bułkę - jedną! I zobacz co czujesz. Nie zmienia to faktu, że ja nigdy nie odstawiłem glutenu, ale [...]
[...] kilowa nadwagą z USA. Tak więc jakie ich spożycie na takim poziomie - małym/znikomym - ma wpływ? Czy jaki wpływ na osoby zdrowe ma małe lub umiarkowane spożycie powiedzmy glutenu? Laktozy? Fruktozy? Czy ogólnie cukrów? Wpływ może mieć bardzo zły jak ktoś nie toleruje laktozy czy ma celiake. Spożycie fruktozy czy cukrów ogólnie może być złe [...]
A próbowaliście ocet jabłkowy ?? Ja teraz zacząłem pić rano, i w ciagu dnia pije rozcienczony w butelce z woda. Narazie dwa dni ale zobaczymy po tygodniu jak to bedzie. Ale ocet jabłkowy nie pomoże w trafieniu węglowodanów. Tutaj tkwi problem. Jak białko czy fatu mogę jeść 300 czy 500% normy bez problemów. Tak zjedzenie większej ilości wegli [...]
ja gluten ograniczam %-) nie jest to takie latwe jakby sie moglo wydawac w kraju gdzie smieciowe zarcie jest wszedzie o kazdj porze dnia norma Zmieniony przez - bro321 w dniu 2016-04-16 12:42:39
http://i.imgur.com/EDg5Z3g.jpg Siemnizacja ekipo! Wypiskę weekendową daję dopiero dziś wieczorem z soboty i niedzieli od razu bo tak zabieganego weekendu to nie miałem dawno. Wczoraj od rana do wieczora załatwianie i ogarnianie spraw związanych z naprawą telefonu.... bo trochę się posypał w dodatku miałem kilka rzeczy do roboty w postaci [...]
Anraz - w sumie poruszyłeś ciekawe zagadnienie dotyczące glutenu. TPodsyłam kilka badań, które poddają w wątpliwośc obiegowe twierdzenia dotyczącego tego składnika ;-) Ale tak na szybko, - wspomniałeś o diecie "jak w celiakii", jako opcji korzystnej. Dieta "jak w celiakii" niekiedy może być niezdrowia i negatywnie wpływać na stan mikroflory [...]
[...] można byłoby zrobić rozsądne IIFYM z kazdej diety (choć oczywiście jest wiele diet których idea jest inna niż idea IIFYM, bo jeśli jakaś dieta zakłada że szkodzi nam np. gluten, to zamiana kaszy gryczanej na jęczmienną nie będzie zgodna z jej założeniami. Niektóre diety koncentrują się bardziej na jakościowym doborze pokarmów inne stawiają na [...]
Kvrwa, i za to cenie faftaqa. Zawsze w chvj racjonalne podejście do tematów - widać że opinia o Mauriczu to nie efekt zasłyszenia, że jest on wielkim wrogiem glutenu i ma na jego punkcie obsesje, ale całościowej analizy jego podejścia dietetycznego - gdzie owszem, gluten ma swój duży wkład ale koniec końców jest w tym podejściu mnóstwo innych, [...]
[...] corn flaksy też mają w składzie glukoze wypisaną. Jak ktoś nie je tego 500g dziennie to nie ma co sobie nawet głowy tym zawracać. Dla kogos kto nie ma celiaki jedzenie bezglutenowe wcale niewiadomo jakich kozysci nie daje, osoba chorym np jak ja owszem bo jest to poprotu uczulenie na pokarm. Dziwi mnie ten caly boom kiedys chleb musialem [...]
Dokładnie to co pisze Adam. Nagle połowa moich znajomych jest uczulona na gluten, bo stało się to modne, gdzie wczesniej jedliśmy go tonami i nigdy nikomu nic się nie działo. Chwyty marketingowy i żerowanie na trendach, tyle. Ale widzisz, nie musisz teraz jeździć i szukać jak chcesz sie napić wódki. Wystarczy pójść do Biedronki po wódkę [...]
[...] %-) a właśnie poruszać chcemy tematy kontrowersyjne. Od diety i podejścia do tego, np dla wielu trenerów ryż biały jest ok, ale makaron biały już nie(i nie chodzi tutaj o gluten), słodziki czy owoce odpadają, ale carbo juz spoko. Przez podejscie, np większosc zawodników jak nie "umiera" w ostatnich tygodniach przed sceną to uważa że sie obija [...]
[...] corn flaksy też mają w składzie glukoze wypisaną. Jak ktoś nie je tego 500g dziennie to nie ma co sobie nawet głowy tym zawracać. Dla kogos kto nie ma celiaki jedzenie bezglutenowe wcale niewiadomo jakich kozysci nie daje, osoba chorym np jak ja owszem bo jest to poprotu uczulenie na pokarm. Dziwi mnie ten caly boom kiedys chleb musialem [...]
[...] chodzi i samopoczucie, to wszystko było ok :-)) Węgle - ok 250 w DNT i 350 w DT %-) Zobaczymy jak to zadziała w praktyce - sugestie mile widziane Oczywiście wracam do bez glutenu - dla tarczycy i bez nabiału - dla moich estrogenów i bioder }:-(( w połowie maja też powtórzę wszystkie badania krwi i hormonów TRENING jeszcze planu nie mam [...]