W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]
Ponieważ gluten skleja kosmki jelitowe co drastycznie zmniejsza nawierchsznię wchłaniania. Skutkiem tego są wzdęcia, gnicie i luźny stolec. U mnie poprawa zaczęła się po 2-3 tygodniach odstawienia glutenu i zmniejszenia ilości nabiału. Co myślisz o skrobi ? Slyszalem ze tez warto unikać bo sklejką te kosmki. Najpierw od jakiego szamana, albo kogoś [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] Ja robiłem badania z krwi, badania kału w tym kalprotektyny, enzymy wątrobowe, enzymy trzustkowe, gastroskopie wraz z wycinkami odnośnie celiakii/nietolerancji glutenu itp. Probiotyki to też odrębny temat, bo ich nadmiar może powodować właśnie takie objawy. Spróbuj jeść bardziej w spokoju, powoli lepiej przeżuwać. Możesz dorzucić [...]
[...] kupne naleśniki, bo pod makro pasują 2. Tutaj zawsze kura i makaron, ani troche sie nie nudzi. 250makaronu pochłaniam w sekundę, Adnych problemów trawiennych bo pszenica gluten itd 3. Pre ryż /makaron / whey 4. Post tu do pewnego momentu szły złożone ww I proste ale ostatnio lecą same proste Czyli żelki/platki/jogurt/kupne naleśniki i whey 5. [...]
[...] temat i jeśli jest taka możliwość, to lepiej wybierać produkty bez tego związku. Skład Woda, izolowane białko sojowe 8,8%, olej rzepakowy, teksturowane białko sojowe 6,5%, gluten pszenny 5,2%, mąka ryżowa, sól, aromaty, substancja zagęszczająca: karagen, emulgator: metyloceluloza, przyprawy 0,7% (majeranek 0,5%, czosnek, cebula, pieprz czarny), [...]
[...] Około marca-kwietnia zasięgnąłem pomocy gastroenterologa i po kilku dodatkowych badaniach, wyszło że mam nietolerancje: Laktozy, Fruktozy i Sorbitolu oraz nadwrażliwość na gluten i SIBO. Zastanawiam się na ile te rzeczy mają wpływ na metabolizm i redukcję, ktoś coś poradzi :>? Dodam, że wydaje mi się, że schodzenie na kalorie rzędu 1500-1600 [...]
Propos dodatków zbożowych- gluten? Jest też w chlebie, który jem na codzień A soja? Jestem osobą nie jedzącą mięsa, więc soja również jest składnikiem mojej diety. wszystko mozna jesc, pod warunkiem, ze nie jestesmy osobą uczuloną, zdrową bez problemow w ukladem trawiennym itd./ Tym bardziej w diecie bezmiesnej gdzie liczy sie odpowiendie [...]
[...] jak gdyby zaraz mial wybuchnac. Tluszcz sam z siebie nie daje takich objawow. Zapisalem sie na silownie i bede cwiczyl poki co dwa razy w tyg. Ja bym stawial bardziej na gluten i produkty pszenne, ale to sie okaze z czasem jak narazie odstawilem nabia i wszystko tam gdzie znajduje sie gluten. Tluszcz to ja wiem, ze mam na brzuchu.. pijac od [...]
[...] właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład kiełbasek jest całkiem przyzwoity, uważać jednak powinny osoby z nietolerancją glutenu, gdyż jest on tutaj obecny. Kiełbaski mają ok. 300 kcal w 100 g i dość dużo tłuszczu - 16 g. Porównując z mięsnymi odpowiednikami, (szczególnie wieprzowymi) jest go i [...]
[...] w zachwyt, ponieważ różnice te są naprawdę niewielkie. Ilość węglowodanów, tłuszczu i sodu też jest podobna. Gdzie zatem ta korzyść? Producent chwali chrupki za brak glutenu, dodatku cukru i zredukowaną ilość soli. Gluten w większości tego typu produktach nie występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i [...]
[...] zwyczajna (Triticum aestivum). Dodatkowe typy to durum, samopsza, płaskurka i orkisz. Kiedy należy wykluczyć je z diety lub nie są zalecane? Celiakia i nadwrażliwość na gluten Osoby z chorobą autoimmunologiczną znaną jako celiakia, nie tolerują białek zwanych glutenem, ponieważ uszkadzają one wyściółkę jelita, co może powodować wzdęcia, [...]
[...] kątem ewentualnych niedoborów minerałów i witamin, będzie celowe eliminowaniem dużych grup produktów żywnościowych. Jako pierwsze przychodzą mi do głowy produkty zawierające gluten i laktozę. Ale zaraz po nich pojawia mi się w głowie dieta ketogeniczna, gdzie ograniczamy, w okolice bliskie zera, spożycie jednego z trzech głównych makroskładników [...]
[...] czosnek granulowany, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, ocet w proszku, kardamon, kmin rzymski, pieprz czarny, aromat naturalny, kurkuma. Produkt może zawierać gluten, soję, gorczycę, sezam. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 255 kcal Tłuszcz: 12 g Węglowodany: 20 g (w tym cukry 4,6 g) Błonnik: 11 g Białko: 12 g Sól: [...]
[...] jelito pozwala większym niż normalnie molekułom niestrawionego jedzenia, bakteriom, pasożytom, toksynom i candidzie przeniknąć do krwiobiegu – W celiaki (HLA DQ2 lub DQ8) gluten powoduje, że połączenia ścisłe otwierają się prowadząc do stanów zapalnych i produkcji przeciwciał które powodują problemy autoimmunologiczne – Należy usunąć alergeny [...]
[...] które będą powodować nieestetyczny wygląd brzucha, jak choćby SIBO (zbyt duży rozrost bakterii w jelitach). Problemem mogą być też stany zapalne jelit, uczulenie na gluten i wiele innych przypadłości powiązanych z układem pokarmowym. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Przeważnie problemy z “dużym brzuchem” są spowodowane [...]
[...] Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi i konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą. Może zawierać pochodne: zbóż zawierających gluten, soję, mleko. Po użyciu opakowanie należy zawsze zamykać. Składniki aktywne Porcja 15g Ilość porcji w opakowaniu 26 Opakowanie 400g SKŁADNIKI Collagen Pro [...]